Βέροια Θέματα Παιδείας Πολιτισμός

Διάκριση του 4ου ΓΕΛ Βέροιας στον Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό για τον ελληνισμό της Ανατολής: Πόντος, Μικρασία, Θράκη….

Με χαρά ανακοινώνουμε ότι το σχολείο μας, 4ο ΓΕΛ Βέροιας, διακρίθηκε στον διεθνή μαθητικό διαγωνισμό για τον Ελληνισμό της Ανατολής: Πόντος, Μικρασία, Θράκη… με το 3ο Βραβείο στην Ταινία Τεκμηρίωσης: «Δέβασον, πουλί μ’, δέβασον». Πρόκειται για τη δημιουργία ψηφιακής αφήγησης, βασισμένης σε απόσπασμα από το βιβλίο του Κώστα Διαμαντίδη “Το Ροδάφνον” , με στόχο την ευαισθητοποίηση στο ζήτημα της διάσωσης της Ποντιακής διαλέκτου. Συμμετείχαν 6 μαθητές: οι Ιωσηφίδου Δέσποινα, Βασιλακάκη Παναγιώτα, Αποστολίδης Χρήστος, Καραγιώργος Γιώργος, Τσαλουκίδης Γιάννης και Χονδροματίδης Γιώργος, με την υποστήριξη των υπεύθυνων εκπαιδευτικών Σαρηγιαννίδου Ελισάβετ, Χονδρολίδη Δημήτρη.

Λένε πως μια γλώσσα που δε μιλιέται και δεν εξελίσσεται είναι νεκρή. Ερευνώντας όμως διαπιστώσαμε ότι ακόμη και σήμερα, 100χρονια μετά τον ξεριζωμό των προγόνων μας από τη γενέθλια γη συνεχίζουν άνθρωποι να εκφράζουν συναισθήματα, σκέψεις, προβληματισμούς, βιώματα στην ποντιακή διάλεκτο. Αυτή είναι η απάντηση σε όσους μας είπαν ότι μια γλώσσα δε βιάζεται!

100 χρόνια μετά την ανταλλαγή η τρίτη πια και τέταρτη προσφυγική γενιά καταβάλλει προσπάθειες να μην περάσει στη λήθη η γλώσσα των παιδικών τους χρόνων. Μάλιστα όσο περισσότερο ωριμάζουν ηλικιακά οι γενιές αυτές, τόσο μεγαλύτερη και ανυπέρβλητη γίνεται η συναισθηματική φόρτιση και η επιθυμία για επιστροφή στις «ρίζες». Οι φυσικοί ομιλητές μπορεί να είναι λίγοι, αλλά οι φυσικοί «ακροατές» της Ποντιακής είναι ακόμη αρκετοί.

Τον 8ο Διεθνή μαθητικό διαγωνισμό συνδιοργάνωσαν: η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υ.ΠΑΙ.Θ. με την υποστήριξη της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Α.Π.Θ. και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών.

Συγχαίρουμε τους μαθητές μας αλλά και όλες τις σχολικές μονάδες, τους μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς τους για τη συμμετοχή τους.

Η ταινία διαθέσιμη στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=TEoMaiLUF4U

 

 

banner-article

Ροη ειδήσεων