Ελλάδα Πολιτική

Ευρωεκλογές 2024: Πόσους σταυρούς βάζουμε, πόσους ευρωβουλευτές εκλέγει η Ελλάδα – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις ευρωεκλογές 2024

91 ετών η μεγαλύτερη υποψήφια, 1.168 συνολικά οι υποψήφιοι εκ των οποίων ένας έγκλειστος, πάνω από 200.000 θα κάνουν χρήση της επιστολικής ψήφου

.

Στην τελική ευθεία για τη μάχη των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου μπαίνει η χώρα μας και η Ευρώπη. Η προεκλογική εκστρατεία φτάνει στην κορύφωσή της και το Newsbeast έφτιαξε έναν οδηγό με όλα όσα πρέπει να ξέρετε αναφορικά με τις επικείμενες ευρωεκλογές.

Ημερομηνία διεξαγωγής

Οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν στην Ελλάδα την Κυριακή 9 Ιουνίου 2024 από τις 07:00 το πρωί που θα ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα για το κοινό έως και τις 19:00 το απόγευμα.

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου;

Όσοι είναι άνω των 17 ετών και δεν έχουν στερηθεί τα εκλογικά τους δικαιώματα. Ειδικότερα, όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους τη χρονιά των εκλογών, και άνω.

Πόσους ευρωβουλευτές εκλέγει η Ελλάδα;

Οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν 21 ευρωβουλευτές το 2024. Τόσους είχαμε στείλει στο Ευρωκοινοβούλιο και το 2019.

Πώς εκλέγονται οι ευρωβουλευτές;

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, όλες οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να χρησιμοποιούν εκλογικά συστήματα που να εξασφαλίζουν αναλογική εκπροσώπηση, κάτι που σημαίνει ότι ο αριθμός των εκλεγμένων μελών κάθε κόμματος εξαρτάται από το ποσοστό των ψήφων που έλαβε το κόμμα. Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους τη δυνατότητα να επιλέξουν συγκεκριμένους υποψήφιους.

Πόσους σταυρούς βάζουμε;

Έχουμε το δικαίωμα να βάλουμε έως και τέσσερις (4) σταυρούς προτίμησης στο ψηφοδέλτιο. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει τις αντίστοιχες έδρες.

Θα είναι ντέρμπι οι εκλογές;

Θεωρητικά, εάν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις όχι, με την έννοια ότι την πρώτη θέση φέρεται να καταλαμβάνει η Νέα Δημοκρατία. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο ποιος θα έρθει δεύτερος, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ βρίσκονται πολύ κοντά σε ποσοστά.

Πότε θα έχουμε το πρώτο συγκεντρωτικό αποτέλεσμα;

Από το Υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνουν ότι γύρω στις 20:30 θα έχουμε μια πρώτη καλή εικόνα των ποσοστών που θα λάβει κάθε κόμμα.

Πότε θα έχουμε εικόνα της σταυροδοσίας;

Αυτή θα αργήσει λόγω του μεγάλου αριθμού υποψηφίων, των τεσσάρων σταυρών που έχει δικαίωμα να βάλει κάθε εκλογέας στο ψηφοδέλτιο αλλά και του πανελλαδικού χαρακτήρα της κάλπης (εδώ δεν έχουμε κατά τόπους εκλογικές περιφέρειες). Αυτό σημαίνει ότι τη σταυροδοσία θα ξεκινήσουμε να την μαθαίνουμε μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα.

Πόσα κόμματα τελικά συμμετέχουν;

Η επιβολή του παράβολου ύψους 20.000 ευρώ ως προαπαιτούμενου για τη συμμετοχή ενός κόμματος στις ευρωεκλογές, κατέστη ανασταλτικός παράγοντας στο να έχουμε πάρα πολλούς πολιτικούς σχηματισμούς που θα κατέλθουν. Συνολικά υπέβαλαν δήλωση συμμετοχής 46 κόμματα, αλλά τα 14 δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν το προαναφερόμενο ποσό. Επίσης μετά το μπλόκο του Αρείου Πάγου στο κόμμα των «Σπαρτιατών» ο αριθμός ανέβηκε στα 15. Κατά συνέπεια θα συμμετέχουν συνολικά 31 κόμματα, αριθμός αρκετά μικρός σε σχέση με τις ευρωεκλογές του παρελθόντος.

Πόσα κόμματα κατεβάζουν πλήρη ψηφοδέλτια;

Κατ’ αρχάς, λέγοντας «πλήρη ψηφοδέλτια» εννοούμε αυτά που θα έχουν 42 υποψηφίους. Μόνο τα 19 από τα 31 κόμματα κατάφεραν να έχουν τόσους υποψήφιους στο ψηφοδέλτιό τους.

Ποιο είναι το κόμμα με τους λιγότερους υποψηφίους;

Πρόκειται για το «Κίνημα 21», που εμπνέεται «από τις Ιδέες της Ελληνικής Επανάστασης», όπως αναφέρεται και στη σχετική ιστοσελίδα του. Ο πρόεδρος του φορέα, κ. Ζώης Μπέχλης, κατάφερε να έχει 21 υποψήφιους – αριθμός που ταιριάζει και με το κόμμα.

Πόσοι είναι συνολικά οι υποψήφιοι;

Μία από τις συνολικά 21 έδρες που δικαιούται η χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διεκδικήσουν συνολικά 1.168 υποψήφιοι, εκ των οποίων οι 646 είναι άνδρες και οι 522 γυναίκες.

Ποιο είναι το μέσο έτος γέννησης των υποψηφίων;

Ο μέσος υποψήφιος ευρωβουλευτής σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν από τα κόμματα είναι 53 ετών, ήτοι έχει γεννηθεί το 1971.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία υποψήφιος;

Είναι 91 ετών και πρόκειται για γνωστό πρόσωπο. Η τηλεοπτική μαγείρισσα Βέφα Αλεξιάδου κατέρχεται ως υποψήφια με τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό.

Ποιοι είναι οι νεότεροι υποψήφιοι;

Στον αντίποδα υπάρχουν δύο υποψήφιοι ευρωβουλευτές, ο καθένας εκ των οποίων έχει γεννηθεί το 1999, είναι δηλαδή 25 ετών. Πρόκειται για το κατώτατο ηλικιακό όριο που ισχύει στη χώρα μας, προκειμένου να κατέλθει κάποιος υποψήφιος, σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες που έχουν ως κατώτατο όριο τα 18 έτη.

Ποια είναι τα συνηθέστερα επαγγέλματα των υποψηφίων;

Οι περισσότεροι είναι δικηγόροι και νομικοί, ακολουθούν οι δημοσιογράφοι, οι γιατροί και οι προερχόμενο από τα Σώματα Ασφαλείας. Υπάρχουν επίσης 32 άτομα που δήλωσαν «άνεργοι».

Υπάρχουν και έγκλειστοι υποψήφιοι;

Ναι, πρόκειται για τον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας Φρέντη Μπελέρη, που κρατείται στις αλβανικές φυλακές. Ο βορειοηπειρώτης μειονοτικός πολιτικός είχε εκλεγεί δήμαρχος Χειμάρρας, αλλά καταδικάστηκε από τις τοπικές αρχές με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων.

Ποιο είναι το κατώτατο όριο εκλογής πολιτικών κομμάτων;

Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων, για να μπορέσουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή.

Πόσες και ποιες είναι οι εκλογικές περιφέρειες;

Η ελληνική επικράτεια αποτελεί μία ενιαία εκλογική περιφέρεια για την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τα πολιτικά κόμματα προτείνουν, λοιπόν, ενιαία ψηφοδέλτια για όλη τη χώρα.

Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική;

Θεωρητικά, ναι. Είναι Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική πλην εξαιρέσεων, για όσους έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους και για τους εκλογείς που βρίσκονται στο εξωτερικό. Η υποχρεωτικότητα όμως έχει καθαρά και μόνο προτρεπτικό χαρακτήρα, ώστε να πάει κάποιος να ψηφίσει. Εάν δεν το πράξει, δεν έχει καμία επίπτωση.

Πού πρέπει να εγγραφώ για να ψηφίσω;

Δεν χρειάζεται να εγγραφείτε εκ των προτέρων, καθώς αυτό γίνεται αυτομάτως από τις Αρχές.

Ποια έγγραφα πρέπει να φέρω στο εκλογικό τμήμα;

Πρέπει να φέρετε την αστυνομική σας ταυτότητα ή διαβατήριο ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο ασφαλιστικού ταμείου για τον απαραίτητο έλεγχο. H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει πλέον και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας, εάν την έχουμε αποθηκεύσει στο κινητό μας τηλέφωνο.

Τι διευκολύνσεις προβλέπονται για τους ψηφοφόρους ΑΜΕΑ;

Ως ψηφοφόρος με αναπηρία, ψηφίζετε αυτοπροσώπως κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Οι εφορευτικές επιτροπές καλούνται να σας διευκολύνουν με κάθε πρόσφορο μέτρο, ενώ σε κάθε εκλογικό κατάστημα υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος. Στο παραβάν επιτρέπεται συνοδός εκλογέα, κατόπιν εκτίμησης του προέδρου της εφορευτικής επιτροπής του εκλογικού τμήματος, με ευθύνη και παρουσία του. Επίσης, επιτρέπεται συνοδός-σκύλος.

Μπορώ να ψηφίσω ηλεκτρονικά στην Ελλάδα;

Όχι, στην Ελλάδα δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ψήφος μέσω του διαδικτύου. Είναι απαραίτητο να παραστείτε αυτοπροσώπως στο εκλογικό σας τμήμα ή να κάνετε χρήση του δικαιώματος της επιστολικής ψήφου.

Μπορώ να ψηφίσω με πληρεξούσιο;

Όχι, στην Ελλάδα δεν είναι δυνατή η ψήφος διά πληρεξουσίου.

newsbeast

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας