Θεσσαλονίκη / Πρόγραμμα Θεάτρου Αμαλία Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2022
Πέμπτη & Παρασκευή 22&23 Σεπτεμβρίου 2022, ώρα 21:15 «ΜΙΚΡΑΣΙΑ»
Η «Μικρασία» αποτελεί μια μουσική – θεατρική παράσταση βασισμένη σε αφηγήσεις, τραγούδια και μνήμες μιας εποχής κι ενός τόπου που σημάδεψε τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Με στραμμένο το νου στα 100 χρόνια από τον ξεριζωμό εκατομμυρίων Ελλήνων από τις χαμένες πατρίδες, και με ενδελεχή έρευνα σε μαρτυρίες στα αρχεία προσφυγικού ελληνισμού ανά την Ελλάδα, αλλά και ιστορίες προφορικής μνήμης που γέννησαν εκείνες οι φωτιές, καημούς τραγουδισμένους και όχημα τη μουσική που άνθισε από εκείνη την καταστροφή, η παράσταση αποτελεί ένα φόρο τιμής στις αλησμόνητες πατρίδες που δεν κατάφεραν να τις αφανίσουν ούτε σφαγές, ούτε διαπλοκές. Μέσα στις καρδιές των επιζώντων η Μικρασία έγινε σύμβολο και μύθος του πλούτου και της αντοχής ετούτου του λαού που πάντα θα αγκαλιάζει ανατολή και δύση.
Με ένα εξαιρετικό επιτελείο συντελεστών, η παράσταση, κλείνοντας τη καλοκαιρινή περιοδεία της, θα παρουσιαστεί σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Παπαδόπουλου και με πρωταγωνιστές τη Θεοδώρα Σιάρκου, τον Κωνσταντίνο Κάππα, την Νίκη Παλληκαράκη, τον Αλέξανδρο Καλπακίδη, τη Στέλλα Κρούσκα, τη Δώρα Θωμοπούλου και τους μουσικούς επί σκηνής Νίκο Τουρνάκη και Απόστολο Μωραΐτη. Σε μια σπάνια θεατρική εμφάνιση στην παράσταση συμμετέχει η Ελένη Ροδά, η οποία ερμηνεύει τα τραγούδια της «Μικρασίας» μαζί με τον υπόλοιπο θίασο.
Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 15 ευρώ, μειωμένο 13 ευρώ
Δευτέρα & Τρίτη 26&27 Σεπτεμβρίου 2022, ώρα 21:15 «ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗ ΡΙΤΑ»
Ένας καθηγητής πανεπιστημίου με ιδιαίτερη αγάπη για το αλκοόλ. Μία νεαρή κομμώτρια, που θέλοντας να αλλάξει τη ζωή της αναζητά τη γνώση και θέλει να τα μάθει όλα. Δύο άνθρωποι από διαφορετικούς κόσμους συναντιούνται -τυχαία άραγε;- για να αλλάξουν τελικά ο ένας τη ζωή του άλλου ολοκληρωτικά. Το ερώτημα είναι: ποιος εκπαιδεύει ποιον;
Μια ρομαντική κωμωδία για την παντοτινή μάχη του ανθρώπου να αγαπήσει και να αγαπηθεί.
Συγγραφέας: Willy Russell
Μετάφραση: Γιώργος Κιμούλης
Σκηνοθεσία: Θανάσης Κουρλαμπάς
Σκηνικά: Μάρθα Φωκά
Κοστούμια: Μάρθα Φωκά
Μουσική: Διονύσης Τσακνής
Παίζουν: Αμαλία Νίνου, Θανάσης Κουρλαμπάς
Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 15 ευρώ, μειωμένο 13 ευρώ
Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, Σάββατο 1 & Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022, ώρα 21:15 «ΤΟ ΑΤΣΑΛΙ»
Τι μπορεί να οδηγήσει μια γυναίκα στο φόνο; Τι μπορεί να οδηγήσει μια γυναίκα να σκοτώσει τον άντρα της; Μπορεί μια κόρη να κατανοήσει και να συγχωρέσει τη μάνα της για το φόνο του πατέρα της;
Αυτά είναι τα ερωτήματα, στα οποία προσπαθεί να απαντήσει η συγγραφέας Rona Munro στο έργο της το «Ατσάλι», σε σκηνοθεσία της Νάντιας Φώσκολου, με την Κηλαηδόνη να κρατά τον ρόλο της μάνας. Η απάντηση δεν είναι πάντα ούτε εύκολη ούτε η αναμενόμενη.
Συγγραφέας: Rona Munro (Ρόνα Μονρό)
Μετάφραση: Χριστίνα Μπάμπου-Παγκουρέλη
Σκηνοθεσία: Νάντια Φώσκολου
Σκηνογραφία: Αλέγια Παπαγεωργίου
Ενδυματολόγος: Βασιλική Σύρμα
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Μουσική: Γιάννης Καραγιάννης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Σίμος Στυλιανού
Φωτογραφίες: Κέλλυ Φώσκολου
Ερμηνεύουν: Γιασεμί Κηλαηδόνη, Κατερίνα Παπαδάκη, Ανδρέας Κωνσταντινίδης, Ασπασία Μπατατόλη
Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 15 ευρώ, μειωμένο 13 ευρώ
Πέμπτη 6, Παρασκευή 7, Σάββατο 8 και Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022, ώρα 21:15 «ΑΝΤΙΓΟΝΗ»
Η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Χάρη Φραγκούλη, παρουσιάζεται στο θέατρο Αμαλία τον φετινό Οκτώβρη
Μια παράσταση ιδιαίτερης δύναμης, έμπνευσης και αισθητικής, η οποία ανέβηκε στο Θέατρο Θησείον στην Αθήνα τον χειμώνα 2021 – 2022, επαναπροσδιορίζοντας το αρχαίο δράμα σε κλειστό χώρο.
Η δύναμη του λόγου και των σκηνικών εικόνων προκάλεσε την βαθιά συγκίνηση του κοινού το οποίο γέμισε επανειλημμένα το θέατρο. Το έργο δουλεύτηκε ομαδικά για πάνω από εννέα μήνες με την ομάδα των 19 ηθοποιών που συμμετέχουν στην παράσταση. Οι ηθοποιοί φέρνουν επί σκηνής τις ποικίλες, παράλληλες με το θέατρο, ιδιότητές τους (π.χ. φαρμακοποιός, δικηγόρος), ερχόμενοι ο καθένας αντιμέτωπος με το κείμενο μέσα στο σύνολο. Το αποτέλεσμα είναι ένα γοητευτικό, ασύνηθες κράμα από σωματικότητες και προσωπικότητες, οι οποίες συναντιούνται επί σκηνής και συνθέτουν την αφήγηση.
Μια μη τυπική σύνθεση που δημιουργεί στον θεατή την ευτυχή διάθεση της συνύπαρξης και της συμμετοχής.
Η ΑΝΤΙΓΟΝΗ δημιουργήθηκε με ομαδικότητα και πίστη και οφείλει να παρουσιαστεί σε πολλές πόλεις, ξεκινώντας από την Θεσσαλονίκη.
«Ας κάνουμε κάτι. Τώρα. Κάτι που έγινε παλιά. Πρώτη φορά. Πότε γίνεται κάτι; Κάτι που στη ζωή δεν κάνουμε. Πότε γίνεται κάτι; Κάτι που τινάζει στον αέρα τον κόσμο».
Μετάφραση: Νίκος Παναγιωτόπουλος
Σκηνοθεσία: Χάρης Φραγκούλης
Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής
Σκηνικά: Κωνσταντίνος Λαμπρίδης, Ταξιάρχης Μπαλάσκας
Κοστούμια: Φωτεινή Ιατρού
Φωτισμοί: Skia Lighting
Επιμέλεια κίνησης: Ραλλού Καρέλλα
Εμψύχωση: Ηλέκτρα Νικολούζου
Σχέδιο στην αφίσα: Εύη Κεμερλή
Σχεδιασμός αφίσας: Φωτεινός Χιώλος
Βοηθοί σκηνοθέτη: Σέτα Αστραίου-Καρύδη, Ερατώ Καραθανάση
Φωτογραφίες – Trailer: Βλαδίμηρος Νικολούζος
Παίζουν: Βάνια Αγγελάρα, Μαρία Αρζόγλου, Σέτα Αστραίου Καρύδη, Άντα Δημητρίου,Πολυξένη Θάνου, Ερατώ Καραθανάση, Ραλλού Καρέλλα, Γιώργος Κοκκίνης, Χριστόφορος Κώνστας, Λεωνίδας Μικρόπουλος, Μιχαηλία Μουσάκου, Δέσποινα Νικοπούλου, Σοφία Οικονόμου, Γιώργος Ορφανουδάκης, Τάσος Πάζας, Έλενα Παπαβασιλείου, Παναγιώτης Ρενιέρης, Γιάννης Σέπε, Ιωάννα Χαλά
Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 15 ευρώ, μειωμένο 12 ευρώ
Δευτέρα & Τρίτη 10 &11 Οκτωβρίου 2022, ώρα 21:00 «ΠΑΤΑ ΤΟ ΚΟΥΜΠΙ»
Όλα συμβαίνουν σε μια ευρωπαϊκή χώρα… δεν έχει σημασία ποια. Άλλωστε κάθε ομοιότητα με πρόσωπα και γεγονότα είναι συμπωματική Το ξεκαθαρίζουν εξ αρχής οι συντελεστές της παράστασης “ΠΑΤΑ ΤΟ ΚΟΥΜΠΙ”.
Το έργο του Άγγελου Πυριόχου είναι μια πολιτική ιλαροτραγωδία.
Σε μια πρωτεύουσα που θα μπορούσε να είναι η Αθήνα αλλά δεν είναι. Μια οικογένεια με όλα τα προβλήματα που έχουν όλες οι ελληνικές οικογένειες, αλλά δεν είναι μόνο αυτές γιατί η κρίση είναι παγκόσμια, προσπαθεί να ζήσει σε ένα σπίτι χωρίς ρεύμα, με μια κόρη που φτιάχνει μολότοφ, έναν πατέρα που είναι φτυστός ο… το κρατάμε μυστικό και μια μάνα του σχοινιού και της εκκλησίας. Τι μπορεί να συμβεί όταν ο “φτυστός” μπαίνει στο σπίτι όταν λείπει ο σωσίας του; Αλλάζει συνειδήσεις η αλαζονεία της εξουσίας;
Και ποιος θα πατήσει το κουμπί; Το Από Κοινού Θέατρο υπόσχεται, στο θέατρο ΑΜΑΛΙΑ λυτρωτικό γέλιο με μια παράσταση σκηνοθετημένη από τον Παναγιώτη Μπουγιούρη.
Κείμενο: Άγγελος Πυριόχος
Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Μπουγιούρης
Παίζουν: Ελένη Γερασιμίδου, Αντώνης Ξένος, Αγγελική Ξένου
Σκηνικά-Κοστούμια: Από Κοινού
Μουσική Επιμέλεια: Panos Tziniotis Sextet
Φωτισμοί: Γιώργος Ζιώγαλας
Βοηθός σκηνοθέτη- γραφιστικά: Κωνσταντίνος Καραγάνης
Εκτέλεση κοστουμιών: Ελένη Κομνηνού
Hair stylist: Ζωή Σκανδάμη
Πέμπτη 13, Παρασκευή 14, Σάββατο 15, Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022, ώρα 21:00 «Ο ΦΟΝΙΑΣ»
Ο Φονιάς, του Μήτσου Ευθυμιάδη, ένα από τα κορυφαία έργα της ελληνικής δραματουργίας
Μια βροχερή μέρα, κάπου στη δεκαετία του ’70, μέσα σε ένα μικροαστικό σπίτι τέσσερα πρόσωπα έρχονται αντιμέτωπα με το ένοχο παρελθόν τους. Ο Σάββας, ο Ταρζάν, η Μαρία και ο Γιάννης, θύτες και θύματα των προσωπικών τους τραγωδιών αγωνίζονται να υπάρξουν μέσα σε μια ηθικά διεφθαρμένη κοινωνία.
Η οικογένεια μαζί με τους καλεσμένους κάθονται σε ένα μεγάλο τραπέζι με κατακόκκινο τραπεζομάντηλο, σαν από αίμα με κόκκινα τριαντάφυλλα, κηροπήγια και ακριβά σερβίτσια μιας άλλης εποχής. Το κόκκινο χρώμα που κυριαρχεί μας υπενθυμίζει πως έχει διαπραχθεί ένας φόνος αλλά και την ένταση των ηρώων, το αίμα που κυλάει στις φλέβες τους.
Πρόκειται για μια οικογένεια αποτελούμενη από δύο αδέρφια, το Σάββα (Γιώργος Χριστοδούλου) και τη Μαρία (Λουκία Παπαδάκη), το σύζυγο της Μαρίας, Γιάννη (Αντώνης Αλεξίου), το Ταρζάν (Τζόνι Θεοδωρίδης), ένας φυλακόβιος, ακάλεστος επισκέπτης από το παρελθόν του Σάββα με τον όποιον συνυπήρξαν ως συγκρατούμενοι στις φυλακές. Όλοι οι ήρωες του ἐργου κρύβουν μυστικά, ενοχές, πόνο, θλίψη και άσχημα βιώματα έχοντας ζήσει ο καθένας ξεχωριστά τη δική του κόλαση. Όλοι επιθυμούν διακαώς να λυτρωθούν από το παρελθόν μέσω αυτής τους της συνάντησης. Ο Σάββας επιστρέφει από τη φυλακή σπίτι του προκειμένου να μάθει την αλήθεια για την ημέρα του φόνου τον οποίο ο ίδιος διέπραξε. Όμως πάντα αναρωτιόταν ποιός τον πρόδωσε. Όλοι αναζητούν την αλήθεια και τη λύτρωση στα γεγονότα που έχουν προηγηθεί στη ζωή τους.
Σκηνοθεσία: Γιάννης Διαμαντόπουλος-Σκηνικά -Κοστούμια: Δέσποινα Βολίδη-Μουσική Σύνθεση: Διονύσης Τσακνής-Σχεδιασμός Φωτισμών: Σπύρος Κάρδαρης-Copyright Φωτογραφιών: Τζωρτζίνα Πιτιανούδη-Βοηθός Σκηνοθέτη: Ουρανία Μαργαρώνη-Επικοινωνία-Προβολή Παράστασης: Νταίζη Λεμπέση
Παίζουν με σειρά εμφάνισης: Τζώνη Θεοδωρίδης, Γιώργος Χριστοδούλου, Αντώνης Αλεξίου, Λουκία Παπαδάκη.
Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 15 ευρώ, μειωμένο 13 ευρώ
Τετάρτη & Πέμπτη 19 & 20 Οκτωβρίου 2022, ώρα 21:00 «ΤΗ ΛΕΝΕ ΕΥΑ»
Η επιτυχημένη θεατρική παράσταση «Την Λένε Εύα» και ήταν αγόρι, του Αντώνη Μποσκοϊτη, επιστρέφει για ακόμη μια φορά στη σκηνή του θεάτρου Αμαλία την Τετάρτη 19 και την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022.
Η γνωστή τρανς περφόρμερ Εύα Κουμαριανού, πρωταγωνιστεί στη θεατροποιημένη συνέντευξή της, που έδωσε στον Αντώνη Μποσκοΐτη, ο οποίος επιμελείται την σκηνοθεσία της παράστασης «Την λένε Εύα».
Η εξιστόρηση του βίου της Εύας Κουμαριανού, με πρωταγωνίστρια την ίδια επί σκηνής, σε μία εναλλαγή ακραίων συναισθημάτων και οριακών εκρήξεων που στηλιτεύουν τον φυλετικό ρατσισμό και ανατρέπουν τα κοινωνικά στερεότυπα.
Ο βίος της τρανσέξουαλ Εύας Κουμαριανού με την ίδια επί σκηνής που βραβεύτηκε στα Queer Theatre Awards με το ειδικό Βραβείο Τρανς Ορατότητας στο Θέατρο και το Βραβείο Καλύτερης Μουσικής και Τραγουδιού (Στέφανος Χυτήρης – Λένα Πλάτωνος).
Δύο χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμα στην Αθήνα το έργο παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία και στο Λονδίνο, στην εκκλησία της Sainte Ethelbourg
Μία ζωντανή συνέντευξη έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν οι θεατές, στη διάρκεια της οποίας η Εύα εκτίθεται ανεπανόρθωτα, αυτοσαρκάζεται, κονιορτοποιεί κάθε έννοια φυλετικής και κοινωνικής σύμβασης, κερδίζοντας στο τέλος το δάκρυ και την αποδοχή.
Σκηνοθεσία/ Συγγραφή: Αντώνης Μποσκοΐτης
Τραγούδι: Τάνια Τσανακλίδου (Μουσική: Λένα Πλάτωνος, στίχοι: Ελένη Φωτάκη)
Φωτογραφίες: Alex Cat
Βοηθός σκηνοθέτη: Θρασύβουλος Καλαϊτζίδης
Ηθοποιοί: Εύα Κουμαριανού, Αντώνης Μποσκοΐτης
Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 13 ευρώ, μειωμένο 10 ευρώ
Παρασκευή 21, Σάββατο 22, Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022, ώρα 21:00 «ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗ Μ.ΑΣΙΑ»
Πρόκειται για ένα ολοκαίνουργιο θεατρικό έργο του σημαντικού συγγραφέα Γιώργου Α. Χριστοδούλου, με θέμα την Μικρασιατική καταστροφή του 1922 σε σκηνοθεσία Δημήτρη Βερύκιου.
Πρωταγωνιστούν δύο πρόσωπα, ο Στέργιος Καραγιαννίδης (εθελοντής στρατιώτης στην Μικρασιατική εκστρατεία) και η Άσλει Κερέμ (η Μοίρα), ενώ ο χώρος που διαδραματίζεται είναι ένα ψυχιατρικό ίδρυμα όπως αποκαλύπτεται στο τέλος.
Αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο, που βαίνει κορυφούμενη, αφού οι μνήμες είναι τόσο έντονες και τραγικές που, παρασύρουν τον ήρωα (Στέργιο) σε μια εκ νέου βίωση της ήττας, του αφανισμού και του ξεριζωμού.
Μέσα από τον διάλογο του μάλιστα, με τη Μοίρα του (Άσλει), περιγράφεται το προσωπικό δράμα αλλά και το χρονικό της μεγάλης καταστροφής, με πρόσωπα και καταστάσεις που οδήγησαν σ’ αυτήν.
Τα τραγούδια που ερμηνεύει ζωντανά η Άσλει, παίζοντας συγχρόνως ούτι, δίνουν ένα δραματικό τόνο, δημιουργώντας ατμόσφαιρα ανάλογη με την δραματουργική ανέλιξη – παραλήρημα του ήρωα.
Τον ρόλο του Στέργιου ερμηνεύει ο Δημήτρης Βερύκιος ενώ το ρόλο της Άσλει, η Βάσια Βουγιουκλή, που παίζει με το ούτι της και τραγουδάει τραγούδια της Σμύρνης.
Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 13 ευρώ, μειωμένο 10 ευρώ
Δευτέρα 31 Οκτωβρίου & Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022, ώρα 21:00 «ΑΥΤΟΣ Ο ΑΛΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙ ΤΟΥ»
Με αφορμή το φετινό έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη, ο δημοφιλής ηθοποιός Χρήστος Χατζηπαναγιώτης κι ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, γνωστός μεταξύ άλλων και για τη θητεία του στο νεοελληνικό έργο, Μάνος Καρατζογιάννης παρουσιάζουν το μονόπρακτο του «Αυτός και το παντελόνι του», που ανέβηκε το Μάιο του 2018 στη σκηνή του Θεάτρου Σταθμός, μαζί με τον «Επικήδειο» του ίδιου συγγραφέα σε ενιαία παράσταση με τον γενικό τίτλο «Αυτός, ο Άλλος και το Παντελόνι του».
Ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης μόνος του στη σκηνή. Ξανά. Γίνεται «Αυτός».
Μιλά για το ξόδι κάποιου «Άλλου» και για το «Παντελόνι» του.
Στο πρώτο μέρος της παράστασης, μέσα από έναν σπαρταριστό «Επικήδειο» μας χαρίζει – για άλλη μια φορά – αβίαστα το γέλιο σατιρίζοντας τη ματαιοδοξία και τις μικρότητες της ανθρώπινης φύσης.
Στο δεύτερο μέρος, το δυσαναπλήρωτο κενό της μάνας γίνεται σπαρακτικός μονόλογος με μόνους ακροατές τα έπιπλα του σπιτιού του. Συγκατοικεί με τις φορτισμένες αναμνήσεις και τις φαντασιώσεις που του προκαλεί η αβάσταχτη μοναξιά. Η υποσυνείδητη ανάγκη του να «έχει έναν άνθρωπο» εκφράζεται, άλλοτε με υποδόριο χιούμορ κι άλλοτε με ακραιφνή ευαισθησία.
Άλλωστε, η πίκρα, η γεμάτη από μοναξιά μελαγχολία, το καυστικό χιούμορ, η αγάπη και η νοσταλγία αποτελούν χαρακτηριστικά γνωρίσματα όχι μόνο των συγκεκριμένων μονόπρακτων αλλά κι ολόκληρου του έργου του Ιάκωβου Καμπανέλλη που φέτος, εκατό χρόνια από τη γέννησή του, τιμάμε τη μνήμη του και την προσφορά του στο θέατρο, στον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία μας.
Σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης
Ερμηνεία: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης
Σκηνικό: Δημήτρης Καντάς
Κοστούμι: Βασιλική Σύρμα
Μουσική: Αντώνης Παπακωνσταντίνου
Φωτογραφίες: Σπύρος Περδίου, Γιώργος Καβαλλιεράκης
Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 15 ευρώ, μειωμένο 13 ευρώ
ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ
Σάββατο & Κυριακή 9 & 10 Νοεμβρίου, ώρα 21:00 «ΑΓΓΕΛΑ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ»
Ο βαθύς κι αγνός πατριωτισμός της μικρασιάτισσας Αγγέλας Παπάζογλου είναι σαν βάλσαμο για τις ψυχές όλων μας, ιδιαίτερα σήμερα. Φτάνει στα αυτιά μας σαν ρεμπέτικο τραγούδι, άμεσο, ζωντανό, ζεστό και παραπονιάρικο, λαϊκό και βιωματικό, μέσα από την παράσταση “Αγγέλα Παπάζογλου” και τις αφηγήσεις της Σμυρνιάς τραγουδίστριας, γυναίκας του ρεμπέτη Βαγγέλη Παπάζογλου, όπως τις διηγήθηκε στον γιο της Γιώργη. Ο λόγος της μάνας του, φυλαγμένος ευλαβικά, λιτός και αδρός στο βιβλίο του Γιώργη Παπάζογλου “Ονείρατα της άκαυτης και της καμένης Σμύρνης” συγκινεί στη θεατρική προσαρμογή του κειμένου και τη μουσική επιμέλεια που έγιναν από τον μουσικολόγο Λάμπρο Λιάβα, ενώ ανεβάζει τους παλμούς της καρδιάς η ερμηνεία της Άννας Βαγενά. Εδώ και είκοσι τρία χρόνια κρατάμε τη συγκίνηση που μας χάρισε η Άννα Βαγενά στο πρώτο ανέβασμα της παράστασης καταφέρνοντας την ισορροπία ανάμεσα στο θεατρικό λόγο και την αφήγηση. Η καθημερινή ζωή και η καταστροφή της Σμύρνης, τα καραβάνια των προσφύγων, η κατοχή και ο Εμφύλιος, ζωντανεύουν μέσα από τον χείμαρρο των διηγήσεών της. Είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξανά παιχτεί η παράσταση, είναι αφιερωμένη στην Αγγέλα Παπάζογλου και στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και θα κλείσει το κύκλο της στο θέατρο ΑΜΑΛΙΑ, στη Θεσσαλονίκη. Δίπλα στην Άννα Βαγενά, τον ρόλο της αναγνώστριας κρατά η Ασπασία Μπατατόλη.
Τι λέει η Άννα Βαγενά για την παράσταση
“Όταν τον Σεπτέμβριο του 1999 έπαιξα για πρώτη φορά τον συγκλονιστικό μονόλογο “Αγγέλα Παπάζογλου” για τη Σμύρνη και την προσφυγιά, στον ιστορικό τόπο της Μάντρας της Κοκκινιάς, δεν μπορούσα ούτε η ίδια να φανταστώ αυτό που θα ακολουθούσε.
Χιλιάδες παραστάσεις με την “Αγγέλα” (Ελλάδα, Κύπρος, Βαλκάνια, Βρυξέλλες, Νότια Ιταλία, Βελιγράδι, Γερμανία και Σουηδία), εκατοντάδες χιλιάδες θεατές (δεν θα ήταν υπερβολή ίσως και εκατομμύριο). Απίστευτη συγκίνηση και αστείρευτη πηγή εθνικής υπερηφάνειας και αγνού πατριωτικού αισθήματος για εμένα και όλους αυτούς τους θεατές. Συγκλονιστικές κριτικές, διθύραμβοι από τους δημοσιογράφους, αλλά και τους θεατές.
Θυμάμαι, τότε είχα κάνει μια ευχή, να είμαι γερή και να παρουσιάσω αυτήν την παράσταση το 2022, στην επέτειο των 100 χρόνων της Μικρασιατικής Καταστροφής. Και να, που αξιώνομαι να γίνει και αυτό, ύστερα από 23 χρόνια από την πρώτη παράσταση, μεταφέροντας ξανά φέτος τον λόγο της Αγγέλας Παπάζογλου, να μεταφέρω πάλι σε όλη την Ελλάδα την ομορφιά των χαμένων πατρίδων, τους πόνους και τα πάθη της προσφυγιάς. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε, γιατί όπως έλεγε και η Αγγέλα “Μην ξεχνάς, είναι αμαρτία να ξεχνάς””.
Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 15 ευρώ, μειωμένο 12 ευρώ
Τετάρτη & Πέμπτη 9 & 10 Νοεμβρίου 2022,ώρα 21:00 «Η Ευθαλία του Γαλατά»
Η πολυσυζητημένη και επιτυχημένη παράσταση που έχει αποσπάσει θερμές κριτικές από κοινό και κριτικούς, ξαναπαρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο AMAΛΙΑ αυτή τη φορά για δύο μόνο παραστάσεις τον Νοέμβριο
Ευθαλία, το κορίτσι από την Κερασούντα…
Ευθαλία, το ορφανό του πολέμου που κατάφερε να επιβιώσει…
Ευθαλία, η προσφυγιά, η γενοκτονία και η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή.
Ευθαλία, η γυναίκα που υπηρέτησε, αλλά και συγκλονίστηκε από τον έρωτα.
Μια περιπέτεια… μια ζωή… που καθρεφτίζει σπιθαμή προς σπιθαμή, την ταραγμένη εποχή, του Ελληνισμού, της Μαύρης Θάλασσας και της Κωνσταντινούπολης.
Η Ευθαλία της Πόλης, ξεδιπλώνει το νήμα της ταραγμένης μνήμης της και καταλήγει να αφηγείται το χθες, ενώνοντας κομμάτια της ζωής της. Οδηγεί με συναισθηματική ένταση τον θεατή, μέσα στα δαιδαλώδη σοκάκια του Γαλατά, όπου όλες οι φυλές σμίγουν, δημιουργώντας ένα κράμα από γεύσεις, χρώματα, αρώματα, μουσικές και τραγούδια.
Η μοίρα, της στέρησε πολλά, αλλά της χάρισε τον απόλυτο έρωτα, στην αγκαλιά του Μαρτσιάνο, ενός σπανιόλου αξιωματικού. Η καθάρια και γενναιόδωρη καρδιά της δεν σταμάτησε ποτέ να φτερουγίζει για τα φλογερά του μάτια.
Η ψυχή της λαχταρά να ξανασμίξουν τα κορμιά τους, σε ένα τελευταίο ταγκό…
Την Ευθαλία του Γαλατά ενσαρκώνει ιδανικά η Νικολέτα Βλαβιανού
Τραγούδι: Εστέλλα Κοπάνου
Κείμενο και μουσική επιμέλεια: Θωμάς Κοροβίνης
Σκηνοθεσία: Ρέϊνα Εσκενάζυ
Θεατρική διασκευή: Νικολέττα Βλαβιανού
Κίνηση ηθοποιών – Χορογραφία: Μόνικα Κολοκοτρώνη
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Βοηθός σκηνοθέτη: Ανδρομάχη Παπαδοπούλου
Σκηνικός Χώρος: Αναστασία Αμβράζη
Κοστούμια (σχεδιασμός – εκτέλεση): Δάφνη Τσακώτα
Photo Credit: Reina Eskenazy
Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 13 ευρώ, μειωμένο 10 ευρώ
Δευτέρα & Τρίτη 21& 22 Νοεμβρίου 2022, ώρα 21:00 «ΤΟ ΚΙΒΩΤΙΟ»
Ο Φώτης Μακρής με τη συγκλονιστική θεατρική παράσταση «Το Κιβώτιο» επιστρέφει στο Θέατρο Αμαλία για άλλη μια φορά. Και κάθε φορά είναι η τελευταία, μέχρι την επόμενη.
«Το Κιβώτιο», είναι το μοναδικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου, που φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή του και έχει χαρακτηριστεί ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της Νεοελληνικής λογοτεχνίας.
Το μυθιστόρημα ερμηνεύθηκε από αλληγορία για τον εμφύλιο και ως καταγγελία των κάθε είδους εξουσιών και ιερατείων αλλά και ως ένα σχόλιο στον δυτικό πολιτισμό.
Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία: Φώτης Μακρής, Κλεοπάτρα Τολόγκου
Πρωταγωνιστής: Φώτης Μακρής
Σκηνογραφία: Διονύσης Μανουσάκης
Μουσική: Γιώργος Νινιός
Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 13 ευρώ, μειωμένο 10 ευρώ
Παρασκευή 25, Σάββατο 26, Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022, ώρα 21:00 «ΣΤΟΥ ΜΠΟΧΩΡΗ»
Τέλος του 1923, αρχές του 1924. Ένας ηλικιωμένος άντρας, ο Αναστάσης, με δανεικά και τις λίγες οικονομίες του, στήνει ένα ταβερνάκι με μουσική στον Πειραιά. Το ονομάζει «Στου Μποχώρη», από το γνωστό τραγούδι της εποχής. Έφυγε από τη Σμύρνη, μαζί με την κόρη του Ρηνιώ –που έχασε τον άντρα της κάτω από άσχημες συνθήκες- και είναι μορφωμένη και πολύ καλή τραγουδίστρια και τον παιδικό φίλο της Ρηνιώς τον Φώτη.
Το έργο διατρέχει το χρονικό διάστημα από τις τελευταίες μέρες πριν από την καταστροφή έως το πρώτο χρονικό διάστημα της προσφυγιάς και βασίζεται σε ιστορικά στοιχεία και συγκλονιστικές μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν αυτή την ξεχωριστή εμπειρία.
Μέσα από την μνήμη της Ρηνιώς περνάνε όλα τα σημαντικά γεγονότα από το 1890 έως το 1924. Η καθημερινή ζωή των Ελλήνων της Σμύρνης, οι συνθήκες σε Ελλάδα και Τουρκία που οδήγησαν στη Μικρασιατική Καταστροφή και στη Συνθήκη της Λωζάννης με την Ανταλλαγή των Πληθυσμών, η Τέχνη κι ο Πολιτισμός στη Σμύρνη, οι γεύσεις και η κουζίνα, το ρεμπέτικο και ο αγώνας των άξιων μουσικών να το καθιερώσουν παρά τον πόλεμο και την αμφισβήτηση στην Αθήνα και τον Πειραιά.
Σημαντικές δραματουργικές αναφορές γίνονται ακόμα στα πρώτα δύσκολα χρόνια της εγκατάστασης του 1.500.000 των προσφύγων στην Ελλάδα, ανθρώπων που γνώρισαν περιφρόνηση, έχθρα, ακόμα και πόλεμο από τους συμπατριώτες τους, με τους οποίους μιλούσαν την ίδια γλώσσα…
Κείμενο: Μηνάς Βιντιάδης
Σκηνοθεσία: Βάνα Πεφάνη
Πρωταγωνιστούν: Κώστας Αρζόγλου, Πέμη Ζούνη, Βασίλης Ευταξόπουλος
Μουσικοί: Ζιγκερίδης Βασίλης-κανονάκι, Ζιγκερίδης Κων/νος-ακορντεόν , μπαντονεόν και Παπαγεωργίου Γιάννης-κιθάρα, φωνή.
Σκηνικά-κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης
Σχεδιασμός Φώτων: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Επιμέλεια κίνησης: Κυριάκος Κοσμίδης
Δημόσιες σχέσεις- Επικοινωνία: Νταίζη Λεμπέση
Με την Υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής
Πέρα από τις παραπάνω παραστάσεις σ ένα πρόγραμμα που συνεχώς θα εμπλουτίζεται, το Νοέμβριο έχει προγραμματιστεί η παρουσίαση των ντοκιμαντέρ «In Situ» τη Τετάρτη 2 Νοεμβρίου και «Επιστροφή στη Γη» τη Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022.
Το «In Situ» το οποίο προβλήθηκε στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης είναι, εν δυνάμει, ένα ταξίδι στον κόσμο της σύγχρονης αυτοσχεδιαστικής μουσικής. Σημείο εκκίνησης, η Θεσσαλονίκη της δεκαετίας του ’80, όταν η πόλη ήταν ένα διεθνές σταυροδρόμι συνάντησης μουσικών που κινούνταν στον χώρο του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού. Μέσα από το ντοκιμαντέρ ταξιδεύουμε σε Ελλάδα, Ιταλία και Γερμανία ακολουθώντας τις διαδρομές των δημιουργών, ανακαλύπτουμε τις διαφορετικές οπτικές τους στον αυτοσχεδιασμό, στον ήχο και στη σιωπή, και παρακολουθούμε τις στιγμές γένεσης της μουσικής «επί τόπου».
Σενάριο -Σκηνοθεσία: Χρύσα Τζελέπη, Άκης Κερσανίδης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Δράκος Πολυχρονιάδης
Μοντάζ: Άντα Λιάκου
Ήχος: Βασίλης Αλεξανδρής, Martin Kleinmichel
Παραγωγή: anemicinema
Η ταινία-ντοκιμαντέρ του Άκη Κερσανίδη και της Χρύσας Τζελέπη επίσης, «Επιστροφή στη γη» παρουσιάζει το έργο του κεραμίστα Έκτορα Μαυρίδη. Ουσιαστικά όμως είναι ένας προβληματισμός για την επαφή του ανθρώπου με τη φύση. Για τη θεοποίησή της. Για ένα ταξίδι που το ορίζει η ακινησία.
Τιμή εισιτηρίου κάθε ντοκιμαντέρ 7 ευρώ