Θέματα Παιδείας Πολιτική

Θεσσαλονίκη: Ανακοίνωση του ΚΚΕ μ’ αφορμή τα σχέδια για το κλείσιμο του 89ου Δημοτικού Σχολείου

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ.

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ!

Ως εδώ με την πολιτική,

που μετατρέπει γονείς,μαθητές, καθηγητές σε “σχολικούς μετανάστες” στην ίδια τους την πόλη!

που βάζει σε καθημερινό κίνδυνο τα παιδιά μας, κάνοντας μάθημα σε λυομένα, κακοσυντηρημένα κτίρια, χωρίς κανέναν αντισεισμικό έλεγχο!

που υποβαθμίζει τις δικές μας ανάγκες, για τις οποίες συνεχώς “δεν υπάρχουν λεφτά”, για τα κέρδη των λίγων!

Τα σχέδια για το κλείσιμο του 89ου δημοτικού σχολείου,δεν είναι κάτι ξαφνικό ! Φέρνουν ξανά στην επιφάνεια το μεγάλο πρόβλημα συνολικά της σχολικής στέγης στο Δήμο Θεσσαλονίκης, που έγκαιρα έχει αναδείξει το ΚΚΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση. Είναι αποτέλεσμα της ίδιας πολιτικής που εφαρμόζουν κυβερνήσεις και δήμος, στην οποία οι λαϊκές ανάγκες δεν είναι σε προτεραιότητα. Η σχολική στέγη αντιμετωπίζεται ως “αχρείαστο κόστος”, αφού δεν μπορεί να προσφέρει κέρδη.

Γι αυτό και οι κυβέρνησεις ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ , διαδοχικά:

  • μείωσαν 70% τις κρατικές δαπάνες για τα λειτουργικά έξοδα συντήρησης των σχολείων από το 2011.
  • δίνουν μόλις 2,4 εκ. ευρώ από Κρατικούς Αυτοτελείς Πόρους στο Δήμο Θεσσαλονίκης για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, δηλαδή ούτε μισό ευρώ τη μέρα για κάθε μαθητή!
  • δημιούργησαν το άθλιο και αντιπαιδαγωγικό όριο των 27 μαθητών ανά τάξη, που αξιοποιείται για κλείσιμο και συγχωνεύσεις σχολείων, για μείωση του προσωπικού
  • έχουν αφήσει τα σχολεία με εκατοντάδες ελλείψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, προσωπικού καθαριότητας, συντήρησης και επισκευών.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες των δημοτικών αρχών της πόλης, όλη την τελευταία δεκαετία. Καμία από αυτές δεν εκπόνησε έγκαιρα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σχολικής στέγης. Δεν μπήκε μπροστά για να διεκδικήσει αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους Δήμους για την κάλυψη των οξυμμένων λαϊκών αναγκών. Όλες οι δημοτικές αρχές στήριξαν ή συμβιβάστηκαν με την υποχρηματοδότηση, προσπαθώντας να βρουν “διαχειριστικές” λύσεις με θύματα τους γονείς και τους μαθητές. Αυτό κάνει και η σημερινή δημοτική αρχή. Μάλιστα, όχι μόνο οδηγεί μαθητές και γονείς του 89ου Δημοτικού Σχολείου σε αδιέξοδο, αλλά έχει ήδη προετοιμάσει την ίδια “τύχη και για άλλα σχολεία όπως το Διαπολιτισμικό στην Εθνικής Αμύνης και το 1ο Λύκειο στην Έντισον .

Είναι πρόκληση από όλες τις δημοτικές αρχές τα τελευταία χρόνια, να επικαλούνται τη “δύσκολη οικονομική κατάσταση του Δήμου”, απέναντι στο αίτημα για ανέγερση νέων σχολείων, όταν διαχειρίζονται κάθε χρόνο έναν προϋπολογισμό σχεδόν 400 εκατομμυρίων ευρώ. Βάζουν σε προτεραιότητα έργα, που καμία σχέση δεν έχουν με τις άμεσες ανάγκες των κατοίκων της πόλης. Με συνοπτικές διαδικασίες βρέθηκαν σχεδόν 18 εκατομμύρια ευρώ για τα περίφημα “σπιτάκια” ανακύκλωσης, 8 εκατομμύρια για την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας κ.ο.κ. Είναι επιλογή της πολιτικής τους μόνιμα να μην περισσεύει ούτε ευρώ για τη σχολική στέγη.

Είναι πρόκληση να καλλιεργείται , ότι λύση είναι να βρεθεί ένας “καλός” ιδιώτης να κάνει χορηγία την ανάπλαση της αυλής ενός σχολείου ή να προκρίνεται η λύση των ΣΔΙΤ για την κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων. Ο λαός μας και οι δημότες της πόλης έχουν χρυσοπληρώσει με φόρους και δημοτικά τέλη. Μόνο για φέτος η δημοτική αρχή προχώρησε σε αύξηση 35% των δημοτικών τελών. Είναι υποχρέωση του κράτους και του δήμου να εξασφαλίσουν σύγχρονη σχολική στέγη με δική τους ευθύνη.

Το ΚΚΕ λέει καθαρά, ότι σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για αναβαθμίσμενες υποδομές, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Συνολικά για ένα σχολείο που θα μορφώνει και όχι που θα εξοντώνει.

Oι γονείς και οι μαθητές απέδειξαν με τις κινητοποιήσεις τους σε πολλές περιπτώσεις, ότι μπορούν να βάλουν φρένο σε αυτούς τους σχεδιασμούς, όπως στην προσπάθεια συγχωνεύσεων του 13ου γυμνασίου και 17ου λυκείου, αντίστοιχα στην Καλαμαριά ή παλιότερα με τον αποχαρακτηρισμό οικοπέδου για νηπιαγωγείο στη Χαριλάου.

Τώρα πρέπει να ακουστεί πιο δυνατά η φωνή που θα διεκδικεί:

  • Κανένα σχολείο να μην κλείσει, να μην συγχωνευτεί. Όπου υπάρχει κτιριακό ζήτημα, όπως στο 89ο Δημοτικό Σχολείο, πρώτα να εξασφαλίζεται η ανέγερση νέου κτιρίου και στη συνέχεια να βρίσκεται προσωρινή λύση, ως ότου αυτό κατασκευαστεί.
  • Διαμόρφωση ολοκληρωμένου προγράμματος σχολικής στέγης και υποδομών εδώ και τώρα, με ευθύνη του Δήμου και διεκδίκηση αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης.
  • Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου προσωπικού στα σχολεία, με διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών, μόνιμου προσωπικού στο Δήμο για την κάλυψη των αναγκών σε επισκευές και συντηρήσεις των σχολείων, στην καθαριότητα και τη φύλαξη.
  • Να πραγματοποιηθούν ουσιαστικοί έλεγχοι και όχι μόνο οπτικοί, από τις αρμόδιες επιτροπές της ΚΤΥΠ σε συνεργασία με την Τεχνική υπηρεσία του Δήμου και να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλόλητας για όλα τα σχολικά κτήρια, προαύλια κτλ. Να γίνει έλεγχος όλων των σχολικών μονάδων σε όλα τα επίπεδα (στατική επάρκεια – προσεισμικός έλεγχος – έξοδοι διαφυγής – πυρασφάλεια – ασφαλής ηλεκτρολογική εγκατάσταση – πιστοποιητικά καυστήρων και θέση αυτών – επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης).

Τώρα πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας γονιών και μαθητών. Να δυναμώσει το πραγματικό αντίπαλο δέος στην πολιτική που υποβαθμίζει και τα σχολεία των παιδιών μας.

Το γραφείο τύπου

της Κ.Ο. Κεντρικής Μακεδονίας

του Κ.Κ.Ε.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας