Κόσμος Ταξίδια

Αλμπερομπέλο: Το πιο παράξενο και παραμυθένιο χωριό / ο τόπος στην Ιταλία με την ξεχωριστή αρχιτεκτονική

Στην Ιταλία, την επαρχία του Μπάρι, υπάρχει ένα χωριό που είναι πραγματικά σαν να ξεπήδησε από τις σελίδες ενός παραμυθιού. Ο λόγος για το Αλμπερομπέλο, που είναι γνωστό και ως η «πρωτεύουσα των τρούλων» λόγω των περίπου 1.500 σπιτιών που σκεπάζονται από τους εντυπωσιακούς κωνικούς τρούλους, οι οποίοι χρονολογούνται από τον 16ο αιώ

Το Αλμπερομπέλο είναι ένα ολοζώντανο υπαίθριο μουσείο που γεμίζει με υπέροχες εικόνες τον επισκέπτη.

Τα λευκά σπιτάκια του ιταλικού χωριού έχουν κατασκευαστεί με μια τεχνική που χρονολογείται από τη νεολιθική εποχή, από ντόπιο ασβεστόλιθο χωρίς καθόλου τσιμέντο ή κονίαμα. Οι στέγες είναι φτιαγμένες από μεγάλες πέτρες και οι κορυφές συχνά έχουν περίτεχνο σχήμα, άλλοτε σφαιρικό, άλλοτε πυραμιδοειδές, ρομβικό, με σταυρό ή κάποιο άλλο σχέδιο, ενώ αποτελούν εξαιρετικό παράδειγμα της ιταλικής, λαϊκής αρχιτεκτονικής. Η ιταλική λέξη για αυτά τα σπίτια είναι trulli, η οποία προέρχεται από την ελληνική λέξη τρούλος, δηλαδή θόλος.

Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται η δημιουργία των συγκεκριμένων σπιτιών οφείλεται στη… φοροδιαφυγή! Η φιλοσοφία τους πίσω από αυτό έγκειται στην αποφυγή της υψηλής φορολογίας που επέβαλε το βασίλειο της Νάπολης στα σπίτια.

Οι κάτοικοι του χωριού, χωρικοί εργάτες, θα αφαιρούσαν τους τρούλους κάθε φορά που οι κυβερνητικές αρχές θα επισκέπτονταν το χωριό τους, προκειμένου να αποδείξουν ότι το Αλμπερομπέλο πρόκειται για έναν ακατοίκητο οικισμό, και ως εκ τούτου δεν θα χρειαζόταν να πληρώνουν φόρους. Ωστόσο, το 1797 τα πράγματα άλλαξαν και το χωριό απέκτησε πια τη μορφή που έχει μέχρι σήμερα.

Το Αλμπερομπέλο είναι το μόνο κατοικημένο κέντρο με μια ολόκληρη συνοικία trulli. Ως εκ τούτου, θεωρείται η πολιτιστική πρωτεύουσα των trulli της Valle d’Itria, ενώ είναι χαρακτηρισμένο και ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την

—–
banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας