Βιβλίο Ρεπορτάζ

Γιώργης Έξαρχος – Βιβλιοφιλικά ταξίδια: “Τα βραβεία 2024 της Εταιρίας Ελλήνων Μεταφραστών Λογοτεχνίας”

Οι οικοδεσπότες της ΕΕΜΛ: Σοφία Μωραΐτη, Ν. Κυριαζής, Ελένη Κεκροπούλου, και ο δημοσιογράφος Γ. Διονυσόπουλος

ΓΙΩΡΓΗΣ Σ. ΕΞΑΡΧΟΣ – ΒΙΒΛΙΟΦΙΛΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ

«ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ 2024 ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ»

Στο κατάμεστο Αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Γκαίτε, Αθήνα, στην Οδό Ομήρου 14-16, Αθήνα, διεξήχθη στις 29 Μαΐου 2024, ημέρα Τετάρτη και ώρα ώρα 6.30 μ.μ., η Τελετή Απονομής των Βραβείων 2024 της Εταιρείας Ελλήνων Μεταφραστών Λογοτεχνίας σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κωνσταντίνου και Αρτέμιδος Κυριαζή, με παρουσία των βραβευθέντων, συγγενών και φίλων τους, και πολλών ανθρώπων των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών, και (εν ενεργεία ή τέως) πολιτικών.
Η τελετή κινήθηκε σε πολύ ανθρωπινό και συγκινησιακό κλίμα, χωρίς «φαμφάρες» ή «μεγαλοστομίες» που συνηθίζονται σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Οι «οικοδεσπότες» Ελένη Κεκροπούλου, πρόεδρος της ΕΕΜΛ, Σοφία Μωραΐτη Γεν. Γραμματέας της ΕΕΜΛ, και Ν. Κυριάζης αντιπρόεδρος της ΕΕΜΛ και πρόεδρος του Ιδρύματος «Κων/νος και Άρτεμις Κυριαζή» απεύθυναν σύντομους χαιρετισμούς. Τον «συντονισμό» είχε ο δημοσιογράφος Γιώργος Διονυσόπουλος, που ανακοίνωνε τα ονόματα των υπό βράβευση προσώπων, ένα σύντομο βιογραφικό τους, επίδοση του βραβείου από τους οικοδεσπότες ή από άλλα πρόσωπα που ακαλούντο από το «κοινό», και κατόπιν ακολουθούσε σύντομη ομιλία του κάθε βραβευθέντος, και οι σχετικές φωτογραφήσεις.
Ακολούθησε δεξίωση με «μπουφέ» εδεσμάτων, οίνου και αναψυκτικών και για δυο ώρες περίπου, στην αίθουσα δεξιώσεων του Γκαίτε, «πηγαδάκια» με συζητήσεις φιλολογικού και όχι μόνο χαρακτήρα κ.λπ., και συστάσεις αλληλογνωριμίας των συμμετεχόντων στην τελετή. Επρόκειτο για μια «γιορτή», με τους πνευματικούς μας ανθρώπους να πρωταγωνιστούν…
Οι βραβευμένοι αναφέρονται στο Πρόγραμμα της Τελετής Βράβευσης, στις διάφορες κατηγορίες. – Βλέπε: ΦΑΡΕΤΡΑ https://faretra.info/2024/05/28/avrio-aponemontai-ta-vraveia-tis-etairias-ellinon-metafraston-logotechnias/
Στην σύντομη ομιλία (2’ & 15’’) ο Γ. Έξαρχος είπε τα εξής:

     «Καλησπέρα σε όλους. Και ευελπιστώ να είμαι σύντομος, γιατί είμαι χαρούμενος και συγκινημένος, διότι είναι η δεύτερη φορά που η Εταιρεία Ελλήνων Μεταφραστών Λογοτεχνίας με τιμά με ένα βραβείο. Το προηγούμενο ήταν το 1998, την νύχτα που έπιασαν τον Οτσαλάν. [Βράβευση για έργο του 1998, στις 16 Φεβρουαρίου 1999, στο Δημαρχείο Αθηνών, και το βράδυ εκείνο έγινε η σύλληψη του Οτσαλάν!]. Η βράβευσή μου σήμερα γίνεται για τη μετάφρασή των Νεφελών του Αριστοφάνη στα Νέα Ελληνικά. Είναι ένα έργο που εντάσσεται σε μια συνολική προσπάθεια που κάνω, και είναι το πέμπτο οικονομικό έργο στα πλαίσια της μετάφρασης των αρχαιοελληνικών οικονομικών έργων στα νέα ελληνικά. Και είναι περίπου ολοκληρωμένα γύρω στα τριάντα έργα της αρχαιοελληνικής και βυζαντινής γραμματολογίας.

     Ένα βραβείο μπορεί να μη σημαίνει τίποτα, ένα βραβείο μπορεί να σημαίνει κάτι, και για άλλους μπορεί να είναι το πάν ή το άπαν. Για μένα απλά είναι μία τονωτική ένεση στην προσπάθεια που έχω ξεκινήσει, και είναι το πέμπτο βιβλίο, να συνεχίσω να κάνω αυτά τα 30 ολοκληρωμένα οικονομικά έργα, και σχολιασμένα οικονομολογικά, γιατί είμαι διδάκτορας οικονομικών επιστημών και πανεπιστημιακός δάσκαλος στα οικονομικά, ώστε να δει κανείς ότι ο Αριστοφάνης δεν είναι μοναχά ένας σπουδαίος που γράφει κωμωδίες. Έχει γράψει δύο σπουδαία οικονομικά έργα, μετά τον παππού μας τον Ησίοδο στο Έργα και Ημέραι, και τον Πλούτο και τις Νεφέλες, και μιλάει μάλιστα στις Νεφέλες για το πιο επίκαιρο θέμα που μας ταλανίζει όλους, και το ξέρουμε με τα Μνημόνια, το τι σημαίνει το χρέος και το δάνειο.

     Ελπίζω να συνετιστούμε από τέτοια σοφά λόγια που κάποιοι μακρινοί μας πρόγονοι μάς είχαν προβλέψει από τότε πώς μπορεί να έχουν τα πράγματα άμα κανείς δανείζεται χωρίς να έχει νου και σκέψη περισσή στο κεφάλι, για το τι θα κάνει μετά τον δανεισμό. Ευχαριστώ πολύ όλους σας.»

(Η ομιλία «ζωντανή» κατά την διαδικασίας της τελετής, στο ακόλουθο λινκ: https://www.facebook.com/messenger_media/?attachment_id=485398273991537&message_id=mid.%24cAABa9OU4bLGV92WxFGPxh-zkPrH3&thread_id=1624930428)

Οι φωτογραφίες από την τελετή βράβευσης είναι της Άντζελας Μπράτσου:

Ισμήνη Καπάνταη.
Από δεξιά: Γ. Έξαρχος, ο τ. υφ/γός Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνης, η κα Κεκροπούλου (καρδιά της όλης εκδήλωσης), ο δημοσιογράφος κ. Διονυσόπουλος.
Άντζελα Μπράτσου, Γ. Έξαρχος, η βουλευτίνα Κατερίνα Νοτοπούλου.
Γ.’Εξαρχος, Ελένη Κεκροπούλου.

Βασίλης Πριόβολος.

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας