Τοπικά

Η Π.Ε. Ημαθίας για τις «κρατικες εποχορηγησεις σωματειων» / οδηγίες και διευκρινήσεις

ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ Ν. 4873/2021 ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΑ 6216/2023 (Β’ 2300) – ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΠΟΥ ΤΗΡΟΥΝ ΕΙΔΙΚΑ ΜΗΤΡΩΑ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ.

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας γνωστοποιείται ότι λειτουργεί η νέα εφαρμογή του ν.4837/21 του Υπουργείου Εσωτερικών, από 17-10-2023 που αφορά στο πλαίσιο καταγραφής και διαφάνειας των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (Ο.Κοι.Π.), η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr και στη διεύθυνση okoip.gov.gr.

Λειτουργούν ήδη οι δύο (2) ψηφιακές βάσεις δεδομένων του Υπουργείου Εσωτερικών, ήτοι η Δημόσια Βάση Δεδομένων Ο.Κοι.Π και το Ειδικό Μητρώο Ο.Κοι.Π, οι οποίες είναι προσβάσιμες μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr ΕΨΠ) http://okoip.gov.gr.

Με τη λειτουργία της ως άνω εφαρμογής, δημιουργείται ένα πλήρες πλαίσιο διαφάνειας και λογοδοσίας των Ο.Κοι.Π. δηλώνουν στοιχεία για την ίδρυσή τους, τα όργανα διοίκησης, τη λειτουργία τους και τις κρατικές χρηματοδοτήσεις που λαμβάνουν.

Στις δύο διακριτές βάσεις δεδομένων που περιλαμβάνονται στη νέα εφαρμογή-τη Δημόσια Βάση Δεδομένων και το Ειδικό Μητρώο όπου  έχουν πρόσβαση οι Ο.Κοι.Π. και οι Κοινωφελείς φορείς του άρθρου 4, παρ.α και β . άρθρο 7, παρ.3, ν.4837/21 και συγκεκριμένα:

α. Οι Οργανώσεις Κοινωνίας Πολιτών (Ο.Κοι.Π.), ήτοι οι εθελοντικές οργανώσεις που έχουν συσταθεί, εδρεύουν και λειτουργούν στην Ελλάδα με τη νομική μορφή είτε σωματείου (άρθρα 78 -107 Α.Κ) είτε Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας (άρθρα 741-784 Α.Κ),

β. Οι επιτροπές εράνων του άρ. 122 του Αστικού Κώδικα,

γ. Τα κοινωφελή ιδρύματα του ν. 4182/2013, με εξαίρεση τα εγγεγραμμένα στο Μητρώο Κοινωφελών Περιουσιών (άρθρα 12-15 του ίδιου νόμου),

δ. Τα κοινωφελή ιδρύματα που έχουν συσταθεί με ειδικό νόμο, καθώς και

ε. Τα σωματεία γενικού σκοπού του ν. 281/1914 που εποπτεύονται και ελέγχονται από τις Περιφέρειες (ΟΤΑ Β’ Βαθμού).

Δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης προς εγγραφή/καταχώριση έχουν όλοι οι κοινωφελείς φορείς που ανήκουν σε κάποια από τις παραπάνω νομικές οντότητες.

Για τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών Ο.Κοι.Π. και τους κοινωφελείς φορείς που διεκδικούν οικονομική ενίσχυση από πηγές κρατικής χρηματοδότησης, υφίσταται η υποχρέωση εγγραφής τους στις δύο (2) βάσεις δεδομένων του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η εγγραφή στις βάσεις δεδομένων του Υπουργείου Εσωτερικών έχει υψηλό βαθμό απαιτήσεων και συνιστά εχέγγυο διαφάνειας. Οι Ο.Κοι.Π. και κοινωφελείς φορείς που επιλέγουν να καταχωριστούν σε αυτές, απολαμβάνουν οφέλη όπως φορολογικά κίνητρα προς ενίσχυση της κοινωφελούς δράσης τους και πρόσβαση στη διεκδίκηση κρατικών χρηματοδοτήσεων. Συνεπώς η εγγραφή μιας Ο.Κοι.Π. στις βάσεις δεδομένων του Υπουργείου Εσωτερικών συνιστά προϋπόθεση για την πρόσβαση στη διεκδίκηση κρατικής επιχορήγησης.

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις μπορείτε να ενημερώνεστε από το αρθμ.πρωτ.ΔΟΚοιΠ/13756/25-07-2024 έγγραφο του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ με ΑΔΑ: 9ΠΕ946ΜΤΛ6-5ΑΩ, με θέμα: «Οδηγίες και διευκρινίσεις αναφορικά με την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4873/2021 και της ΚΥΑ 6216/2023 (Β’ 2300) – Συμμόρφωση των φορέων που τηρούν ειδικά μητρώα μη κυβερνητικών οργανώσεων».

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας