Άρθρα Κοινωνία Οικονομία Πολιτική

Με όλες μας τις δυνάμεις για την παρεμπόδιση πλειστηριασμών και εξώσεων σε βάρος των εργατικών και λαϊκών οικογενειών

Την τελευταία περίοδο, έρχονται στο φως της δημοσιότητας ολοένα και περισσότερα περιστατικά πλειστηριασμών και εξώσεων λαϊκών οικογενειών από τις κατοικίες τους, ακόμα και σε περιπτώσεις που μέλη των οικογενειών αυτών αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και αναπηρίας. Δυστυχώς, είναι βέβαιο ότι ακόμα περισσότερα είναι τα περιστατικά που δεν γίνονται γνωστά. Η «ντροπή» και η απελπισία που συχνά νιώθουν οι οικογένειες, είναι ανασταλτικός παράγοντας της δημοσιοποίησης.

Μόνο την περασμένη εβδομάδα, είχαμε την προσπάθεια έξωσης οικογένειας με μέλος πρωταθλήτρια ΑμεΑ στην Ελευσίνα, τον πλειστηριασμό σε σπίτι οικογένειας με παιδί με βαρύ αυτισμό στον Κολωνό, την έξωση οικογένειας στην Πετρούπολη που κατάφερε να συγκεντρώσει τις 29.000 ευρώ και όχι τις 35.000 ευρώ που ζητούσε η εταιρεία διαχείρισης… Ο κατάλογος θα συνεχιστεί σίγουρα, ακόμα και μέσα στο κατακαλόκαιρο και τον καύσωνα…

Κάθε πλειστηριασμός και κάθε έξωση κρύβει συνήθως από πίσω του μια σκληρή ιστορία, βάσανα, καταρρακωμένους ανθρώπους. Ταυτόχρονα, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, κάθε πλειστηριασμός και κάθε έξωση κρύβει από πίσω του συνεχή περιστατικά αυθαιρεσιών, εκβιαστικών πρακτικών και ενός απάνθρωπου κυνισμού από τράπεζες, funds και εταιρείες διαχείρισης, από τα «κοράκια των πλειστηριασμών».

Στην Επιτροπή Πλειστηριασμών του ΠΑΜΕ, αλλά και από την πείρα και τις ξεχωριστές ιστορίες που διηγούνται πολλοί δικηγόροι, φτάνουν διαρκώς σχετικές τέτοιες καταγγελίες. Είναι πολύ χαρακτηριστικά ορισμένα παραδείγματα, όπως η έκδοση διαταγών πληρωμής παρά την ύπαρξη ρυθμίσεων, η επίσπευση πλειστηριασμών παρά την έκδοση δικαστικών προσωρινών διαταγών που απαγορεύουν τα μέτρα εκτέλεσης, εξωπραγματικά δοσολόγια για τις αποφάσεις του νόμου Κατσέλη και τη διάσωση της πρώτης κατοικίας με τον υπολογισμό του προβλεπόμενου τόκου όχι στην εκάστοτε δόση, αλλά στο συνολικό άληκτο κεφάλαιο κ.ά. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, οι οφειλέτες αναγκάζονται να προσφεύγουν ξανά και ξανά στα δικαστήρια, με ανακοπές, αιτήσεις αναστολής, αιτήσεις ερμηνείας των αποφάσεων του νόμου Κατσέλη κ.ά, πληρώνοντας νέα έξοδα!

Παραλείπουμε τις ειδικότερες αναφορές στον Γολγοθά που αντιμετωπίζουν οι εργατικές και λαϊκές οικογένειες στην προσπάθεια ρύθμισης των οφειλών τους, με απανωτά τηλέφωνα και ατέλειωτες ώρες αναμονής στις κλήσεις, αλλεπάλληλα e-mails, παραπομπή από υπάλληλο σε υπάλληλο, παρελκυστικές και αντιφατικές απαντήσεις που μπορεί ν’ αλλάζουν κάθε μέρα, απαιτήσεις για συνεχώς νέα δικαιολογητικά, δύσχρηστες ηλεκτρονικές πλατφόρμες κ.λπ. Θα χρειαζόμασταν σελίδες!

