Άρθρα Κοινωνία Κόσμος Σκίτσα

“Πρόσφυγες… άλλη μια Παγκόσμια Ημέρα πέρασε” / γράφει η Λένα Χουρμούζη

 Ζούμε σε έναν κόσμο όπου οι συγκρούσεις αφήνονται να φουντώνουν. Φαίνεται να απουσιάζει εντελώς η πολιτική βούληση για την επίλυσή τους. Κι ενώ αυτές οι κρίσεις πολλαπλασιάζονται, το δικαίωμα ν’ αναζητά κανείς άσυλο απειλείται. Φίλιπο Γκράντ, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Μια δήλωση που έγινε την Πέμπτη 20 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, την ίδια μέρα που η ιταλική ακτοφυλακή ανακοίνωνε τον εντοπισμό 12 πτωμάτων στ’ ανοικτά των νότιων ακτών της Καλαβρίας μετά τη βύθιση ιστιοφόρου. Οι 12 νεκροί, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, έγιναν μέσα σε μία μέρα 34. Οι αγνοούμενοι δεκάδες.

Μια δήλωση που έγινε την Πέμπτη 20 Ιουνίου, έξι ημέρες κι έναν χρόνο μετά την τραγωδία της Πύλου. Τότε στις 14 Ιουνίου του 2023 που ανετράπη ένα σαπιοκάραβο με έως και 750 επιβαίνοντες στο πιο βαθύ σημείο της Μεσογείου. Μόνο 104 άτομα διασώθηκαν, 82 σοροί ανασύρθηκαν, ενώ εκατοντάδες αγνοούνται… μαζί με τις ευθύνες των ελληνικών Αρχών.

Μια δήλωση που έγινε την Πέμπτη 20 Ιουνίου, τρεις ημέρες μετά αφότου το BBC βγήκε με τίτλο: «Το ελληνικό Λιμενικό πετάει μετανάστες στη θάλασσα για να πεθάνουν». Το βρετανικό μέσο κατέγραψε περαστικά παράνομων και φονικών επαναπροωθήσεων. Ανέλυσε 15 τέτοια περιστατικά από τον Μάιο του 2020 έως τον Μάιο του 2023, κατά τα οποία 43 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Αιγαίο.

Μια δήλωση που έγινε την Πέμπτη 20 Ιουνίου, μία εβδομάδα μετά τη δημοσιοποίηση της ετήσιας έκθεσης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες «Παγκόσμιες Τάσεις» (Global Trends), η οποία αναφέρει ότι ο αριθμός των αναγκαστικά εκτοπισμένων παγκοσμίως έφτασε σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα πέρυσι και φέτος. «Η αύξηση του συνολικού αριθμού των αναγκαστικά εκτοπισμένων σε 120 εκατομμύρια μέχρι τον Μάιο του 2024 ήταν η 12η συνεχόμενη ετήσια αύξηση. Αν ο αριθμός αυτός αντιστοιχούσε σε χώρα, θα ήταν η 12η μεγαλύτερη στον κόσμο, στο μέγεθος περίπου της Ιαπωνίας».

Μια δήλωση που έγινε και πέρασε (τα σκίτσα είναι από τον ιστότοπο Cartoon Movement για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων):

Του Hassan Bleibel, Λίβανος

 

Του Hassan Bleibel, Λίβανος

 

Του Rahma Cartoons, Τουρκία

 

Του Hassan Bleibel, Λίβανος

 

Του Rahma Cartoons, Τουρκία

 

Του Amorim, Βραζιλία

 

Του Bahram Arjmandnia, Ιράν

 

Της E L E N A . ospina, Κολομβία

 

Του Hassan Bleibel, Λίβανος

 

Του Σπύρου Δερβενιώτη, Ελλάδα
banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας