Κόσμος Πολιτισμός Φωτογραφία

Δήμητρα Στασινοπούλου: Λαχώρη και Μουλτάν / πάνω από 500 εντυπωσιακές φωτογραφίες

Η συνεργάτιδά μας, πολυβραβευμένη φωτογράφος Δήμητρα Στασινοπούλου, από πρόσφατο ταξίδι της  στο Πακιστάν μας έστειλε εντυπωσιακές φωτογραφίες σε υψηλή ανάλυση από τις πόλεις Λαχώρη και Μουλτάν. Η ίδια γράφει: 

Η Λαχώρη, η ωραιότερη πόλη των παλαιών Βρετανικών Ινδιών, είναι γεμάτη μνημεία κυρίως από την εποχή των Μογγόλων αυτοκρατόρων, από τα καλύτερα του κόσμου. Η πόλη είναι ένα πολυδαίδαδο σύνολο μικρών δρόμων, παζαριών και υπέροχων μνημείων, που η εικόνα τους μας ταξιδεύει στις Χίλιες & Μία Νύχτες…

Η Περιτειχισμένη πόλη της Λαχόρης, η αρχαία πόλη των κήπων των Mughal, θεωρείται η πολιτιστική πρωτεύουσα του Πακιστάν. Χρονολογείται 2.000 χρόνια πίσω, η ιστορία του είναι ένα πλούσιο μείγμα επιρροών Τζαϊν, Ινδουιστών, Βουδιστών, Ελλήνων, Μουσουλμάνων, Μουγκάλ, Αφγανιστάν, Σιχ και Βρετανικών επιρροών. Στην καρδιά της Λαχώρης χτυπά η Περιτειχισμένη Πόλη, ένα λείψανο της εποχής των Μουγκάλ με το μεγαλοπρεπές Φρούριο Λαχόρη, το Τζαμί Badshahi και το Τζαμί Wazir Khan – μαρτυρίες για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της πόλης. Η Λαχόρη είναι και ήταν το σπίτι των φημισμένων αγίων, ποιητών και βασιλιάδων μεγαλοπρεπών αυτοκρατοριών της υποηπείρου.

Ανοίγοντας τον σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε πάνω από 400 φωτογραφίες.

LAHORE link https://dimitrastasinopoulou.smugmug.com/LAHORE-The-Walled-City-the-Fort-the-markets-the-Slums/n-B9hHbZ 

Η Μουλτάν, η πόλη των Αγίων & των Σούφι, αλλά και η πόλη που πολιόρκησε και κατέκτησε ο Μέγας Αλέξανδρος το 326 π.Χ. όπου και τραυματίστηκε από από βέλος στον πνεύμονα πολιορκώντας τους Μαλλάβα -ή Μαλλούς εξελληνισμένα- παρότι ο μάντης Δημοφών τον είχε προειδοποιήσει να εγκαταλείψει την πολιορκία αφού οι οιωνοί ήταν κακοί και προέβλεπαν σοβαρό τραυματισμό του. Εδώ είχε γραφτεί πριν από 33 αιώνες, το πρώτο βιβλίο των Ινδοευρωπαίων, η Ριγκ Βέδα, συλλογή 1.028 ύμνων και 10.600 στίχων οργανωμένων σε 10 βιβλία «Μάνταλα». μια πόλη 4.500 ετών, με υπέροχα μυστικιστικά μνημεία και μαυσωλεία. Μοναδικά αρχιτεκτονικά αριστουργήματα!

Η Μουλτάν, με ιστορία 5 χιλιετιών, είναι το σημαντικότερο πολιτιστικό, θρησκευτικό και οικονομικό κέντρο του νότιου Παντζάμπ και είναι γνωστό για την πλούσια αρχαία κληρονομιά και τα ιστορικά του ορόσημα. Η πόλη είναι μια από τις παλαιότερες κατοικημένες πόλεις της Ασίας, με ιστορία που εκτείνεται βαθιά στην αρχαιότητα, ένα σημαντικό πολιτιστικό κέντρο του πολιτισμού της κοιλάδας του Ινδού. Η περιοχή Multan ήταν το κέντρο πολλών πολιτισμών στην 5 χιλιετιών ιστορία της. Ο Μουλτάν ήταν μέρος της αυτοκρατορίας των Αχαιμενιδών που κυβερνούσε ο Δαρείος ο Μέγας του Ιράν περίπου την εποχή του 500 π.Χ.

Η πόλη πολιορκήθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο κατά τη διάρκεια της εκστρατείας των Μαλλίων, ο Μουλτάν έφτασε στο απόγειο της λαμπρότητάς του κατά τη διάρκεια της αραβικής κυριαρχίας του 9ου και 10ου αιώνα. Η πόλη ήταν ένα από τα πιο σημαντικά εμπορικά κέντρα και ένα σπουδαίο κέντρο γνώσης και μάθησης στη μεσαιωνική ισλαμική ινδική υποήπειρο και προσέλκυσε πλήθος μυστικιστών Σούφι τον 11ο και 12ο αιώνα, αποτελώντας ένα μεγάλο κέντρο πνευματικότητας σε ολόκληρη τη Νότια Ασία και κερδίζοντας την πόλη η θρυλική «Πόλη των Αγίων».

Ανοίγοντας τον σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε  σχεδόν 100 φωτογραφίες.

MULTAN link https://dimitrastasinopoulou.smugmug.com/MULTAN-The-City-of-Saints-Pakistan/n-3S354t

—–

banner-article

Ροη ειδήσεων