Οπωσδήποτε, όλα τα παραπάνω είναι σε πλήρη γνώση της κυβέρνησης, που «τυρβάζει αδιάφορη» σε διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στις οικογένειες που χάνουν τα σπίτια τους, σε καταγγελίες, σε σχετικές κοινοβουλευτικές ερωτήσεις του ΚΚΕ. Η εποχή, άλλωστε, επιβάλλει άλλες προτεραιότητες, όπως τους νέους εξοπλισμούς, την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή στα σχέδια του ΝΑΤΟ, τα project της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης… Πού χρόνος ν’ ασχοληθούν με τα βάσανα του λαού;…

Στην πραγματικότητα, όμως, η κυβέρνηση δεν επιδεικνύει καμία αδιαφορία! Αντίθετα, η σημερινή κατάσταση και η ολοένα και μεγαλύτερη επίθεση στο λαό με τους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις, με την κλιμάκωση της ασυδοσίας των κάθε είδους κορακιών, είναι το αποτέλεσμα της δικής της πολιτικής, του νομοθετικού πλαισίου που έχουν διαμορφώσει σταδιακά όλες οι αστικές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα: Από την πρώτη θηλιά του περιβόητου νόμου Κατσέλη επί ΠΑΣΟΚ που αποδείχθηκε παγίδα για πολλούς, την πώληση των κόκκινων δανείων σε funds και servicers επί ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι τον απαράδεκτο νέο Πτωχευτικό Κώδικα της ΝΔ. Η όλη πορεία περιλαμβάνει πολλούς σταθμούς, όπως και την καθοριστική συμβολή της απαράδεκτης συχνά νομολογίας που διαμόρφωνε η «ανεξάρτητη» δικαιοσύνη. Χωρίς φυσικά να παραλείπουμε την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας στο πλαίσιο των μνημονίων που υπηρέτησαν οι κυβερνήσεις των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ.

Το μεγάλο ερώτημα, ωστόσο, που όλες οι αστικές δυνάμεις αποσιωπούν, είναι ένα: Είναι «κανονικό» και νομοτελειακό στις συνθήκες του 21ου αιώνα, να ξεσπιτώνονται οικογένειες και να γίνεται άπιαστο όνειρο η εξασφάλιση στέγης; Είναι φυσικό φαινόμενο κάποιοι να ζουν μέσα στην χλιδή και τις βίλες κι άλλοι να κινδυνεύουν από τους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις ή να πληρώνουν πανάκριβα ενοίκια; Γιατί ο οικοδόμος, όπως π.χ. ένας μετανάστης χωρίς χαρτιά, που δουλεύει μέσα στο λιοπύρι του Ελληνικού για τις βίλες των 75.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, να ζει σε τρώγλη; Σε ποια «δικαιοσύνη» ανταποκρίνεται το φαινόμενο της συνύπαρξης από τη μια άδειων σπιτιών για μήνες για τις εταιρείες Airbnb και από την άλλη αστέγων ή στοιβαγμένων σε σπίτια-κλουβιά ανθρώπων;

Όσοι, λοιπόν, δεν θέτουν το παραπάνω ερώτημα, είναι γιατί θα αναγκαστούν να παραδεχθούν τη μεγάλη αλήθεια: Ότι όλα αυτά είναι το αποτέλεσμα ενός συστήματος που μετατρέπει το δικαίωμα της κατοικίας, όπως και κάθε κοινωνικό δικαίωμα, σε κερδοφόρο εμπόρευμα, στο πλαίσιο μιας καπιταλιστικής αγοράς. Γιατί το «κανονικό» και «φυσιολογικό» στις συνθήκες του 21ου αιώνα, με την πρωτόγνωρη ανάπτυξη της παραγωγικότητας της εργασίας και της τεχνολογίας, είναι η εξασφάλιση σύγχρονης και ασφαλούς κατοικίας για κάθε οικογένεια, κατασκευασμένη με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές της επιστήμης και της τεχνικής, με αντισεισμική, αντιπλημμυρική και αντιπυρική θωράκιση, με διαρκή παροχή ρεύματος και νερού. Αυτό είναι το αναγκαίο και το επίκαιρο σήμερα! Ένας ενιαίος κρατικός φορέας, που θα διαμορφώσει σύγχρονο και επεξεργασμένο σχέδιο για την εξασφάλιση φθηνής κατοικίας σε όλο το λαό, σε κάθε πόλη και χωριό. Αυτόν τον φορέα θα τον διαμορφώσει ο ίδιος ο λαός, με τα κλειδιά της οικονομίας και της εξουσίας στα δικά του χέρια.

Σ’ αυτή την πάλη καλεί το ΚΚΕ και καταθέτει σήμερα όλες του τις δυνάμεις για την παρεμπόδιση πλειστηριασμών και εξώσεων σε βάρος των εργατικών και λαϊκών οικογενειών, αξιοποιώντας κάθε μέσο, όπως και την κοινοβουλευτική οδό. Με προτάσεις νόμου, τροπολογίες κλπ, δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε κάθε αναγκαίο μέτρο ανακούφισης και προστασίας, όπως κατεξοχήν τη νομοθετική κατοχύρωση της απαγόρευσης πλειστηριασμών στη λαϊκή κατοικία. Κι σ’ αυτές τις νομοθετικές προτάσεις, ο καθένας κρίνεται…

*Η Κατερίνα Γεράκη είναι στέλεχος του ΚΚΕ, νομικός, μέλος της Επιτροπής του ΠΑΜΕ Ενάντια στους Πλειστηριασμούς

 topontiki.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας