Περιβάλλον Τοπικά

Γ. Μυλόπουλος / Βέρμιο ώρα μηδέν: «Ένα δάσος δεν αντικαθίσταται με κανένα αιολικό πάρκο»

Γ. Μυλόπουλος επικεφαλής της παράταξης ΑΛΛΑΓΗ
“Δε χαλάμε το δάσος για να φέρουμε την Πράσινη ανάπτυξη”
Από τη χθεσινή εκδήλωση για τη βιώσιμη ανάπτυξη στο Δημαρχείο της Βέροιας .
Στέργιος Μποζίνης*

Στο πιο πράσινο βουνό της χώρας, με τα πολλά νερά, τα πολλά λιβάδια και δάση και τα δύο χιονοδρομικά , ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση . Εκτός από τις 40 ΑΓ που ήδη…φιλοξενεί των 83 MW ,άρχισε η εγκατάσταση 60 νέων μαμούθ ΑΓ , 315 MW δηλαδή 5.3 MW η μία. Ύψους 200 μ και ανοίγματος 160 μ.!!

Ένα βουνό χωρίς Αιολικό δυναμικό, ούτε το μισό αυτού της Εύβοιας, αλλά δίπλα στις γραμμές ΥΤ της ΔΕΗ. Το βουνό του ΜΙΔΑ , των αρχαίων Φρυγών , θα παραδοθεί στο χαλασμό και στην τσιμεντοποίηση με χάραξη άλλων 80 χμ νέας οδοποιίας.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη Βιομηχανική ΑΠΕ της χώρας.

Σε μια στιγμή που τα αιολικά στη χώρα φθάνουν τα 5400 MW και απομένουν άλλα 2000 MW μέχρι το 2030, επιλέγεται η άδικη και ανισομερής εγκατάσταση των 315 MW πάνω στο Βέρμιο. Οταν το ρευμα πλεον των ΑΠΕ περισσεύει και το πετάμε.Στο βουνό που δε φυσάει.

Τίποτα δε θα θυμίζει το βουνό που μεγαλώσαμε. Εκεί που οι Βλάχοι πρόγονοι μας και οι γονείς μας δημιούργησαν τον πολιτισμό τους . Οι ψυχές τους θα βασανίζονται στο Ξηρολίβαδο και στο Ασούρμπαση και θα μας ρωτούν, μαζί με τα παιδιά μας γιατί το αφήσαμε να συμβεί. Αυτοί που το σχεδίασαν ούτε καν ξέρουν που βρίσκεται. Το εντόπισαν στο χάρτη από το δορυφόρο. Τι να τους απαντήσεις; Η Πράσινη ανάπτυξη;

*ΣΤΕΡΓΙΟΣ Γ. ΜΠΟΖΙΝΗΣ

-Μεταλλειολόγος Μηχανικός ΕΜΠ

-τ. ΔΝΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ / ΔΝΣΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΛΙΓΝ. ΚΕΝΤΡΟΥ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

-Μέλος της Κεντρικής.Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ στην Επιστημονική Επιτροπή Ειδικότητας  Μεταλλειολόγων-Μεταλλουργών

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας