Βίντεο Μουσικής Κόσμος Μουσικές του Κόσμου Πολιτισμός

Μουσικές του Κόσμου / Τζοβάννι Μπαττίστα Περγκολέζι: “Στάμπατ Μάτερ”

Ένα από τα εμβληματικότερα έργα της Εβδομάδας των Παθών είναι  το “Stabat Mater” του Govanni Battista Pergolezi, συνθέτη του 18ου αιώνα, που ξεπέρασε τα όρια του χρόνου και εκφράζει σε βάθος τον όρο “κλασικό”.

Ο Περγκολέζι γεννήθηκε στη Νάπολη της Ιταλίας το 1710 κι εκεί τέλειωσε τις μουσικές του σπουδές.  Συνθέτης, βιολιστής και οργανίστας διακρίνεται για το προσωπικό του μουσικό ύφος. Παρά τη νεότητά του, το χαρακτηρίζει η διαύγεια και η ικανότητα να συγκινεί με τη μελωδική του γραμμή.

Αν και έγραψε πολύ νωρίς όπερα με κωμικό περιεχόμενο, την “Υπηρέτρια Κυρά”, που ανέβηκε αργότερα με επιτυχία στο Παρίσι, το έργο που τον πέρασε στην αθανασία είναι το  “Stabat Mater”, που παρουσιάζεται μέχρι σήμερα στις μεγαλύτερες λυρικές σκηνές του κόσμου.

Το έργο, που το κείμενό του είναι θρησκευτικός ύμνος του Μεσαίωνα,( 13ος αιώνας), σημαίνει “Στεκόταν η Μητέρα” και αποδίδει συνταρακτικά με τη μουσική του τη θλίψη της Μάνας κάτω από το σταυρό του παιδιού της.

Η τρυφερότητα εναλλάσσεται με το σπαραγμό και ο τρόπος με τον οποίο το έργο καταφέρνει να μη χάσει σε συγκίνηση από την αρχή μέχρι το τέλος του είναι πραγματικά εντυπωσιακός.

Ίσως δεν είναι τυχαίο πως γράφτηκε τους τελευταίους μήνες της ζωής του, όταν ο Περγκολέζι άρρωστος από φυματίωση πεθαίνει στα 26 του μόλις χρόνια.

………………….

………………………………..

banner-article

Ροη ειδήσεων