Οικονομία Σχόλια

Σαν τις μωρές παρθένες κόψαμε τον λιγνίτη

Στέργιος Μποζίνης*

Μας ανακοίνωσαν περισπούδαστα και βιαστικά απο το ΥΠΕΝ ότι ο λιγνίτης είναι ακριβός , κοστίζει 120€/MWh (αποδεδειγμένα πολύ φθηνότερος) και τον έβγαλαν άρον άρον από το μείγμα. Μάλιστα τον Ιούλιο η τιμή χονδρικής έκλεισε στα 135€/Mwh!

Η ΔΕΗ, συντονισμένα την ίδια μέρα ανακοίνωσε, ότι θα κλείσει όλες τις μονάδες λιγνίτη μέχρι τα τέλη το 2025 ! Δηλ. τη νέα Υπερσύγχρονη Πτολ5 ,σαν αυτές που πρόσφατα έβαλε σε λειτουργία η Γερμανία. Που σήμερα έχει στο μείγμα 36% λιγνίτη και 14% Φ.αεριο.
Κατά σύμπτωση η τιμή του Φ.αεριου, όταν ανακοινώθηκαν αυτά ,ήταν στα χαμηλά του δηλαδη στα 31€/MWh, που συνέφερε τις μονάδες Φ.αεριου.
Σήμερα μετά τα δραματικά γεγονότα στη Μέση Ανατολή το Φ.αερίου ξεπέρασε τα 40€/MWh ,κάνοντας τις μονάδες του Φ.αεριου πιο ακριβές. Παρ όλα αυτά στο μείγμα εμείς έχουμε μηδέν λιγνίτη και 56% Φ.αεριο. Αλήθεια πώς χαράζεται η Ενεργειακή πολιτική? Στο πόδι?
Αυτό στη γλώσσα των νόμων της μεταλλευτικής αποτελεί ληστρική εκμετάλλευση. Και γίνεται υπέρ ξένων και εισαγόμενων πόρων με τεράστια συναλλαγματική απώλεια .
Τι εχουν να πουν οι ιθύνοντεςτου ΥΠΕΝ και της ιδιωτικής ΔΕΗ?
[Πίνακες μείγματος Ελλάδας -Γερμανίας σήμερα και στα σχόλια τιμές φ.αεριου].

*ΣΤΕΡΓΙΟΣ Γ. ΜΠΟΖΙΝΗΣ

-Μεταλλειολόγος Μηχανικός ΕΜΠ

-τ. ΔΝΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ / ΔΝΣΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΛΙΓΝ. ΚΕΝΤΡΟΥ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

-Μέλος της Κεντρικής.Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ στην Επιστημονική Επιτροπή Ειδικότητας  Μεταλλειολόγων-Μεταλλουργών

banner-article

Ροη ειδήσεων