Άρθρα Κοινωνία Οικονομία Πολιτική

Δημοσκοπήσεις: «Ρωγμές» στην κυριαρχία της ΝΔ, λόγω ακρίβειας και γάμου ομόφυλων ζευγαριών / γράφει ο Δημήτρης Χρυσικόπουλος

Αν υπάρχει ένα γενικό συμπέρασμα από τις τρεις δημοσκοπήσεις που παρουσιάστηκαν το βράδυ της Πέμπτης στα δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών καναλιών, αυτό είναι ότι η κυριαρχία της ΝΔ στο πολιτικό σκηνικό της χώρας παραμένει, ωστόσο, πλέον, καταγράφει εμφανείς «ρωγμές».

Η συνεχιζόμενη ακρίβεια, η οποία «ροκανίζει» το εισόδημα των νοικοκυριών, παρά τις διάφορες παρεμβάσεις της κυβέρνησης, καθώς και η πρόθεση για θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών είναι εμφανές ότι δημιουργούν πιέσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, κάτι περισσότερο από πέντε μήνες πριν την κάλπη των ευρωεκλογών, που θεωρητικά θα είναι και η τελευταία εκλογική αναμέτρηση μέχρι το τέλος της θητείας της.

Η ακρίβεια «ροκανίζει» και την κυβέρνηση

Ειδικά για το θέμα του κόστους ζωής, είναι πλέον εμφανές ότι το αφήγημα περί «εισαγόμενης ακρίβειας»… δεν γκελάρει στους πολίτες: είναι χαρακτηριστικό ότι στη δημοσκόπηση της MRB για το OPEN, λίγο περισσότεροι από 6 στους δέκα πολίτες δηλώνουν ότι η ακρίβεια αποτελεί το μείζον πρόβλημα για τη ζωή τους, το 41% επιρρίπτει στην κυβέρνηση τη μεγαλύτερη ευθύνη για το δυσβάσταχτο κόστος ζωής και το 70,9% θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει λάβει λιγότερα μέτρα από αυτά που της επιτρέπει η κατάσταση της οικονομίας.

Παρόμοια αποτελέσματα καταγράφει και η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega, όπου το 44% των ερωτηθέντων θεωρεί την ακρίβεια ως το σημαντικότερο πρόβλημα και το 73% εκτιμά ως «μάλλον αρνητικές» τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Επίσης, το 60% θεωρεί ότι η χώρα κινείται προς λάθος κατεύθυνση, ενώ σε δημοσκόπηση της GPO για το STAR, το 57,6% κρίνει συνολικά αρνητικά το έργο της κυβέρνησης.

Από την άλλη, σύμφωνα με δημοσκόπηση της MARC για τον ΑΝΤ1, για την ακρίβεια οι πολίτες θεωρούν σε ποσοστό 39% ότι ευθύνεται η κερδοσκοπία των επιχειρήσεων και τα καρτέλ, κατά 24,9% ότι φταίει η κυβερνητική πολιτική και κατά 24,5% ευθύνεται η ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος, η κλιματική αλλαγή και η αύξηση των πρώτων υλών. Ωστόσο, και στη δημοσκόπηση αυτή σχεδόν 7 στους δέκα εκτιμούν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης δεν θα συμβάλλουν στη συγκράτηση των τιμών.

Διχασμός για το γάμο των ομόφυλων

Όσον αφορά στο έτερο «καυτό» θέμα των ημερών, δηλαδή, το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, επίσης τα πράγματα δεν είναι και τόσο ευνοϊκά για την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα:

· Στη δημοσκόπηση της GPO το 49,1% τάσσεται υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και το 48,3% κατά. Ωστόσο, επτά στους δέκα διαφωνούν με την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, οκτώ στους δέκα διαφωνούν με το ενδεχόμενο υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια μέσω παρένθετης μητέρας και το 61,5% θεωρεί ότι η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία θα έχει εκλογικό κόστος για την κυβέρνηση.

· Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis το 62% συμφωνεί με τον πολιτικό γάμο για ομόφυλα ζευγάρια, αλλά το 69% διαφωνεί με την τεκνοθεσία.

· Στη δημοσκόπηση της ΜRB το 48,7% συμφωνεί και το 48,2% διαφωνεί με τον πολιτικό γάμο για ομόφυλα ζευγάρια, ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι σχεδόν το 65% διαφωνεί με το δικαίωμα τεκνοθεσίας (με τους ψηφοφόρους της ΝΔ να είναι κατά πλειοψηφία αρνητικοί και στα δύο).

Το σημαντικό σε όλα αυτά τα αποτελέσματα είναι ότι έρχονται αφού η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχουν κάνει καμπάνια ενημέρωσης για το τι θα περιέχει και – κυρίως – τι δεν θα περιέχει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε για δημόσια διαβούλευση, οπότε οι ερωτηθέντες είχαν μια πιο πλήρη εικόνα για τα σχέδια της κυβέρνησης σχετικά με την ισότητα στο γάμο.

Μόνη παρηγοριά για την κυβέρνηση είναι ότι κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν μοιάζει να την απειλεί και ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο κυρίαρχος πολιτικός αρχηγός όσον αφορά στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία της χώρας, ενώ και οι μετρήσεις για την πρόθεση ψήφου δεν αλλάζουν ιδιαίτερα την εικόνα που προέκυψε από τις εθνικές εκλογές. Ωστόσο, είναι προφανές ότι τα «καμπανάκια» έχουν αρχίσει να χτυπούν για την κυβέρνηση.

 topontiki.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων