ART Γράμματα & Τέχνες Εικαστικά Πολιτισμός

Νίκος Ίκαρης, ο γλύπτης από την Ικαρία με το παγκόσμιο προφίλ

Ξεκινώντας από τη μικρή Ικαρία ο Νίκος Αϊβαλιώτης,  με το καλλιτεχνικό Ίκαρης, διαγράφει μια μεγάλη πορεία στην Τέχνη και τον Κόσμο, αφήνοντας έργα που εκφράζουν  την προσωπικότητά του.

Το 1915 γεννιέται στο χωριό Χρυσόστομο Ικαρίας και  ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος και η Κατοχή τον βρίσκουν να πολεμά και σ΄αυτόν και στην Εθνική Αντίσταση. Τη δεύτερη αυτή συμμετοχή του την πληρώνει με φυλάκιση.

Αργότερα, το 1952, σπουδάζει στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και μετεκπαιδεύεται στο Παρίσι. Εκεί αρχίζει να διαμορφώνεται το προσωπικό του ύφος.

Ζει και εργάζεται στην Ελλάδα αλλά και στο Εξωτερικό, στη Γερμανία και κυρίως στις ΗΠΑ, όπου διδάσκει στο πανεπιστήμιο του Κingsborough, στη Νέα Υόρκη.

Η παραμονή του έξω δεν διέκοψε τους δεσμούς με την Ελλάδα, την οποία αντιπροσώπευσε σε διεθνείς μπιενάλε, φέρνοντάς της διακρίσεις με τα έργα του.

Πέρα από ιδιωτικές συλλογές, έργα του φιλοξενούνται σε ξένα μουσεία, (Γερμανία, Ισραήλ), αλλά και την Εθνική Πινακοθήκη.

Όμως, τα συναντά και σε μεγάλες πόλεις του Κόσμου, όπως η Νέα Υόρκη, η Βιέννη ή η Βοστώνη και σε μέρη της Ελλάδας, όπου παίζουν το ρόλο τοπόσημου, όπως ο Ιπποκράτης του στην Κω, ή άλλα, χαρακτηριστικά της Τέχνης του, στην Ικαρία, το Βόλο, τη Σάμο.

Τα έργα του Ίκαρη, είτε μικρά είτε μεγάλα, χαρακτηρίζονται από μια πορεία εξέλιξης προς την αφαίρεση, η οποία, όμως, πάντα  κλείνει μέσα της τη δυνατότητα ανάγνωσης του έργου από το θεατή και την ένταση στην απόδοση του καλλιτεχνικού αντικειμένου, που από αντικείμενο μετατρέπεται μέσα από τα χέρια του σε υποκείμενο.

Μπορεί να ξεκινά από πορτρέτα της Σοφίας Βέμπο ή του Νίκου Γούναρη, η γοργόνα του, όμως, ή ο Ιπποκράτης του σηματοδοτούν αυτήν την εξέλιξη.

Πεθαίνει στις ΗΠΑ το 1994 στα 79 του χρόνια, αφήνοντας πίσω του πολλά γλυπτά, αλλά και έργα γραπτά, ποιητικού και δοκιμιακού χαρακτήρα.

…………….

banner-article

Ροη ειδήσεων