Ελλάδα Κοινωνία Κόσμος

Φωτιά στην Αττική: Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι εικόνες από την Αθήνα στις φλόγες – Τι μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ

Εκτενή ρεπορτάζ αλλά και live αναμεταδόσεις κάνουν τα διεθνή ΜΜΕ για τη μεγάλη φωτιά που καταστρέφει την Αττική από το μεσημέρι της Κυριακής, παίρνοντας τεράστιες διαστάσεις.

Γερμανία: «Φωτιά κόλαση στην Αττική»

«Φωτιά κόλαση στην Αττική», είναι ο τίτλος της γερμανικής ΤΑΖ:

«Καταστροφικές δασικές πυρκαγιές μαίνονται στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας από την Κυριακή. Αρκετά μέρη χρειάστηκε να εκκενωθούν από τους κατοίκους τους. Οι άνεμοι δυσκολεύουν το έργο των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης».

Ισπανία: Η φωτιά απλώθηκε σαν κεραυνός

«Χιλιάδες κάτοικοι απομακρύνονται από τα σπίτια τους λόγω τεράστιας δασικής πυρκαγιάς έξω από την Αθήνα», γράφει η ισπανική El Pais. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ότι η φωτιά από τον Βαρνάβα «απλώθηκε σαν κεραυνός» προς τα νοτιοανατολικά και έχει κάψει σπίτια.

Η El Mundo γράφει ότι εξαιτίας των πυρκαγιών, που καίει εκτός ελέγχου, έχουν εκκενωθεί πέντε πόλεις, ώστε να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Βρετανία: Η φωτιά κινείται σαν αστραπή – Μέτωπο 12 μιλίων στην Αθήνα

Οι Έλληνες αξιωματούχοι απομακρύνουν τους κατοίκους καθώς η πυρκαγιά κινείται «σαν αστραπή», γράφει ο Guardian, που κάνει live μετάδοση ειδήσεων από την Αθήνα. Προσθέτει ότι περισσότεροι από 670 πυροσβέστες δίνουν μάχη για να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά, που έχει σχηματίσει μέτωπο 12 μιλίων στα περίχωρα της Αθήνας.

Το BBC, στο δικό του live-blogging, έχει τίτλο τη δήλωση του δημάρχου Μαραθώνα: «Ολόκληρη η πόλη μας έχει τυλιχτεί στις φλόγες».

Γαλλία: Γιγάντια πυρκαγιά προ των θυρών της Αθήνας

«Φωτιά στην Ελλάδα» γράφει η γαλλική Le Figaro και προσθέτει: «Εντυπωσιακές φωτογραφίες από τη γιγάντια πυρκαγιά που βρίσκεται προ των θυρών της Αθήνας».

Ιταλία: Εκκενώθηκαν 11 πόλεις γύρω από την Αθήνα

«Μεγάλη φωτιά στην Ελλάδα, έντεκα πόλεις γύρω από την Αθήνα εκκενώθηκαν. Πλοία από τις Κυκλάδες και την Κρήτη εκτρέπονται σε άλλα λιμάνια», αναφέρει από την πλευρά της η ιταλική La Repubblica. Στο ρεπορτάζ προσθέτει ότι «η φωτιά, που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής, δεν έχει σβήσει και επεκτείνεται λόγω του ανέμου. Έχουν πληγεί κατοικημένες περιοχές στον Βαρνάβα και τον Μαραθώνα».

Και η La Stampa: «Αθήνα: Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνονται από τα σπίτια τους λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς»

Politico: Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στα περίχωρα της Αθήνας

Μια τεράστια πυρκαγιά που πυροδοτείται από θυελλώδεις ανέμους καίει ανεξέλεγκτα στα περίχωρα της Αθήνας τη Δευτέρα και αναγκάζει τις μαζικές εκκενώσεις, γράφει το Politico.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε στην Αθήνα, διακόπτοντας τις διακοπές του στο νησί της Κρήτης, για να επιβλέπει την επιχείρηση κατάσβεσης.

Η πυρκαγιά στα βόρεια προάστια της ελληνικής πρωτεύουσας ξέσπασε νωρίς το απόγευμα της Κυριακής και οι φλόγες έχουν ήδη καταστρέψει μια περιοχή μήκους άνω των 30 χιλιομέτρων, ζωντανεύοντας πικρές μνήμες από το 2018 όταν 104 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην παραθαλάσσια πόλη Μάτι έξω από την Αθήνα.

Εκατοντάδες πυροσβέστες, υποστηριζόμενοι από περισσότερα από 30 αεροσκάφη βομβαρδισμού νερού και 190 πυροσβεστικά οχήματα, έδιναν μάχη με τις μεγάλες φλόγες στα βόρεια προάστια της Αθήνας, αλλά οι άνεμοι άλλαξαν επανειλημμένα κατεύθυνση, δυσκολεύοντας την επιχείρηση.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας δήλωσε ότι η ανταπόκριση της πολιτείας ήταν άμεση και τα πρώτα αεροσκάφη αναπτύχθηκαν πέντε λεπτά μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς.

Η φωτιά, που ξεκίνησε περίπου 35 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας, είχε φτάσει μέχρι τη Δευτέρα στο χωριό Γραμματικό, στην παραθαλάσσια κοινότητα της Νέας Μάκρης και στα περίχωρα των πυκνοκατοικημένων βορείων προαστίων της πρωτεύουσας στην Πεντέλη. Μια πυκνή κουβέρτα καπνού σκέπασε τον ουρανό της Αθήνας, φέρνοντας μια διάχυτη μυρωδιά καύσης.

Εκκενώθηκαν δεκάδες πόλεις και χωριά, τρία νοσοκομεία, δύο μοναστήρια και ένα παιδικό σπίτι. Οι αρχές σε κοντινά προάστια άνοιξαν μια αθλητική αίθουσα και πρόσφεραν επίσης δωμάτια σε ξενοδοχεία για τους εκτοπισμένους, ενώ άλλες περιοχές βρίσκονται σε ετοιμότητα για πιθανή εκκένωση.

Οι άνεμοι αναμένεται να αυξηθούν.

Δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν ελαφρά, ενώ αρκετοί πολίτες διακομίστηκαν στα νοσοκομεία για εισπνοή καπνού. Αρκετά σπίτια καταστράφηκαν, αν και η ακριβής έκταση δεν ήταν αμέσως σαφής, αναφέρει το Politico.

 topontiki.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων