Βέροια Περιβάλλον

Βέροια: Κινδυνεύει ο Τριπόταμος με την εγκατάσταση ιδιωτικού υδροηλεκτρικού σταθμού; / έντονες αντιπαραθέσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο

Ο Τριπόταμος υπήρξε για όλες τις παρατάξεις του Δήμου Βέροιας ένα σημείο της προεκλογικής καμπάνιας τους, που συγκέντρωσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους πολίτες, αφού ο ποταμός που διασχίζει την πόλη είναι ζωτικής σημασίας και χρήζει μεγαλύτερης προσοχής.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Βέροιας οι περιβαλλοντικοί όροι εγκατάστασης νέου υδροηλεκτρικού σταθμού στον Τριπόταμο τέθηκαν σε ψήφιση μετά από μια έντονη αντιπαράθεση απόψεων.

Με δεδομένο και το ότι η Δημοτική Κοινότητα Βέροιας γνωμοδότησε αρνητικά,  όλες οι παρατάξεις του Δήμου, πλην της πλεοψηφούσας,  αντιμετώπισαν αρνητικά την έγκριση των  περιβαλλοντικών όρων, που θα οδηγήσουν στη συνέχεια και στην εγκατάσταση του σταθμού.

Ακούστηκε αρχικά η άποψη του Κώστα Παλουκίδη, ο οποίος είπε ότι είναι υπέρ των ΑΠΕ, αλλά διαφωνεί στη συγκεκριμένη περίπτωση, γιατί το όφελος είναι μηδαμινό. Στη συνέχεια ο Θεόφιλος Κορωνάς, υποστηρίξε πως βλάπτεται το περιβάλλον χωρίς κανένα όφελος  για τους δημότες και  τέλος ο Παναγιώτης Χατζησάββας  υποστήριξε πως μια περιοχή φυσικού κάλλους, που ανήκει στο λαό των 60.000  κατοίκων της Βέροιας θυσιάζεται για τα συμφέροντα 2-3 ανθρώπων. Την ίδια γνώμη υποστήριξε και ο δημοτικός σύμβουλος Θεόδωρος Θεοδωρίδης, αφήνοντας και την αιχμή ότι η έγκριση μεθοδεύτηκε από νωρίτερα, με διάνοιξη  μικρού δρόμου που δεν υπάρχει στο χάρτη.

Σημαντική ήταν, άσχετα με την έγκριση από την πλειοψηφία του Συμβουλίου, η παρουσία και η κατάθεση απόψεων πάνω στο φλέγον θέμα που προκάλεσε τριβές, των Πάρη Παπακανάκη, προέδρου των “Φίλων του Τριποτάμου” και του επικεφαλής της Οικολογικής Ομάδας Βέροιας, Νίκου Ασλάνογλου.

Και οι δύο, με έντονη συναισθηματική φόρτιση για το χώρο του ποταμού, το φυσικό του κάλλος και τις δυνατότητες που προσφέρει όχι για οικονομική εκμετάλλευση αλλά ως φυσικός πνεύμονας και πόλος τουριστικής ανάπτυξης, κατέθεσαν τα επιχειρήματά τους απαριθμώντας τα, με κυριότερο την κατάρρευση του ποταμού μετά την εγκατάσταση του σταθμού.

Ο Πάρης Παπακανάκης ειδικά υπενθύμισε στους δημοτικούς συμβούλους ότι εκλέχτηκαν, για να υπερασπίζονται τα δικαιώματα των πολιτών αυτής της πόλης και το ποτάμι της το δικαιούνται οι πολίτες της και όχι ιδιώτες για ίδιον όφελος.

Ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης κατέθεσε τη δική του άποψη πως η παροχή του νερού δε θα υποστεί μείωση και πως αυτή η προέγκριση δεν δεσμεύει για περαιτέρω ενέργειες που ίσως θα χρειαστούν, χωρίς όμως να ισχυρισθεί ότι θα υπάρξει συγκεκριμένο όφελος για τους πολίτες από μια τέτοια εγκατάσταση.

Η άποψη του Δημάρχου ψηφίστηκε από την παράταξή του και η έγκριση πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο.

far

……………………

banner-article

Ροη ειδήσεων