Ελλάδα Κοινωνία Οικονομία

Ακρίβεια: Voucher από 1η Ιουλίου για εμφιαλωμένα νερά, γάλατα και αναψυκτικά, που ανατιμώνται

Δίχως τέλος τρέχουν οι ανατιμήσεις στα βασικά αγαθά και την επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών ενώ η ακρίβεια καλά κρατεί!

Την ίδια ώρα η πτώση της αγοραστικής δύναμης μειώνεται μέρα με τη μέρα! Εδώ και δυο χρόνια οι Έλληνες πληρώνουν καθημερινά υψηλές τιμές για κάθε συναλλαγή επιβίωσης … όπως πανάκριβα ενοίκια, πανάκριβα σούπερ μάρκετ, πανάκριβο ρεύμα και πανάκριβη θέρμανση! Και να σαν μην φθάνουν όλα αυτά τώρα θα μπει και στη ζωή τους το Συστήμα Επιστροφής Εγγυοδοσίας, το οποίο θα αυξήσει τις τιμές στο εμφιαλωμένο νερό και όχι μόνο!

Πιο συγκεκριμένα το εμφιαλωμένο νερό των 500 ml θα φθάσει στα 0,60 ευρώ, από 0,50 που πωλείται σήμερα με βάση ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης.

Στην ίδια ρύθμιση, μάλιστα, εντάσσονται και άλλα αφεψήματα και ποτά που πωλούνται συσκευασμένα σε αλουμίνιο, γυαλί και πλαστικό όπως αναψυκτικά, χυμοί, μπύρες, κρασιά και γάλα, επισημαίνει ο πρόεδρος εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, Απόστολος Ραυτόπουλος.

Ειδικότερα τονίζει ότι την 1η Ιουλίου έρχονται ανατιμήσεις έως 20% στα νερά, τα αναψυκτικά, τους χυμούς και τις μπίρες», εξαιτίας της εισαγωγής του Συστήματος Επιστροφής Εγγυοδοσίας (DRS) και στην Ελλάδα.

Βέβαια, στο ΦΕΚ που γνωστοποιούνται οι επερχόμενες ανατιμήσεις, προβλέπεται πως η αύξηση της τιμής θα αντισταθμίζεται από voucher επιστροφής των πλαστικών δοχείων στο κατάστημα.
Όπως και να έχει πάντως η νέα ρύθμιση που θα ωθήσει ψηλότερα τις τιμές, θα αφορά στις εξής συσκευασίες μιας χρήσης:

• Aλουμίνιο έως 1 λίτρο
• Γυαλί έως 1,3 λίτρα
• Πλαστικό έως 3 λίτρα.

Τα προϊόντα που θα επηρεαστούν είναι μπύρα, κρασί, νερό, αναψυκτικά, χυμοί, στιγμιαία ποτά και γάλα.

Οι ανατιμήσεις αναμένεται να είναι κατά 10 με 15 λεπτά του ευρώ σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα. Αναλυτικά, το εγγυοδοτικό αντιστάθμισμα της τιμής καθορίζεται σε 0,10 ευρώ για κάθε επιστροφή συσκευασίας από αλουμίνιο, γυαλί και πλαστικό έως μισό λίτρο και σε 0,15 ευρώ για κάθε επιστροφή συσκευασίας από αλουμίνιο, γυαλί και πλαστικό μεγαλύτερη του μισού λίτρου και έως το μέγιστο μέγεθος συσκευασίας που προβλέπει το σύστημα.

Αυτά τα ποσά θα πληρώνονται προκαταβολικά από τον καταναλωτή καθώς θα έχουν ενσωματωθεί στην τιμή, και θα του επιστρέφονται εφόσον επιστρέψει τη συσκευασία.

Τα χρήματα θα επιστρέφονται μέσω voucher ή «κουπόνι ανταμοιβής» και η υποχρέωση επιστροφής των συσκευασιών ισχύει ανεξάρτητα από το αν η συσκευασία πωλήθηκε από την ίδια επιχείρηση λιανικής πώλησης ή από άλλη.

 topontiki.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας