Επιστήμη Υγεία

Ακόμη ένα βήμα πιο κοντά στη νίκη του μεταστατικού καρκίνου

Ελπίδες για σημαντική πρόοδο στον μαραθώνιο αγώνα αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού εμπνέει το αποτέλεσμα έρευνας ομάδας ογκολόγων στη Βρετανία που χρηματοδοτήθηκαν από τη βρετανική Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Breast Cancer Now» που ιδρύθηκε το 2015 από τη συγχώνευση της εκστρατείας για τον καρκίνο του μαστού και του «Breakthrough Breast Cancer».

Σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ  της εφημερίδας  The Independent, η έρευνα αποκάλυψε τη διαδικασία που μία συγκεκριμένη πρωτεΐνη, η PDGF-C,  «ενεργοποιεί» μοριακές αλλαγές στους πνεύμονες κατά τη διάρκεια γήρανσης του ατόμου αυξάνοντας σημαντικά τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων που παραμένουν στον οργανισμό «εν υπνώσει» και μπορούν να επανεμφανιστούν.

Οι ερευνητές δουλεύοντας με πειραματόζωα «στοχοποίησαν» και «πολέμησαν» την συγκεκριμένη πρωτεΐνη με ένα γνωστό αντικαρκινικό φάρμακο, την  ιματινίμπη (imatinib), που διατίθεται στην αγορά από την εταιρεία Novartis για τη θεραπεία πολλών μορφών καρκίνου ώστε να δουν εάν θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων εν υπνώσει. Έδωσαν στα πειραματόζωα αγωγή με το συγκεκριμένο φάρμακο και στην περίπτωση που τα καρκινικά κύτταρα υπήρχαν στον οργανισμό τους εν υπνώσει  και μετά την ανάπτυξη όγκων και διαπίστωσαν πως και στις δύο περιπτώσεις η ανάπτυξη του καρκίνου μειώθηκε σημαντικά.

Ο Δρ. Φράνσις Τουρέλ, που συμμετείχε στην έρευνα δήλωσε στην εφημερίδα πως ανακάλυψαν πώς η γήρανση ιστών του πνεύμονα μπορούν να πυροδοτήσουν την «αφύπνιση» καρκινικών κυττάρων και να αναπτυχθούν σε όγκους. Ανακάλυψαν,  όπως διευκρίνισε με λίγα λόγια, «μία στρατηγική εξουδετέρωσης ωρολογιακών βομβών».

Όπως πρόσθεσε η ανακάλυψη αυτή θα τους βοηθήσει να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την μακροπρόθεσμη επίδραση του αντικαρκινικού φαρμάκου imatinib στον οργανισμό πρώην καρκινοπαθών και να αποτρέψουν μεταστάσεις.

Ο Δρ Σάιμον Βίνσεντ, που είναι διευθυντής έρευνας και υποστήριξης στο αντικαρκινικό κέντρο «Breast Cancer Now» μιλώντας σε δημοσιογράφους χαρακτήρισε την ανακάλυψη «συναρπαστική» εκτιμώντας πως θα μπορούσε να ωφελήσει χιλιάδες γυναίκες που ζουν με το φόβο πυροδότησης της «ωρολογιακής βόμβας» αφύπνισης καρκινικών κυττάρων με αποτέλεσμα μεταστατικό καρκίνο.

banner-article

Ροη ειδήσεων