Κόσμος

Στα άκρα ο Λίβανος μετά τις νέες εκρήξεις / 20 νεκροί και πάνω από 450 τραυματίες ο απολογισμός του δεύτερου κύματος

Το δεύτερο κύμα, αφορούσε σε ασυρμάτους και σε οικιακές συσκευές με τις πληροφορίες να δείχνουν παγιδευμένες συσκευές γουόκι τόκι. Ωστόσο, η ιαπωνική εταιρεία ICOM ανακοίνωσε ότι σταμάτησε πριν 10 χρόνια να παράγει το μοντέλο αμφίδρομων συσκευών επικοινωνίας που φέρεται να χρησιμοποιήθηκε στις χθεσινές εκρήξεις, τονίζοντας ότι εξήγαγε για τελευταία φορά τέτοιες, το 2014.

Το υπουργείο Επικοινωνιών του Λιβάνου ανακοινώνει ότι οι συσκευές ICOM που εμπλέκονται στις τελευταίες εκρήξεις δεν είχαν άδεια και δεν είχαν εγκριθεί από τις υπηρεσίες ασφαλείας

Την ώρα που αναμένεται, σήμερα στις 5 το απόγευμα, διάγγελμα του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα για τις τελευταίες εξελίξεις, το Ισραήλ, εντείνει τις απειλές του για γενίκευση του πολέμου στην περιοχή, αυξάνοντας την κινητικότητά του στα σύνορα με τον Λίβανο, ενώ οι εχθροπραξίες συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι αεροπορικές επιδρομές έπληξαν στόχους της Χεζμπολάχ σε πέντε περιοχές του νότιου Λιβάνου και μια εγκατάσταση αποθήκευσης όπλων στην περιοχή Χιάμ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αρκετοί Ισραηλινοί πολίτες τραυματίστηκαν από πυρά αντιαρματικών πυραύλων που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο.

Στο μέτωπο της διπλωματίας, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανακοινώθηκε πως θα συνεδριάσει εκτάκτως αύριο Παρασκευή, για να συζητήσει τη σειρά εκρήξεων στον Λίβανο, ενώ ο απερχόμενος επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, καταδίκασε τις επιθέσεις, εκφράζοντας την «μεγάλη ανησυχία» του για την κατάσταση.

Από την πλευρά τους, αντιπρόσωποι της αμερικανικής, της γαλλικής, της γερμανικής, της ιταλικής και της βρετανικής διπλωματίας θα συναντηθούν εντός της ημέρας στο Παρίσι, για να συζητήσουν σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με σκοπό τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και για την κατάσταση στον Λίβανο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας