Εργασιακά Κοινωνία Τοπικά

Ανακοίνωση συνδικάτων για το επερχόμενο κύμα καύσωνα

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΑΘΙΑΣ “ Γιώργος Βουτυράς”

Συνδικάτο Οικοδόμων Νάουσας

Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων Ποτών Ημαθίας – Πέλλας

Τις επόμενες ημέρες γενική παραδοχή όλων των μετεωρολόγων είναι ότι θα «χτυπήσει» την χώρα κύμα καύσωνα με υψηλές θερμοκρασίες ακόμα και σε κάποιες περιοχές όπου θα ξεπεράσει τους 43ο C.

Στα εργοτάξια και στους χώρους εργασίας είναι σε ισχύ κατά την κοινή άποψη των εργαζομένων μια σειρά από αντεργατικούς νόμους όπως ή 10ώρη εργασία και στο άμεσο μέλλον η 12ωρη εργασία. Έχει διαμορφωθεί λόγο αυτών των νόμων μια κατάσταση έντονης εντατικοποίησης της εργασίας, σε ένα περιβάλλον με μεγάλα κενά στα μέτρα υγιεινής και ο ασφάλειας σε συνδυασμό με το ότι υπάρχει μια ασφυκτική πίεση ολοκλήρωσης των κατασκευαστικών έργων λόγο χρονοδιαγραμμάτων. Το κυνήγι του κέρδους από τις εταιρίες είναι και η ρίζα που ενισχύει εκείνα τα δεδομένα που καθιστούν ακόμα πιο επικίνδυνη για τους εργαζόμενους την κατάσταση στους χώρους δουλειάς.

Στην περιοχή μας είναι υπό κατασκευή ίσως το μεγαλύτερο σήμερα αιολικό πάρκο στην χώρα, το Αιολικό Πάρκο Βερμίου με εκατοντάδες εργαζόμενους. Θυμίζουμε ότι στο συγκεκριμένο εργοτάξιο έγινε θανατηφόρο εργατικό ατύχημα του οποίου τα αίτια είναι υπό διερεύνηση, όπως και άλλα εργατικά «ατυχήματα». Έχουμε να επισημάνουμε πως το συγκεκριμένο εργοτάξιο  βρίσκετε σε υψόμετρο άνω των 1000 μέτρων όπου αυτό συνεπάγεται μια τελείως διαφορετική αίσθηση της θερμοκρασίας για τους εργαζόμενους, όπως και διαφορετικά επίπεδα υγρασίας, οξυγόνου κλπ.

Σας επισημάνουμε να προβείτε επίσης σε προειδοποιήσεις προς τον κύριο και ανάδοχο του έργου στο Αιολικό Πάρκο Βερμίου ,  ώστε να αναπρογραμματίσουν την διαδικασία σκυροδέτησης αν την έχουν προγραμματίσει  σε συνθήκες καύσωνα, διότι η 10ωρη αδιάκοπη διαδικασία θα είναι εξουθενωτική για τους συναδέλφους και εγκυμονεί κίνδυνους για την ασφάλεια και την ζωή τους.

Αντίστοιχα είχαμε το θανατηφόρο ατύχημα σε κατασκευαστικές  εργασίες στον Συνεταιρισμό στην Επισκοπή Νάουσας. Παράλληλα υπάρχουν επιπλέον κατασκευαστικά έργα όπως η κατασκευή του νέου Διοικητηρίου Βέροιας , ο αγωγός φυσικού αερίου της ΑΒΑΞ στη Νάουσα , πολλά έργα οδοποιίας κα,  στα οποία οι συνάδελφοι θα βρεθούν εκτεθειμένοι στις υψηλές θερμοκρασίες και την υγρασία.

Απαιτούμε από το τμήμα επιθεώρησης εργασίας  να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες (ελέγχους, συστάσεις, προειδοποιήσεις, τήρηση της νομοθεσίας, διακοπής εργασιών σε συνθήκες καύσωνα κοκ) με κάθε μέσο και τρόπο καθώς τις επόμενες ημέρες θα διαμορφωθούν επικίνδυνοι όροι εργασίας για τους εργαζόμενους λόγο των καιρικών συνθηκών.

 Απαιτούμε:
  • Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 οC ή και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ανάλογα με τη σχετική υγρασία (π.χ. Υ.Α. Δ7/Α/οικ.12050/2223/23-5-2011, Αρθ.23 Παρ.4, Εγκύκλιος 52903/26-5-2023). Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (γιαπιά, μηχανοστάσια, χυτήρια, ναυπηγικές εργασίες, υαλουργίες, μηχανουργεία, θερμοκήπια , διανομείς κ.λπ.). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου χωρίς καμία περικοπή.
  • Να εκδοθεί άμεσα Υπουργική Απόφαση που θα δεσμεύει τους εργοδότες για τα μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας των εργαζομένων με απαγόρευση εργασιών από τους 38 βαθμούς Κελσίου και πάνω, παίρνοντας υπόψη και τις ιδιαίτερες συνθήκες ανά κλάδο όπως και τις συλλογικές συμβάσεις που προβλέπουν αντίστοιχα μέτρα.
  • Πραγματοποίηση συνεχών ελέγχων στους χώρους από το τμήμα τεχνικής Επιθεώρησης , με τα κατάλληλα εργαλεία και μέσα ( θερμόμετρο- υγρασιόμετρο).
  • Πλήρη αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες κ.λπ.). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου.
  • Άμεσο έλεγχο από τον γιατρό εργασίας στους χώρους δουλειάς.
  • Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας – ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  • Περιορισμό βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
  • Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.
  • Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων. Διαμόρφωση σκιερών χώρων διαλλείματος για τους εργαζόμενους.
banner-article

Ροη ειδήσεων