Γράμματα & Τέχνες Μουσική Ρεπορτάζ Τοπικά

Βεργίνα: Κύπρος – Λαϊκή Ορχήστρα” Μίκης Θεοδωράκης” / 50 χρόνια κατοχής – Το χρέος της μνήμης ζωντάνεψε σε μια συγκινητική μουσική βραδιά

Εκδήλωση για τα 50 χρόνια της εισβολής στην Κύπρο χθες στους Βασιλικούς Τάφους των Αιγών στη Βεργίνα και η Λαϊκή Ορχήστρα “Μίκης Θεοδωράκης” συνέδεσε το χρέος της μνήμης και της πράξης με τη μουσική του μεγάλου συνθέτη, που όλη του η ζωή ήταν μουσική και αγώνες.

Κατάμεστος ο προαύλιος χώρος των Βασιλικών Τάφων από κόσμο, που οι λέξεις Κύπρος, Θεοδωράκης, Γλυκερία, Ανδρεάτος, Πετράκης, Καραντίνης, αποτέλεσαν έναν μαγνήτη προσέλευσης για όλους. Ποιότητα και παράλληλα χρέος της μνήμης. “Δεν ξεχνώ”.

Διοργανωτές της εκδήλωσης: Η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε.) και το Σωματείο Κυπρίων Ν. Ημαθίας «Ο Ευαγόρας», σε συνεργασία με τον Δήμο Βέροιας, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Αμερικής, την PSEKA, την AHEPA HELLAS, την Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς».

Με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Δέσποινα Βογιατζόγλου και με γενική επιμέλεια της εκδήλωσης από τη Νανά Καραγιαννίδου, χαιρέτισαν: ο Δήμαρχος Βέροιας, ο πρόξενος της  Κύπρου στη Θεσσαλονίκη, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη και οι εκπρόσωποι των φορέων που στήριξαν την εκδήλωση.

Η ορχήστρα “Μίκης Θεοδωράκης”, με καλλιτεχνική διευθύντρια τη Μαργαρίτα Θεοδωράκη, από τις πρώτες νότες γέμισε τον χώρο με προσδοκίες για μια ξεχωριστή βραδιά. Και ήταν!

Επειδή από τη μια θύμισε για μια ακόμη φορά το χρέος της μνήμης, κόντρα στα διεθνή παιχνίδια που παίζονται σε βάρος των λαών κι από την άλλη έβλεπες από την πρώτη στιγμή την ποιότητα, την υπευθυνότητα, την αισθητική.

Όσοι συμμετείχαν δεν είχαν μια απλή καλλιτεχνική παρουσία, είχαν μια βαθιά συναίσθηση το βάθους και του μηνύματος που έπρεπε να περάσει η βραδιά, του χρέους της μνήμης. Γιατί 50 χρόνια, μισός αιώνας, είναι πολλά. Και το πέτυχαν.

Με τον Παναγιώτη Πετράκη να ανοίγει τη βραδιά τραγουδώντας το “Καρτερούμεν” του Δημήτρη Λάγιου, (τραγούδι που έδινε με απόλυτη σύμπνοια λόγου και μελωδίας τα συναισθήματα όσων καρτερούν, περιμένουν, την “Ανάσταση”), ήδη  ο συναισθηματικός κόσμος του κοινού είχε μπει στο ανάλογο κλίμα που χαρακτήριζε τη βραδιά.

Ο Πετράκης, είτε λυρικός (“Καρτερούμεν”), είτε επικός ( “Πάλης ξεκίνημα”, “Το σφαγείο”, “Πνευματικό Εμβατήριο”, Είμαστε δυο”), είτε βαθιά λαϊκός (“Καημός”), είχε όχι μόνο μια υπέροχη φωνή, με σπουδές και δάσκαλο τον βαρύτονο Κώστα Πασχάλη, αλλά και μια σκηνική παρουσία εντυπωσιακή!

Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, με τη φωνή του να ωριμάζει και να αποκτά με τα χρόνια τη σφραγίδα όχι απλά του λαϊκού τραγουδιστή, αλλά του λαϊκού βάρδου, χωρίς να διστάζει να πει το “Σαββατόβραδο”, το “Ένα δειλινό”, και προπαντός το “Της αγάπης αίματα, ή το “Θα σημάνουν οι καμπάνες”, τραγούδια με την αξέχαστη φωνή του Γρηγόρη Μπιθικώτση, ενθουσίασε, συγκίνησε, αναστάτωσε  με το δυναμισμό της παρουσίας του.

Η Γλυκερία άλλοτε επική (“Ποιος τη ζωή μου, ποιος την κυνηγά”), άλλοτε λυρική(“Όμορφη πόλη”), και πάντα βαθιά και ανεπανάληπτα λαϊκή, με τη χαρακτηριστική δική της φωνή (“Βρέχει  στη φτωχογειτονιά”, “Δραπετσώνα”), να τραγουδά τους καημούς των απόκληρων αυτού του κόσμου, κατάφερε να έχει μια βαθιά επικοινωνία με τον συναισθηματικό κόσμο του κοινού.

Τραγουδήσαμε μαζί της, τραγουδήσαμε μαζί τους, όταν και οι τρεις έκλεισαν με το “Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις”,  και το “Της Δικαιοσύνης ήλιε”.

Το ίδιο, όμως πρωταγωνιστής, μαζί με τους τρεις ήταν η Λαϊκή Ορχήστρα “Μίκης Θεοδωράκης”, υπέροχη, με κορυφαίο της τον καταπληκτικό Μανώλη Καραντίνη στο μπουζούκι! Βιρτουόζος οργανοπαίχτης, σεμνός και γλυκός άνθρωπος. “Η Γειτονιά των αγγέλων”, “Αλέξης Ζορμπάς”… Ήχοι και ήθη μιας άλλης εποχής…

Το χειροκρότημα για όλους ατελείωτο… Η συγκίνηση μεγάλη…

Φωτογραφίες: faretra.info

……………….

Συντελεστές  εκδήλωσης:

Ανεξάρτητη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης»

Σολίστ στο Μπουζούκι : Μανώλης Καραντίνης

Τα τραγούδια ερμήνευσαν

Γλυκερία

Γεράσιμος Ανδρεάτος

Παναγιώτης Πετράκης

Μουσικοί:

Ευαγγελία Μαυρίδουπιάνο
Ξενοφών  Συμβουλίδηςόμποε, φλογέρες, μπαγλαμάς 
Νίκος Γκιόλιας, κιθάρα
Αρτέμης Σαμαράς, βιόλα
Λευτέρης Γρίβας, ακορντεόν
Θεόδωρος Κουέληςμπάσο
Νίκος Σκομόπουλοςντραμς
Στέφανος Θεοδωράκης-  Παπαγγελίδης, κρουστά 

Μιχάλης Αλεξάκης, ηχοληψία

Γιώργος  Αλειφέρης, ηχοληψία

Καλλιτεχνικός Δ/ντης:  Μαργαρίτα Θεοδωράκη

Γενική Επιμέλεια: Νανά Καραγιαννίδου

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας