Ελλάδα

Μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς στα διυλιστήρια της Motor Oil, βελτιωμένη η εικόνα – Τρεις τραυματίες, η ανακοίνωση της εταιρείας

Συναγερμός για μεγάλη φωτιά στα διυλιστήρια της Motor Oil στους Aγίους Θεόδωρους σήμανε το απόγευμα της Τρίτης στην Πυροσβεστική. Σύμφωνα με αναφορές, προηγήθηκε έκρηξη σε σωληνώσεις στον περιβάλλοντα χώρο, ενώ ο πύργος από τον οποίο ξεκίνησε η φωτιά έχει πέσει. Ήχησε το 112 για τους καπνούς, κλειστή παραμένει η παλιά εθνική οδός και στα δύο ρεύματα

Τρεις εργαζόμενοι τραυματίστηκαν ελαφρά από την πυρκαγιά, η οποία τώρα είναι σε ύφεση, σύμφωνα με ενημέρωση από την εταιρεία.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εταιρεία: «Σήμερα 17 Σεπτεμβρίου στο χώρο των μονάδων διύλισης του νοτίου διυλιστηρίου των διυλιστηρίων της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους εκδηλώθηκε σοβαρής έκτασης πυρκαγιά από άγνωστες μέχρι στιγμής αιτίες. Η κατάσταση είναι σε ύφεση. Από την πυρκαγιά έχουν τραυματιστεί ελαφρά στα άνω άκρα 3 εργαζόμενοι συνεργαζόμενης εταιρείας εργολάβων, οι οποίοι διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο Κορίνθου και λαμβάνουν όλη την αναγκαία φροντίδα. Από την αρχή του συμβάντος είμαστε σε αγαστή και συνεχή συνεργασία με τις αρχές. Ευχαριστούμε το Πυροσβεστικό Σώμα και τους ανθρώπους του, αλλά και τους ανθρώπους μας στο διυλιστήριο για τη συνεργασία τους από την πρώτη στιγμή».

Η εικόνα της φωτιάς είναι σαφώς βελτιωμένη, δεν απειλούνται έμφορτες δεξαμενές, ωστόσο παραμένει το πρόβλημα με τον πυκνό μαύρο καπνό.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν πυροσβεστικά των διυλιστηρίων, ενώ συνδράμουν 60 πυροσβέστες, 25 οχήματα, βυτιοφόρα. Παράλληλα στην περιοχή πετάνε προληπτικά τρία ελικόπτερα για να ενεργήσουν σε περίπτωση επέκτασης της πυρκαγιάς. Σημειώνεται ότι λειτουργούν τα συστήματα ψύξης, ενώ έχουν κλείσει όλες οι στρόφιγγες που συνδέουν δεξαμενές και εγκαταστάσεις ώστε να απομονωθεί το σημείο έναρξης.

H κατάσβεση της πυρκαγιάς θεωρείται δύσκολη επιχείρηση οπότε ο πρώτος στόχος των δυνάμεων που επιχειρούν εκεί είναι να μην επεκταθεί πέρα από το αρχικό σημείο της έναρξης. Η περιοχή έχει πνιγεί από πυκνούς μαύρους καπνούς, οι οποίοι είναι ορατοί σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων.

Στο σημείο της πυρκαγιάς βρέθηκαν από την αρχή δύο ασθενοφόρα, ενώ τέθηκαν σε ύψιστη ετοιμότητα το νοσοκομείο Κορίνθου και το Θριάσιο.

Επίσης, ενεργοποιήθηκε και το 112 το οποίο έστειλε στους πολίτες το παρακάτω μήνυμα: «Σε εξέλιξη πυρκαγιά εντός των εγκαταστάσεων της Motor Oil. Απομακρυνθείτε από την περιοχή. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Σύμφωνα με αναφορές, πριν ξεσπάσει η φωτιά προηγήθηκε πιθανόν έκρηξη κατά τη διάρκεια εργασιών σε δεξαμενή (διαδικασία shut down), στο πλαίσιο της οποίας ο καθαρισμός πραγματοποιείται από τεχνίτες που εισέρχονται μέσα στη δεξαμενή. Η φωτιά που έχει ήδη πέσει, φέρεται να καίει μαζούτ σε σωληνώσεις, ενώ υπήρξαν μαρτυρίες νωρίτερα για συνεχείς εκρήξεις.

Η παλιά εθνική οδός έκλεισε και στα δύο ρεύματα, ωστόσο αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στον προαστιακό. Η Hellenic Train μιλά για σταδιακή ομαλοποίηση των δρομολογίων.

Νωρίτερα, με σχετική ανάρτησή της στο X, η Hellenic Train ενημέρωσε για το εξής: «Με εντολή της Πυροσβεστικής και του ΟΣΕ, η αμαξοστοιχία 1324 παραμένει στον σταθμό της Κινέτας και η αμαξοστοιχία 1327 παραμένει στον σταθμό της Κορίνθου, εξαιτίας πυρκαγιάς στη περιοχή της Ελευσίνας. Αναμένονται καθυστερήσεις και πιθανές ακυρώσεις δρομολογίων», ενώ είχε διακοπέι η κυκλοφορία στο τμήμα μεταξύ Κινέτας – Κορίνθου.

banner-article

Ροη ειδήσεων