Θέματα Παιδείας Πολιτική

Το ΚΚΕ για τη σχολική στέγη στην Κ. Μακεδονία

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Εκπαιδευτικών του ΚΚΕ

Οι προκλητικοί πανηγυρισμοί Ταχιάου, για 17 νέα σχολεία στην Κεντρική Μακεδονία, έσκασαν με κρότο στους πεσμένους σοβάδες των σχολείων μας.

Οι δηλώσεις του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Ν. Ταχιάου, στην ερώτηση του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Γ. Δελή, για τη σχολική στέγη στην Κεν. Μακεδονία, έσκασαν με τόσο κρότο , όσο και οι σοβάδες που παραλίγο να πέσουν στα κεφάλια μαθητών στο 3ο Γενικό Λύκειο Δήμου Θεσσαλονίκης. Αποδείχτηκε ξανά πόσο μακριά είναι η πολιτική της κυβέρνησης από τις ανάγκες των σχολείων.

Πάει πολύ να πανηγυρίζει η κυβέρνηση όταν:

  • Τα 17 σχολεία που θα κατασκευαστούν με ΣΔΙΤ, έχουν εξαγγελθεί εδώ και 4 χρόνια και θα ολοκληρωθούν – πιθανόν – το 2026. Τη διαχείριση, λειτουργία και φύλαξη τους θα την έχει η ανάδοχη κατασκευαστική εταιρεία για 25 χρόνια, αφού πρώτα το κράτος δώσει 128 εκ. ευρώ για την κατασκευή τους.
  • Την τελευταία 10ετία στην Κεντρική Μακεδονία δεν κατασκευάστηκαν ούτε 10 νέα σχολεία.
  • Από τα 41 σχολεία που έχουν ιδρυθεί στην Κεντρική Μακεδονία, τα 30 παραμένουν στα χαρτιά. Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, κ. Κόπτσης, μάλιστα, δήλωσε πρόσφατα ότι αυτά τα σχολεία δεν είναι πλέον αναγκαία.
  • Μόνο φέτος 8 σχολεία έχουν κλείσει ή προωθείται το κλείσιμό τους λόγω ακαταλληλότητας (λυόμενα Δήμου Θεσσαλονίκης, 2ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας – Χορτιάτη, Σχολείου Αυτισμού), ενώ πάνω από 25 οικόπεδα που ήταν χαρακτηρισμένα για σχολική στέγη, αποχαρακτηρίστηκαν τα τελευταία χρόνια.

Αυτή τη στιγμή η περιοχή μας χρειάζεται πάνω από 120 νέα σχολεία. Όχι μόνο για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες ειδικά σε ορισμένες περιοχές (π.χ. Δήμος Θέρμης, Ευόσμου κ.α.), αλλά και για να αντικαταστήσουν παλιά σχολεία που ξεπερνάνε τα 50 χρόνια ζωής ή δημοτικά και νηπιαγωγεία που λειτουργούν σε κοντέινερ, την πλειοψηφία των ειδικών σχολείων που στεγάζονται σε ερείπια. Είναι αναγκαίος επίσης αντισεισμικός έλεγχος, αφού είναι γνωστό ότι στην πλειοψηφία των σχολείων δεν έχει υλοποιηθεί ούτε καν ο πρωτοβάθμιος οπτικός έλεγχος. Ας μην ορκίζεται, λοιπόν ο κ. Ταχιάος, σαν τον προκάτοχό του, που δεν σήκωνε κουβέντα για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, γιατί μπορεί να εκτεθεί ανεπανόρθωτα.

Η σχολική στέγη μπορεί να μην αποτελεί «επιλέξιμη δαπάνη» για την ΕΕ και τις κυβερνήσεις, γιατί δεν φέρνει κέρδη, όμως δεν θα αφήσουμε να γίνουν τα σχολεία νέα Τέμπη.

Σήμερα υπάρχουν όλες οι επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες για να κατασκευαστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, που να υπηρετούν τις παιδαγωγικές ανάγκες των μαθητών, με όλες τις απαραίτητες υποδομές.

Όπως υπάρχει και τεράστιος πλούτος για να κατασκευαστούν. Μόνο για τις φρεγάτες στην Ερυθρά Θάλασσα η ελληνική κυβέρνηση έχει ξοδέψει σε ένα 7μηνο πάνω από 100 εκ. ευρώ, δηλαδή όσα χρειάζονται για ακόμα 15 νέα σχολεία. Ενώ το ίδιο 7μηνο στα κρατικά ταμεία μπήκαν 5,5 δις ευρώ από την υπεραπόδοση των ματωμένων πλεονασμάτων, δηλαδή όσα χρειάζονται για 680 νέα σχολεία!

Αυτό που χρειάζεται να γίνει άμεσα είναι:

  • Η κατάρτιση προγράμματος ανέγερσης νέων σχολείων με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Αντικατάσταση των παλιών κτιρίων, επισκευή – συντήρηση των νεότερων. Αντικατάσταση όλων των kibo που στεγάζουν κύρια Νηπιαγωγεία.
  • Η πραγματοποίηση ουσιαστικών ελέγχων  και όχι μόνο οπτικών, από τις αρμόδιες επιτροπές της ΚΤΥΠ σε συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες των Δήμων και να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλα τα σχολικά κτίρια, προαύλια κλπ.
  • Ο έλεγχος όλων των σχολικών μονάδων σε όλα τα επίπεδα (στατική επάρκεια – προσεισμικός έλεγχος – έξοδοι διαφυγής – πυρασφάλεια – ασφαλής ηλεκτρολογική εγκατάσταση – πιστοποιητικά καυστήρων και θέση αυτών – επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης).
  • Σε περίπτωση που έλεγχοι των υπηρεσιών υποδείξουν τη μετεγκατάσταση σχολικών μονάδων λόγω επικινδυνότητας των κτιρίων, να υπάρξει λύση με ενιαία μεταφορά των σχολικών μονάδων χωρίς διάσπασή τους σε διαφορετικά κτίρια. Καμία κατάργηση ή συγχώνευση σχολείων.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για να μη χαθούν και οι τελευταίοι χαρακτηρισμένοι χώροι για την ανέγερση σχολικών κτιρίων.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να πρωτοστατεί στον αγώνα για σύγχρονα και ασφαλή σχολεία για όλα τα παιδιά, μέσα και έξω από τη βουλή και τα δημοτικά / περιφερειακά συμβούλια, αποκαλύπτοντας τους υπεύθυνους και οργανώνοντας τον αγώνα του λαού της περιοχής με βάση τις πραγματικές του ανάγκες.

Το Γραφείο Τύπου

της Κ.Ο. Κεντρικής Μακεδονίας του Κ.Κ.Ε.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας