Βιβλίο Γράμματα & Τέχνες Πολιτισμός Ρεπορτάζ Τοπικά

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Γιώργου Σιώμου “Όμορφα χωριά” / Η μαχαιριά της ερήμωσης σε πεζό και ποιητικό λόγο

Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη«Θ. Ζωγιοπούλου» της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας παρουσιάστηκε απόψε το βιβλίο του Γιώργου Σιώμου «Όμορφα χωριά», εκδόσεις Παρέμβαση.

Για το βιβλίο μίλησαν οι: Βούλα Κοτσάλου, βιβλιοθηκονόμος, Δημήτρης Καπετανάκης, ποιητής και ο συγγραφέας Γιώργος Σιώμος. Τη συζήτηση συντόνισε η Δήμητρα Καραγιάννη, εκδότρια.

Η Δήμητρα Καραγιάννη μίλησε προλογίζοντας για την ιδιαιτερότητα του βιβλίου να αναφέρεται σε ένα χαμένο παρελθόν και να το συνδέει με τέχνη με το παρόν, μέσα στο κλίμα του αποκλεισμού που προκάλεσε η πανδημία. Κύριο  συναισθηματικό μοτίβο η θλίψη της εγκατάλειψης των όμορφων χωριών των Γρεβενών, που από όμορφα κατέληξαν να είναι έρημα.

Η Βούλα Κοτσάλου ξεκίνησε από τη συγγραφική πορεία του Σιώμου, που με το 5ο του βιβλίο συνδέει 27 πεζά κείμενα με 38 ποιήματα γύρω από έναν άξονα νοσταλγίας και θλίψης για την απώλεια της ζωής, που παρουσιάζουν τώρα τα πάλαι ποτέ όμορφα χωριά, βυθισμένα στη σιωπή.

Σπίτια ερημωμένα, χωράφια άσπαρτα,  ζώα ανύπαρκτα, συνθέτουν μια εικόνα, όπου η ανθρώπινη επαφή δεν υπάρχει πια και η φύση μόνη, πανέμορφη πάντα, αλλά ορφανή χωρίς τον άνθρωπο, εξακολουθεί να γεννιέται και να πεθαίνει σιωπηλά.

“Αν τα πεζά του προβάλλουν αυτήν την εικόνα, της ερήμωσης της υπαίθρου, τα ποιήματα έρχονται να τη συμπληρώσουν με τρόπο δωρικό. Θυμόσοφος ο συγγραφέας, στωϊκός, κάθε φορά καλύτερος, μας κάνει με τον τρόπο της γραφής του συμπρωταγωνιστές στο έργο του” πρόσθεσε η Βούλα Κοτσάλου κλείνοντας, αφού έκανε μια αναλυτική προσέγγιση της δομής του βιβλίου στην παρουσίασή της.

Ο Δημήτρης Καπετανάκης έδωσε ξεκινώντας την πηγή του συγγραφέα από την οποία αντλεί το υλικό του. Είναι η μνήμη. Ο Σιώμος γράφει χωρίς να εξιδανικεύει, αποτυπώνει έναν κόσμο αληθινό, που πολλές φορές αποδίδεται με την αθωότητα του βλέμματος του παιδιού.

Η ερήμωση των όμορφων χωριών είναι το θέμα του, τη μαχαιριά της ερήμωσης που τον πληγώνει αποδίδει με τους αντιήρωες του βιβλίου του, που απόμειναν μόνο 14 στο δικό του χωριό, όπου βασιλεύει  όχι μόνο η ερημιά αλλά και η πλήξη, καθώς η πανδημία θέτει δικούς της κανόνες.

“Τα ποιήματα του Σιώμου συμπληρώνουν ποιητικά τα πεζά του,  επικοινωνώντας εμφανώς μ’ αυτά, οδηγώντας τον αναγνώστη σε μια συνάντηση απολαυστική” ολοκλήρωσε ο Δημήτρης Καπετανάκης, αφού διάβασε στην προσέγγισή του χαρακτηριστικά αποσπάσματα πεζών και ποιήματα.

Ο Γιώργος Σιώμος μιλώντας στο ακροατήριό του εξήγησε πώς ξεκίνησε να γράφει μετά από τρία βιβλία διηγημάτων μικρά πεζά στο 4ο βιβλίο του και πώςς αυτά συνέχισαν να ζητούν το φως και στο 5ο, αυτήν τη φορά, όμως, μαζί με ποιήματα.

Στο τελευταίο αυτό βιβλίο του η θλίψη για την ερήμωση του τόπου οδήγησε στη γραφή του, διαλέγοντας άλλοτε τον πεζό λόγο κι άλλοτε τον ποιητικό, πάντα όμως με κοινή συνισταμένη τη μνήμη και τη νοσταλγία για το χαμένο παρελθόν.

Στο τέλος της παρουσίασης του βιβλίου ο συγγραφέας υπέγραψε τα βιβλία του.

Φωτογραφίες: faretra.info

Βιβλιοκριτική: Γιώργος Σιώμος “Όμορφα χωριά” / Η ερημιά τόπων και ανθρώπων μέσα από θραύσματα μνήμης

 

 

banner-article

Ροη ειδήσεων