Κόσμος

«Φράουλες και Αίμα» – Η Γάζα πυροδοτεί κύμα διαμαρτυρίας στις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ παρόμοιο με την εποχή του Βιετνάμ

Το πανεπιστήμιο Κολούμπια, στα μέσα της δεκαετίας του ’60 πρωταγωνίστησε στο κίνημα ενάντια στον πόλεμο του Bιετνάμ. Tον Aπρίλιο του ’68 οι φοιτητές κατέλαβαν το πανεπιστήμιο, εκφράζοντας την ολοκληρωτική απόρριψη του ιμπεριαλισμού των HΠA, ενάντια στα κέντρα κατάταξης στο στρατό και στις φυλετικές διακρίσεις.

——-

Φοιτητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια αποδοκίμασαν τον Πρόεδρο της Βουλής Μάικ Τζόνσον την Τετάρτη καθώς επισκέφτηκε τo «καυτό σημείο» των αμερικανικών φοιτητικών διαδηλώσεων για τον ισραηλινό πόλεμο στη Γάζα, παρότι το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης συμφώνησε σε 48 επιπλέον ώρες διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό μιας κατασκήνωσης διαμαρτυρίας.

Η επίσκεψη του Τζόνσον πραγματοποιήθηκε λίγο αφότου το πανεπιστήμιο παρέτεινε μια προθεσμία από το πρωί της Τετάρτης έως το πρωί της Παρασκευής για να επιτευχθεί συμφωνία για την απομάκρυνση μιας κατασκήνωσης στο πλαίσιο του κινήματος διαμαρτυρίας στην πανεπιστημιούπολη, κατά της σφαγής στη Γάζα.

Ορισμένες από τις διαμαρτυρίες σε πανεπιστήμια από ακτή σε ακτή των ΗΠΑ αντιμετωπίστηκαν με επίδειξη δύναμης από τις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες προχώρησαν σε μαζικές συλλήψεις.

Στο Τέξας την Τετάρτη, μέλη της πολιτειακής περιπολίας αυτοκινητοδρόμων με εξοπλισμό ταραχών και έφιπποι αστυνομικοί διέλυσαν μια διαδήλωση στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν και συνέλαβαν 20 άτομα.

Το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια ανακοίνωσε την αναστολή μαθημάτων και ζήτησε από το αστυνομικό τμήμα του Λος Άντζελες να εκκαθαρίσει τη διαδήλωση. Η αστυνομία συνέλαβε φοιτητές που παραδόθηκαν ειρηνικά ένας προς έναν, ώρες αφότου η αστυνομία συγκρούστηκε με διαδηλωτές και ζήτησε βοήθεια από το LAPD.

Άλλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο Μπράουν στο Πρόβιντενς του Ρόουντ Άιλαντ, στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στο Αν Άρμπορ, στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης στο Κέμπριτζ και στο Πολιτειακό Πολυτεχνείο της Καλιφόρνια στο Χούμπολτ.

Οι φοιτητές που διαμαρτύρονται έχουν ζητήσει από τα πανεπιστήμια να εκχωρήσουν περιουσιακά στοιχεία από το Ισραήλ και να πιέσουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να χαλιναγωγήσει τα ισραηλινά χτυπήματα εναντίον Παλαιστινίων αμάχων.

Οι πολιτικές αναταράξεις έφτασαν στον Λευκό Οίκο, όπου η γραμματέας Τύπου Καρίν Ζαν Πιέρ είπε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πιστεύει ότι η ελευθερία του λόγου, καθώς «ο διάλογος και η μη διάκριση είναι σημαντικά στις πανεπιστημιουπόλεις των κολεγίων».

«Θέλουμε να είναι ειρηνικές», είπε η Ζαν-Πιερ στη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης. «Είναι σημαντικό οι μαθητές να αισθάνονται ασφαλείς… Δεν πρέπει να είναι βίαιες, δεν πρέπει να κυριαρχούνται από ρητορική μίσους».

Οι διαδηλώσεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια δεν είναι καινούργια υπόθεση. Από τις επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν σχεδόν 1.200 άνθρωποι, και την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, όπου το Ισραήλ σκότωσε περισσότερους από 34.000 Παλαιστίνιους σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας, οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με μεγαλύτερη ή μικρότερη ένταση.

Οι συλλήψεις της αστυνομίας εναντίον φοιτητών του Κολούμπια την περασμένη εβδομάδα έδωσαν νέα ώθηση στις διαδηλώσεις που ήταν ήδη σε εξέλιξη και δημιούργησε νέες εκεί όπου δεν είχαν ακόμη συμβεί ή είχαν εξαφανιστεί με την πάροδο του χρόνου.

Οι διαμαρτυρίες, οι οποίες προσέλκυσαν επίσης συμμετέχοντες που δεν σχετίζονται με πανεπιστήμια, δοκιμάζουν την ισορροπία μεταξύ της επιθυμίας υπεράσπισης της ελευθερίας του λόγου και της υποχρέωσης να δημιουργηθεί ένας χώρος στον οποίο όλοι οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς, λένε οι διοικητές. Ορισμένοι Εβραίοι φοιτητές ισχυρίζονται ότι δεν αισθάνονται πλέον ασφαλείς στις πανεπιστημιουπόλεις τους και ότι τα περιστατικά και τα συναισθήματα αντισημιτισμού αυξάνονται. Ο ίδιος ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση την Κυριακή καταδικάζοντας τα περιστατικά αντισημιτισμού.

Αλλά οι συμμετέχοντες επισημαίνουν ότι πολλοί από τους διαδηλωτές είναι οι ίδιοι Εβραίοι. «Φοιτητές από το Κολούμπια που οργανώνονται σε αλληλεγγύη με την Παλαιστίνη – συμπεριλαμβανομένων Εβραίων φοιτητών – έχουν αντιμετωπίσει παρενόχληση και τώρα συλλήψεις από το NYPD. Αυτές είναι οι κύριες απειλές για την ασφάλεια των φοιτητών του Εβραϊκού Κολούμπια», δήλωσε στο CNN ο Jonathan Ben-Menachem, διδάκτορας του πανεπιστημίου. «Το να λέμε ότι οι φοιτητές διαδηλωτές αποτελούν απειλή για τους Εβραίους φοιτητές είναι μια επικίνδυνη δυσφήμιση».

Το πανεπιστήμιο Κολούμπια, στα μέσα της δεκαετίας του ’60 πρωταγωνίστησε στο κίνημα ενάντια στον πόλεμο του Bιετνάμ. Tον Aπρίλιο του ’68 οι φοιτητές κατέλαβαν το πανεπιστήμιο, εκφράζοντας την ολοκληρωτική απόρριψη του ιμπεριαλισμού των HΠA, ενάντια στα κέντρα κατάταξης στο στρατό και στις φυλετικές διακρίσεις.

 topontiki.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων