Κόσμος

Λίβανος: Εκρήξεις βομβητών της Χεζμπολάχ – πώς πυροδοτήθηκαν ταυτόχρονα οι συσκευές / εννέα νεκροί, χιλιάδες τραυματίες

Οι ειδικοί αναλυτές προβληματίζονται για το πώς εκατοντάδες βομβητές θα μπορούσαν να έχουν εκραγεί ταυτόχρονα και έχουν μοιραστεί μεταξύ δύο αντικρουόμενων θεωριών.

Μια θεωρία είναι ότι υπήρξε παραβίαση της κυβερνοασφάλειας, προκαλώντας την υπερθέρμανση και την έκρηξη των μπαταριών λιθίου των βομβητών.

Άλλοι θεωρούν ότι επρόκειτο για «σαμποτάζ εφοδιαστικής αλυσίδας», όπου οι βομβητές παραποιήθηκαν κατά τη διαδικασία κατασκευής και αποστολής.

Ο Ντέιβιντ Κένεντι, πρώην αναλυτής πληροφοριών της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, είπε στο CNN ότι οι εκρήξεις που εμφανίζονται σε βίντεο που κοινοποιούνται στο διαδίκτυο φαίνονται «πολύ μεγάλες για να πρόκειται για μια απομακρυσμένη και άμεση εισβολή που θα υπερφόρτωνε τον βομβητή και θα προκαλούσε έκρηξη μπαταρίας λιθίου».

Ο Κένεντι είπε ότι βρήκε τη δεύτερη θεωρία πιο εύλογη.

«Είναι πιο πιθανό το Ισραήλ να είχε πράκτορες… στη Χεζμπολάχ… Οι βομβητές θα είχαν εμφυτευτεί με εκρηκτικά και πιθανόν θα πυροδοτούνταν μόνο όταν λαμβανόταν ένα συγκεκριμένο μήνυμα», είπε.

«Η πολυπλοκότητα που απαιτείται για να επιτευχθεί αυτό είναι απίστευτη», πρόσθεσε.

Η Χεζμπολάχ θα «πρέπει να απαντήσει» στις εκρήξεις

Ο Σεθ Τζόουνς, διευθυντής του Προγράμματος Διεθνούς Ασφάλειας του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, είπε στο CNN ότι η Χεζμπολάχ θα «πρέπει να απαντήσει» στις εκρήξεις των βομβητών της Τρίτης στον Λίβανο.

«Όταν ήμουν πρόσφατα στο Ισραήλ και επισκέφτηκα τις παραμεθόριες περιοχές, η ισραηλινή προοπτική αυτή τη στιγμή είναι ότι η κατάσταση με τον Βορρά είναι ιδιαίτερα ρευστή», είπε ο Τζόουνς στο CNN, ενώ τόνισε ότι το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει ακόμη τις εκρήξεις. .

«Τώρα που βλέπουμε το Ισραήλ να αρχίζει να ολοκληρώνει τον πόλεμο στη Γάζα, αρχίζουν να στρέφονται βόρεια», είπε. «Το Ισραήλ προσπαθεί πραγματικά να αλλάξει την κατάσταση στο έδαφος και να δημιουργήσει κάποιο αίσθημα ασφάλειας στα βόρεια σύνορά του».

Αν και η απάντηση της Χεζμπολάχ στην ισραηλινή δολοφονία του ανώτερου διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ σε ένα προάστιο της Βηρυτού τον Ιούλιο ήταν «σχετικά σιωπηλή», ο Τζόουνς είπε ότι η Χεζμπολάχ δεν θα έχει πλέον άλλη επιλογή από το να αντεπιτεθεί.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) είχαν προηγουμένως εκτιμήσει ότι η Χεζμπολάχ διαθέτει περίπου 150.000 ρουκέτες και πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων πυρομαχικών ακριβείας.

Χαμάς: «Τρομοκρατική σιωνιστική επιθετικότητα»

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς καταδίκασε σήμερα τη συντονισμένη έκρηξη βομβητών που είχε στόχο την ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου, χαρακτηρίζοντας την “τρομοκρατική σιωνιστική επιθετικότητα” στην περιοχή, αναφερόμενη στο Ισραήλ.

“Καταδικάζουμε έντονα τη σιωνιστική τρομοκρατική επιθετικότητα που είχε στόχο Λιβανέζους πολίτες ανατινάζοντας συσκευές επικοινωνίας σε διαφορετικές περιοχές του εδάφους του Λιβάνου”, δήλωσε η Χαμάς σε ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η επίθεση δεν έκανε καμιά διάκριση “μεταξύ των μαχητών της αντίστασης και των αμάχων”.

 «Διπλωματική λύση»

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρξει διπλωματική λύση στη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, τόνισε σήμερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ.

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου προανήγγειλε αντίποινα, κατηγορώντας το Ισραήλ για τις ταυτόχρονες εκρήξεις βομβητών που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον εννέα ανθρώπους και τραυμάτισαν περίπου 2.800, συμπεριλαμβανομένων μαχητών της οργάνωσης και του ιρανού πρεσβευτή στη Βηρυτό.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια διπλωματική λύση» σε αυτήν τη σύγκρουση, είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

 topontiki.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας