Κόσμος

ΗΠΑ – Ιστορική απόφαση: Η Chiquita καταδικάστηκε για τη χρηματοδότηση παραστρατιωτικών δολοφόνων στην Κολομβία

Σε μια απόφαση ορόσημο στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ένα σώμα ενόρκων στις ΗΠΑ έκρινε ένοχο τον γίγαντα της μπανάνας Chiquita Brands International για τη χρηματοδότηση των Ηνωμένων Δυνάμεων Αυτοάμυνας της Κολομβίας (AUC), ενός βάναυσου παραστρατιωτικού τάγματος θανάτου. Μετά από 17 χρόνια νομικών διαδικασιών, η πρώτη ομάδα θυμάτων και οι οικογένειές τους έχουν επιτέλους δικαιωθεί.

Η απόφαση επιβεβαιώνει αυτό που ΜΚΟ και δημοσιογράφοι έχουν αποδείξει εδώ και καιρό: η Chiquita εν γνώσει της χρηματοδότησε την AUC, μια χαρακτηρισμένη τρομοκρατική οργάνωση, επιδιώκοντας το κέρδος, παρά τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους παραστρατιωτικούς της Κολομβίας.

Παρέχοντας πάνω από 1,7 εκατομμύρια δολάρια σε παράνομη χρηματοδότηση στην AUC από το 1997 έως το 2004, η Chiquita συνέβαλε σε ανείπωτα δεινά κατοίκων στις κολομβιανές περιοχές Urabá και Magdalena, συμπεριλαμβανομένων των βάναυσων δολοφονιών αθώων πολιτών. Αυτή η ιστορική ετυμηγορία σημαίνει επίσης ότι ορισμένα από τα θύματα και τις οικογένειες που υπέφεραν ως αποτέλεσμα των ενεργειών της Chiquita θα αποζημιωθούν τελικά.

Τα θύματα καλωσόρισαν αυτή την απόφαση ως αναγνώριση του πόνου τους και ως ευκαιρία για αποκατάσταση. «Είναι ένας θρίαμβος μιας διαδικασίας που συνεχίζεται για σχεδόν 17 χρόνια, για όλους εμάς που έχουμε υποφέρει τόσα πολλά αυτά τα χρόνια. Υπάρχει μια συζήτηση για τη δικαιοσύνη και την αποκατάσταση. παλεύουμε από το 2007. Δεν είμαστε σε αυτή τη διαδικασία επειδή θέλουμε να είμαστε. Ηταν η Chiquita, με τις ενέργειές της, που μας παρέσυρε σε αυτήν. Έχουμε ευθύνη απέναντι στις οικογένειές μας και πρέπει να αγωνιστούμε γι’ αυτές», είπε ένα από τα θύματα.

Αυτή η ιστορική απόφαση σηματοδοτεί την πρώτη φορά που αμερικανικό δικαστήριο έκρινε υπεύθυνη μια μεγάλη αμερικανική εταιρεία για συνενοχή σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε άλλη χώρα, γεγονός που θεωρείται ορόσημο για τη δικαιοσύνη.

Αυτή η δίκη, η οποία ξεκίνησε με την επιλογή των ενόρκων στις 24 Απριλίου, αφορούσε τον θάνατο εννέα θυμάτων του AUC. Ωστόσο, η ευρύτερη δίκη κατά της Chiquita περιλαμβάνει εκατοντάδες ακόμη θύματα. Οι υποθέσεις τους μπορεί να επιλυθούν μέσω πρόσθετων δοκιμών ή ενός ενδεχόμενου διακανονισμού.

Η υπόθεση της EarthRights κατατέθηκε αρχικά τον Ιούλιο του 2007. Συνενώθηκε με πολλές άλλες υποθέσεις κατά της Chiquita το 2008 και έκτοτε η υπόθεση έχει περάσει από πολλές δικαστικές αποφάσεις και προσφυγές πριν φτάσει σε αυτή τη δίκη.

Πηγή: Documento

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας