Άρθρα Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης αναζητεί νέο ξεκίνημα μετά τη «μουδιασμένη επιβίωση» / Μαρία Μητσοπούλου

Μετά τα αρχικά χαμόγελα των exit polls που έδειχναν τον ΣΥΡΙΖΑ γύρω στο 16,6% η προσγείωση στο 14,92% «μούδιασε» ηγεσία και επιτελείο. Η απώλεια των 3 μονάδων περίπου (2,9%) από το 17,8% των εθνικών εκλογών του περσινού Ιουνίου, κινήθηκε μακριά από τον πήχη που είχε διατυπωθεί δημόσια και που ξεκινούσε από το 17% έως το 20%+.

Μπορεί η Νέα Δημοκρατία να έπεσε και να έγραψε 2 μπροστά όπως επιδίωκε η Κουμουνδούρου, όμως το σενάριο να γράψουν ταυτόχρονα «2» μπροστά με τον ΣΥΡΙΖΑ να ανεβαίνει και τη ΝΔ να πέφτει, αποδείχτηκε «όνειρο απατηλό».

Κυρίως, η καταγραφή σε ένα μέτριο ποσοστό και μάλιστα με νέα σημαντική υποχώρηση (σε απόλυτους αριθμούς, από τον Ιούνιο του 2023 έχασε περί τις 345.568 ψήφους) δείχνει ότι η επάνοδος σε κυβερνητική τροχιά είναι μακριά. Πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται ως ένα μέτριο κόμμα, με το αφήγημα ότι είναι κόμμα εξουσίας και διεκδικεί τη διακυβέρνηση της χώρας να αποδυναμώνεται εκ νέου. Για την ώρα τα περί δυναμικής, που θα μεγάλωνε μετά τις ευρωεκλογές, διαψεύδονται.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, στην δήλωσή του χθες έδειξε ως αιτία για το αρνητικό αποτέλεσμα την «διπλή διάσπαση» και όλους τους κλυδωνισμούς που πέρασε το κόμμα μέχρι σήμερα, μετά την «διπλή οδυνηρή ήττα» του 2023.

Την ίδια ώρα για να το ισορροπήσει μέτρησε ως δικό του επίτευγμα την πτώση της ΝΔ, αφού είπε πως «καταφέραμε να μειώσουμε τη διαφορά από το 23% στο 13%» (με τον ΣΥΡΙΖΑ να πέφτει όμως). Από εκεί και πέρα προχώρησε, όπως και άλλοι αρχηγοί, στην διαπίστωση πως το «άλλοθι του 41%» έχει τελειώσει.

Επιπλέον, το μήνυμα της κάλπης το μετέφρασε σε εντολή των ψηφοφόρων να συνεχίσει. Είπε πως «είναι το πρώτο βήμα» για ένα κόμμα «που εξελίσσεται και αλλάζει εν κινήσει». «Ο ελληνικός λαός» τόνισε «μου έχει δώσει ξεκάθαρα τον χρόνο να χτίσω κυβερνητική εναλλακτική πρόταση. (…) Συνεχίζουμε, εκσυγχρονιζόμαστε, θα στήσουμε κοιτίδες γνώσης και προσφοράς και θα εμπνεύσουμε τον κόσμο».

Μίλησε για «κίνημα», το οποίο κατά την εκτίμησή του «παρά τις αντίξοες συνθήκες άντεξε», και «μόνο πάνω έχει να πάει από εδώ και πέρα».

Όσον αφορά το στοιχείο της αυτοκριτικής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε πως δεν είναι στις προτεραιότητές του τονίζοντας «δεν έχω τύψεις για τίποτα», μετά από μια εβδομάδα όπου κυριάρχησε η δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες του και που ακόμη και στο εσωτερικό εκτιμήθηκε ότι ήταν λάθος κίνηση.

Η ηγεσία, αντιλαμβάνεται ότι το αποτέλεσμα δεν την ισχυροποιεί έναντι των εσωκομματικών επικριτών της και κατ’ επέκταση δεν είναι ευνοϊκό για τις αλλαγές που επιδιώκει στο προαναγγελθέν καταστατικό συνέδριο του φθινοπώρου. Είναι πιθανόν δε το επόμενο διάστημα να ενισχυθεί μια κριτική (και από τον περίγυρο του προέδρου) ότι δεν μπορεί να μην υπάρχει κόμμα, με οργανωτική δομή και μηχανισμούς που να κινητοποιούν τη βάση και η επιρροή του να επαφίεται στο «one man show».

Πάντως, ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος άλλωστε θεωρεί ότι αναλώθηκε τους προηγούμενους μήνες στους εσωκομματικούς ανταγωνισμούς και δεν πρόλαβε να πατήσει στα πόδια του, ψάχνει τώρα πως θα κάνει ένα νέο ξεκίνημα, με τον τρόπο που θέλει, χωρίς να του αμφισβητείται η «λευκή επιταγή» που αξιώνει να έχει ως τις εθνικές εκλογές.

Από την άλλη με τις ευρωεκλογές, το εσωκομματικό μορατόριουμ έληξε και αναμένεται να αρχίσουν να μιλούν όσοι μέχρι σήμερα εναντιώνονται στην ηγεσία Κασσελάκη και θεωρούν ότι έχει επιφέρει ιδεολογική και πολιτική μετάλλαξη, θεωρούν δε ότι υπονομεύει τη συζήτηση για την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς.

Τις επόμενες αμέσως μέρες θα φανεί, σε τι έκταση θα είναι η κριτική που θα υψωθεί από στελέχη που εκπροσωπούν τον παραδοσιακό ή κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ, και αν θα εκδηλωθεί αμφισβήτηση ή όχι και αν οι όποιες εξελίξεις θα τρέξουν γρήγορα, οι απλώς θα ξεκινήσουν ζυμώσεις και διεργασίες με ορίζοντα το επικείμενο Συνέδριο.

 topontiki.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας