Βέροια Ρεπορτάζ Τοπικά Υγεία

Πρ. Ισαακίδης, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας: «Θέλουμε και πρέπει να έχουμε ένα ισχυρό Δημόσιο Σύστημα Υγείας»

 Συνέντευξη Τύπου επί τη αναλήψει της θητείας του νέου Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας

Την ανάγκη διατήρησης του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της Υγείας, με βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και στελέχωση γιατρών του ΕΣΥ σε όλα τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Ελλάδας αλλά και της Ημαθίας ειδικότερα, υπογράμμισε ο Πρόεδρος του νέου ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας, Πρόδρομος Ιασαακίδης, παρουσία της Γεν . Γραμματέως Ελένης Μπάμπαλου, της Διευθύντριας του Κέντρου Υγείας Βέροιας Χριστίνας Αθανασιάδου και του μέλους του ΔΣ και Μικροβιολόγου Πέτρου Θεμελή, σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ, το μεσημέρι της Δευτέρας 12 Δεκεμβρίου 2022.

Όπως σημείωσε ο επανεκλεγείς Πρόεδρος του ΙΣΗ, μέσα από τη συνέντευξη δίνεται αφενός μια πρώτη αφορμή γνωριμίας με το νέο ΔΣ, δια των εκπροσώπων του, και αφετέρου μια ευκαιρία εξωστρεφούς δημοσιοποίησης θέσεων και προβληματισμών πάνω σε καίρια ζητήματα που αφορούν την υγεία, το πολυτιμότερο αγαθό, όπως την χαρακτήρισε, σε επίπεδο χώρας αλλά και νομού, μετά από το ξεκαθάρισμα του δυστοπικού τοπίου συνθηκών που άφησε πίσω της η απερχόμενη επιδημία της COVID19 και ανέδειξε, φέρνοντάς τα στο φως, νέα δεδομένα και μεταξύ αυτών, σοβαρά προβλήματα που περιπλέκονται ακόμη περισσότερο, στη συνάφεια της ψήφισης του νέου νομοσχεδίου της Υγείας.

«Θέλουμε και πρέπει να έχουμε ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα Υγείας»

«Θέλουμε και πρέπει να έχουμε ένα ισχυρό, δημόσιο σύστημα Υγείας για την κάλυψη των συνολικών αναγκών του πληθυσμού σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο», τόνισε ο κ. Ισαακίδης ομολογώντας ότι, αντικειμενικά, το παρόν σύστημα Υγείας έχει ξεπεράσει τα όρια αντοχών του, δοκιμαζόμενο σκληρά σε όλο το σχεδόν διετές φάσμα της πανδημίας και χρήζει νέων μορφών διαχείρισης προβλημάτων και ελλείψεων. Δεν παρέλειψε να προσθέσει ακόμη ότι σε επίπεδο νομού το σύστημα ανταπεξήλθε ικανοποιητικά με την άρτια λειτουργία του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου των Μονάδων Βέροιας και Νάουσας.

Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, η πρωτοβάθμια περίθαλψη αποδείχτηκε ανύπαρκτη και ως εκ τούτου την απορρόφησε αναγκαστικά ο ιδιωτικός τομέας, ενώ στη μάχη της πανδημίας φιλοξένησε και περιστατικά β/θμιας περίθαλψης, όπως έκαναν και κάποια κέντρα αποκατάστασης που εξυπηρέτησαν ανάγκες στην ίδια βάση.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην πρόσφατη κατάθεση του νομοσχεδίου Υγείας στη Βουλή, επεσήμανε ότι αν και δεν εκδόθηκε ακόμη το σχετικό ΦΕΚ, επί της ουσίας ξεκίνησε ένα εγχείρημα αποδόμησης του Δημοσίου και Δωρεάν (έστω και κατ’ ευφημισμό) Συστήματος Υγείας, κάτι που κατά τη θέση του ΙΣΗ αλλά και των ομόλογων συλλόγων της χώρας, δεν επιδέχεται τις αλλαγές που ορίζει η κυβερνητική πολιτική, ανατρέποντας λειτουργικές ισορροπίες στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, όπως και τις διατάξεις περί απόκτησης ειδικότητας των νέων γιατρών σε μονάδες της Περιφέρειας, προφάσει εκπαίδευσης, χωρίς την ελεύθερη επιλογή τους και όλα αυτά σε βάρος των ασθενών. Δεδομένα, που όπως είπε, ανατρέπουν ασφαλείς ισορροπίες, εισάγοντας λογικές επικίνδυνων ακροβασιών σε τεντωμένα σχοινιά που θα αυξήσουν το ήδη υπάρχον μεταναστευτικό ρεύμα των νέων γιατρών σε χώρες του εξωτερικού.

Περιγράφοντας κάποια από τα ήδη υπάρχοντα αλλά και αναφυόμενα προβλήματα, που θα προκύψουν και σχετίζονται με την ψήφιση κυρίως των άρθρων 7,10,15 και 16, επί της κατάρτισης του νομοσχεδίου, ανέφερε την χωρίς περιορισμούς απελευθέρωση της λειτουργίας Πανεπιστημιακών και Στρατιωτικών γιατρών, τη μείωση θέσεων εργασίας, και την εκβιαστική ώθηση γιατρών του Δημοσίων στη συμπληρωματική εργασία και στον Ιδιωτικό τομέα, για τη συμπλήρωση εισοδήματος, ελλείψει κρατικών αξιοπρεπών αμοιβών, υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο το ήδη βεβαρυμένο ΕΣΥ, σε βάρος των ιδίων των γιατρών αλλά και των ασθενών, νομιμοποιώντας έτσι άτυπα το «φακελάκι», προκειμένου οι δεύτεροι να εξασφαλίσουν έγκαιρη και έγκυρη πρόσβαση στις παροχές υπηρεσιών υγείας με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος. «Δε θέλουμε την αποδόμηση του παλιού ΕΣΥ. Τα σπασμένα θα τα πληρώσει ο ασθενής και θα χαθεί εντελώς ο δωρεάν χαρακτήρας. Θέλουμε μεταβολή των αρνητικών στοιχείων σε θετικά και το κράτος οφείλει να υπερθεματίζει στο Δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας, με τον ασθενή να μπορεί να επιλέξει ελεύθερα και δωρεάν το γιατρό που θέλει», είπε.

Ακόμη καυτηρίασε το εσκεμμένο, όπως το χαρακτήρισε, χρονοδιάγραμμα των ενεργειών της Κυβέρνησης για την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, σχεδόν παράλληλα με τις αρχαιρεσίες των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας και μάλιστα σε μια περίοδο που βρίσκει ακέφαλη τη Διοίκηση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, του οποίου οι εκλογές θα διενεργηθούν την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου. Αποκάλυψε μάλιστα ότι ο ΙΣΗ είχε προβεί σε σύσταση ειδικού συμβουλίου για την επεξεργασία των άρθρων του νομοσχεδίου, αλλά τον πρόλαβαν οι εξελίξεις. «Ζητούμε με κάθε επισημότητα την κατάργηση των άρθρων 7, 10, 15 και 16», κατέληξε, υπογραμμίζοντας ότι αν η Κυβέρνηση θέλει ένα σύγχρονο, σοβαρό Δημόσιο Σύστημα Υγείας, πρέπει να επεξεργαστεί τα οικονομικά μεγέθη με ανακατανομές, δίνοντας αύξηση στον τομέα της Υγείας επί του ΑΕΠ στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να δικαιούται ο πολίτης δωρεάν Υγεία χωρίς φορολογία.
Όσον αφορά τη μισθολογική απαξίωση γιατρών και νοσηλευτών, του πλέον, όπως είπε, εξειδικευμένου προσωπικού σε κάθε μονάδα, ανέφερε ενδεικτικά ότι ένας Διευθυντής του ΕΣΥ με 25 χρόνια προϋπηρεσία δεν πληρώνεται ούτε με 2000€, ενώ μια 5ετής νοσηλεύτρια δεν αγγίζει τα 900€.

«Κάντε υπομονή – Στηρίξτε τα Κέντρα Υγείας»

Κλείνοντας την εισήγησή του ο κ. Ισαακίδης ζήτησε δημόσια από τους πολίτες της Ημαθίας να κάνουν αφενός υπομονή, δοκιμάζοντας αρκετές δυσκολίες εξυπηρέτησης των αναγκών στις υπολειτουργούσες παθολογικές κλινικές των Νοσοκομείων Βέροιας και Νάουσας και αφετέρου να υποστηρίξουν τα Κέντρα Υγείας που στηρίζουν την Πρωτοβάθμια περίθαλψη και ειδικότερα το Κέντρο Υγείας Βέροιας που δοκιμάζει περιόδους υποβάθμισης και υποστελέχωσης ( με ενδεχόμενο λουκέτο στο Μικροβιολογικό, όπως και της Αλεξάνδρειας, της οποίας ο πληθυσμός, κατά τα λεγόμενά του, σήμερα ξεπερνά τις 40.000 κατοίκων.

Τέλος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Ισαακίδης ξεκαθάρισε, ότι, και με αφορμή το σκάνδαλο που είδε το φως της δημοσιότητας με ιατρό στη Βέροια, φερόμενο ως χρηματιζόμενο, τόσο ο ίδιος, όσο και ο ΙΣΗ καταδικάζουν απερίφραστα κάθε χρηματισμό ή δωροδοκία στο χώρο της Υγείας, προτρέποντας ανοικτά και τους ασθενείς να πάψουν να χρηματίζουν. «Σε παραβιάσεις κόκκινων γραμμών με παλιούς και νέους διασυρμούς  ηθικών παρεκτροπών των ανθρώπων της ιατρικής επιστήμης, ήμουν και θα είμαι αμείλικτος. Αλλά σε μια τέτοια δοσοληψία κατηγορούμενοι πρέπει να είναι και οι μεν και δε. Και αυτοί που τα δίνουν και οι άλλοι που τα παίρνουν», είπε.

Σε ερώτησή μας για το ποια στάση θα τηρήσει ο ΙΣΗ για την πολύμηνη παρατεταμένη, μη αμειβόμενη και αντισυνταγματική αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών, ο Πρόεδρος του Συλλόγου είπε ότι η Κυβέρνηση οφείλει να τους επανατοποθετήσει, καθώς η πανδημία παρήλθε και το ΕΣΥ έχει αυξημένες ανάγκες στελέχωσης και επάνδρωσης προσωπικού. Μάλιστα σημείωσε ότι στους δύσκολους καιρούς των σκληρών μαχών με την COVID19 υπήρξαν αγωνιστές στην πρώτη γραμμή, ενώ επεσήμανε ότι δεν αποδέχεται τη μη ξεκάθαρη θέση του Υπουργού περί …συζήτησης  για το κατά πόσο και εάν  θα τους επαναφέρει στις θέσεις τους.

Φωτογραφίες: faretra.info

 

banner-article

Ροη ειδήσεων