Οικονομία Σχόλια

Το φαινόμενο της “πάπιας” και του… “κύκνου” στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας

Στέργιος Μποζίνης*

Παρακολουθώντας τις σημερινές τιμές στο χρηματιστήριο Ενέργειας, βλέπουμε το “φαινόμενο της πάπιας” στην καμπύλη της Γερμανίας . Είναι μια ονομασία που δίνουν οι αναλυτές στην καμπύλη, που βυθίζεται τις μεσημεριανές ώρες, όταν ο ήλιος περισσεύει και ως εκ τούτου οι τιμές υποχωρούν, ενίοτε και μηδενίζονται (κόκκινη γραμμή).

Στη συνέχεια λόγω απόσυρσης των ΦΒ το απόγευμα και το βράδυ ή καμπύλη ανεβαίνει ακολουθώντας τους νόμους προσφοράς- ζήτησης. Αυτό το σχήμα μοιάζει με μια πάπια, εξ ού και το επωνύμιο του τίτλου.
Έτσι στη Γερμανία από πτώση μέχρι 40€/MWh φθάνει τα 160€/ MWh , ώστε η μέση τιμή ημέρας να ισοσκελίζεται στα 79€/MWh.

Βλέποντας όμως την Ελληνική αγορά, ενώ μέχρι τις 13:00 μ.μ περίπου παρακολουθεί τις Γερμανικές τιμές (μπλε καμπύλη ), στη συνέχεια η “πάπια ” μεταμορφώνεται σε “κύκνο”, υψώνει το λαιμό του και καταρρίπτει τα ρεκόρ ύψους φτάνοντας τα 340 €/MWh !!!! , και τελικά στα 115€/MWh !ως μέση τιμή ημέρας.

Χωρίς καμία εξήγηση, ή μάλλον γιατί έτσι μας αρέσει!
Εμείς παράγουμε εμείς αγοράζουμε, εμείς αύριο θα τα φορτώσουμε στη λιανική ως πάροχοι. Θα βγάλουμε και από κει άλλα κέρδη.

Διότι είμαστε σοβαρές και περήφανες εταιρείες , δε μας αρέσει να είμαστε ΠΑΠΙΕΣ! Θέλουμε να είμαστε λευκοί κ όμορφοι ΚΥΚΝΟΙ!!!

*ΣΤΕΡΓΙΟΣ Γ. ΜΠΟΖΙΝΗΣ

-Μεταλλειολόγος Μηχανικός ΕΜΠ

-τ. ΔΝΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ / ΔΝΣΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΛΙΓΝ. ΚΕΝΤΡΟΥ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

-Μέλος της Κεντρικής.Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ στην Επιστημονική Επιτροπή Ειδικότητας  Μεταλλειολόγων-Μεταλλουργών

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας