Βέροια Πολιτισμός

Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας: Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Πνευματική Εκδήλωση για τον Θεόδωρο Πολυχρονιάδη

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 25 Σεπτεμβρίου 2024, η πνευματική εκδήλωση – αφιέρωμα στον εκλιπόντα Βεροιώτη γιατρό και ενεργό πολίτη αείμνηστο Θεόδωρο Πολυχρονιάδη. Στην φιλόξενη SALA του Δημοτικού Περιπτέρου της Εληάς, φίλοι, συγγενείς, η οικογένειά του και  όσοι κατά καιρούς είχαν συμπορευθεί μαζί του, έδωσαν το ‘παρόν’, για να ακούσουν τους ομιλητές και να μετάσχουν στην ‘ιερή μυσταγωγία’ μιας ζωής αφιερωμένης στη Βέροια, στην πόλη που τόσο ενεργά αγάπησε  και υπηρέτησε με ανιδιοτέλεια.

Ήταν εκεί συνάδελφοί του από τον ιατρικό χώρο, από τον χώρο του πολιτισμού, τον χώρο του ακτιβισμού. Οι ομιλίες και οι εικόνες τόσο παραστατικές, που τον έφεραν ξανά δίπλα μας, με την αισιοδοξία,  την αγωνιστικότητα, την επιμονή και το χαμόγελό του διάχυτα στην αίθουσα. Μάθαμε τόσα πολλά για τον Θεόδωρο! Την προσφορά του για τα μεγάλα ζητήματα της πόλης: το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, την Παλαιά Μητρόπολη, το νέο Διοικητήριο, τη Λέσχη Κινηματογράφου, τον Τριπόταμο και τόσα άλλα. Όλα ξεδιπλώθηκαν συμπυκνωμένα, φιλοτεχνώντας το πορτραίτο ενός ανθρώπου επιστήμονα και πολυπράγμονα, με αστείρευτη αγάπη για τον άνθρωπο και τον τόπο του. Γιατρός, συγγραφέας, ακτιβιστής, όλα σε ένα πρόσωπο, με όραμα και αστείρευτη ενέργεια.

Οι ομιλητές σμίλευσαν το πορτραίτο του με αγάπη και σεβασμό. Για τον εκλιπόντα μίλησαν οι:

Αναστάσιος Βασιάδης
Ιατρός Συγγραφέας
Αλέξανδρος Τρομπούκης 
Υποστράτηγος ε.α., Ιστορικός Ερευνητής
Κωνσταντίνος Τσιτλακίδης 
Γεωπόνος,  π. Πρόεδρος Συλλόγου «Φίλοι Ποταμού Τριποτάμου Βέροιας»

Δημήτρης Τόλιος

Δικηγόρος

Φώτης Σιμόπουλος

Εκπαιδευτικός, π. πρόεδρος του ‘Ομίλου Φίλων Θεάτρου και Τεχνών Βέροιας’

Αλέκος Χατζηκώστας

Δημοσιογράφος, συγγραφέας

Νίκος Μανούδης,

Συγγραφέας, π. Αντιπρόεδρος του ‘Ομίλου Φίλων Θεάτρου και Τεχνών Βέροιας’

Γιάννης Αβραμίδης

Ιατρός, ιδρυτικό μέλος της ‘Κίνησης Ενεργών Πολιτών Βέροιας’

Μίλησαν επίσης η κ. Ευγενία Καβαλάρη, π. Πρόεδρος του Συλλόγου Φιλολόγων Ημαθίας και η κ. Ανθή Καλαφάτη, γιατρός και συγγενής του εκλιπόντος. 

(Photo: Pliroforiodotis, DSC_0699)

Ο κ. Αναστάσιος Βασιάδης, με την βοήθεια πλούσιου εποπτικού υλικού, διήνυσε γλαφυρά όλη την οικογενειακή διαδρομή, από τον ξεριζωμό των προγόνων του εκλιπόντος από την Βιζύη της  Ανατολικής Θράκης μέχρι τη Βέροια, τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια, τις σπουδές, την εγκατάσταση ως γιατρού της πόλης και τη δραστηριοποίησή του στα κοινά.  Οι αναφορές του στα τοπικά ζητήματα ανέδειξαν την μαχητικότητα του ανδρός, που δεν κατέθετε τα όπλα σε οποιαδήποτε δυσκολία, ενώ προσέτρεχε σε κάθε τοπικό πρόβλημα, που κατά καιρούς ανέκυπτε. 

https://faretra.info/2024/09/26/i-kinisi-energon-politon-veroias-xanazontanepse-me-to-afieroma-tis-ton-giatro-thodoro-polichroniadi-ton-akourasto-ergati-tis-polis/

Ο κ. Αλέξανδρος Τρομπούκης, επίσης εκ των ιδρυτών της ΄Κίνησης Ενεργών Πολιτών Βέροιας’, μίλησε για τους κοινούς αγώνες που έδωσαν, ιδίως για την αποκατάσταση του μνημείου της Παλαιάς Μητρόπολης. Ολοκλήρωσε λέγοντας: ‘η αιωνιότητα έχει πάντοτε χώρο για τους ανθρώπους της προσφοράς’. 

Ο κ. Κωνσταντίνος Τσιτλακίδης αναφέρθηκε στη συνεργασία τους  για την αναβάθμιση του Τριποτάμου, καθώς ο εκλιπών υπήρξε πρώτος πρόεδρος των ‘Φίλων Τριποτάμου’ και οραματιστής της αναβάθμισής του.

Ο κ. Παύλος Πυρινός μίλησε για την προσφορά του εκλιπόντος και έκανε πρόταση για τη διάσωση του αρχείου του με εξασφαλισμένη δωρεά.

Ο κ. Δημήτρης Τόλιος αναφέρθηκε στον αείμνηστο γιατρό ως ενεργό και συνειδητοποιημένο πολίτη, ενώ αναρωτήθηκε γιατί απουσιάζει η τοπική αυτοδιοίκηση από την εκδήλωση.

Ο κ. Φώτης Σιμόπουλος μίλησε με στιγμιότυπα από την μακρά γνωριμία τους και εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον εκλιπόντα.

Ο κ. Αλέκος Χατζηκώστας εστιάστηκε στην ‘Λέσχη Κινηματογράφου’, που ο εκλιπών στήριξε με θέρμη, όπως και άλλες δράσεις στον χώρο του Πολιτισμού και του τοπικού τύπου, καθώς  και την στήριξή του στον συνοικισμό της Κυψέλης για την απόκτηση στέγης για πολιτιστικές δραστηριότητες.

Ο κ. Νίκος Μανούδης μίλησε για την επανασύσταση του ‘Ομίλου Φίλων Θεάτρου και Τεχνών’  και για τα σπάνια χαρίσματα, που διέθετε, δηλώνοντας  πως ήταν τυχερός που τον γνώρισε.

Ο κ. Γιάννης Αβραμίδης αναφέρθηκε στην γνωριμία τους από τα παιδικά τους χρόνια και στους αγώνες, που έδωσαν μαζί, με αποκορύφωμα αυτόν για την Παλιά Μητρόπολη. Ως συνάδελφοι γιατροί, διέκρινε την μεγάλη αγάπη του για τον άνθρωπο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην σύζυγό του κ. Αφρούλα, που τον στήριζε σε κάθε του επιλογή.

Ήταν ένα απόγευμα, όπου ο αείμνηστος γιατρός Πολυχρονιάδης έδειξε τον τρόπο, πώς μια τοπική κοινωνία μπορεί να υπερβεί τις τεχνητές διαχωριστικές γραμμές για έναν κοινό και ευγενή σκοπό. Αυτό το παράδειγμα το έχει ανάγκη ιδίως η πόλη της Βέροιας, που εμφανίζεται διαιρεμένη τις πολλές τελευταίες δεκαετίες, με αποτέλεσμα την ανυπαρξία δημόσιου διαλόγου, αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού της και προπάντων δημιουργία έργων ανάπτυξης.

Ευχαριστούμε θερμά, όσες και όσους μας τίμησαν με την παρουσία και τον λόγο τους. Ευχαριστούμε τον τοπικό τύπο, που αποτύπωσε την εκδήλωση με θαυμαστή επιμέλεια. Υποσχόμαστε να κρατήσουμε άσβεστη την μνήμη του εκλιπόντος, αξιοποιώντας τα μαθήματα ζωής, που μας παρέδωσε.

Ο Πρόεδρος                                                        Η Γεν. Γραμματέας                                                                    

Γεράσιμος Καλλιγάς                                        Αναστασία Πάπαρη

——

Μπορείτε να διαβάσετε το ρεπορτάζ της Φαρέτρας για την εκδήλωση

Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας ξαναζωντάνεψε με το αφιέρωμά της τον γιατρό Θόδωρο Πολυχρονιάδη, τον ακούραστο εργάτη της πόλης

banner-article

Ροη ειδήσεων