Ελλάδα Κοινωνία Περιβάλλον

Σε πύρινο κλοιό η χώρα: Δεκάδες φωτιές / μεγάλη πυρκαγιά στη Μεγαλόπολη, στις φλόγες Αχαΐα, Κεφαλλονιά

Μάχη με τις φλόγες σε όλη τη χώρα δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής με επίγεια και εναέρια μέσα.  Οι δυνάμεις της πολιτικής προστασίας βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού καθώς πύρινα μέτωπα έχουν ξεσπάσει σε πολλές περιοχές στη χώρα.

Σε αρκετές περιπτώσεις η ταχύτητα των ανέμων ξεπερνά τα 95 χιλιόμετρα την ώρα γεγονός που δυσκολεύει την προσέγγιση των εναερίων μέσων, τόνισε ο εκπρόσωπος του πυροσβεστικού σώματος, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Σύμφωνα με τον ίδιο τις τελευταίες ώρες εκδηλώθηκαν 45 πυρκαγιές, ενώ εστάλησαν 11 μηνύματα μέσω 112 για ενημέρωση ή για απομάκρυνση κατοίκων.  «Στην Κεφαλονιά, το Αγρίνιο, τη Λειβαδιά και τη Θήβα καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν τα μέτωπα. Σε μερικές περιπτώσεις, η ταχύτητα των ανέμων ξεπερνά τα 95 χλμ την ώρα, γεγονός που δυσχεραίνει το έργο των πυροσβεστών» ανέφερε, εξηγώντας ότι υπήρχαν και δυσκολίες προσέγγισης των εναέριων μέσων.

Όπως είπε, παρά τις αντίξοες συνθήκες η πυρκαγιά στο Μαύρο Λιθάρι Αττικής ελέγχθηκε από τις πυροσβεστικές δυνάμεις σε δύο ώρες από την εκδήλωσή της, ενώ έχει ελεγχθεί και η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη Δροσοπηγή Κορινθίας.

«Διανύουμε εξαιρετικά δύσκολες ημέρες. Γι’ αυτό εφιστούμε την προσοχή σε όλους. Αν δείτε καπνό ή φλόγες, καλέστε μας στο τηλέφωνο 199 ή στο 112. Καλέστε μας αμέσως. Μην υποθέσετε ότι έχει καλέσει κάποιος άλλος πριν. Στη συνέχεια απομακρυνθείτε αμέσως από την περιοχή και διευκολύνετε την πρόσβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων», σημείωσε ε εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.

Για την φωτιά στο Μαύρο Λιθάρι η Πολιτική Προστασία είχε εκδόσει 112 ζητώντας την εκκένωση της περιοχής Μαύρο Λιθάρι προς Γλυφάδα.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Τροχαία Αττικής αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου, η οποία είχε διακοπεί νωρίτερα λόγω πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στο Μαύρο Λιθάρι.

Μεγάλα μέτωπα σε Αρκαδία και Αργολίδα

Σε εξέλιξη εξακολουθούν να βρίσκονται οι μεγάλες φωτιές που έχουν ξεσπάσει σε Αρκαδία και Αργολίδα.

Σοβαρότερη είναι η κατάσταση, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου Χρήστο Λαμπρόπουλο στην περιοχή της Μεγαλόπολης. Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημείωσε ότι η «φωτιά πέρασε μέσα από το χωριό Χορέμη, όπου έχει προκαλέσει ζημιές σε κτίσματα και κινείται κοντά στα χωριά Χρούσα και Απιδίτσα».

Την κατάσβεσή της επιχειρούν 70 πυροσβέστες με τρία πεζοπόρα τμήματα, 16 οχήματα 6 αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

 topontiki.gr

 

 

banner-article

Ροη ειδήσεων