Υγεία

Ψυχική υγεία: 8 τροφές που αυξάνουν το άγχος και την κατάθλιψη

Όταν ερευνητές πανεπιστημίων και ιατρικών σχολών από τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική ξεκίνησαν να εξερευνήσουν τη θεωρία ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα συμβάλλουν στην κακή ψυχική υγεία, βρήκαν ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα (UPF) είναι τα χειρότερα.

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είναι εμπορικά παρασκευασμένα προϊόντα φαγητού που περιέχουν ελάχιστα έως καθόλου ολόκληρα συστατικά, στερούνται βασικών θρεπτικών συστατικών και συχνά περιέχουν πρόσθετα, όπως αρώματα, χρωστικές και άλλες ουσίες, που κάνουν το φαγητό πιο ελκυστικό στους καταναλωτές.

Με άλλα λόγια, σε καμία περίπτωση δεν μοιάζουν με τις αρχικές πηγές τροφίμων από τις οποίες παρασκευάζονται.

Τα προϊόντα UPF προετοιμάζονται γενικά γρήγορα και εύκολα, ή είναι έτοιμα για κατανάλωση από τη συσκευασία τους και συχνά είναι λιγότερο ακριβά από τα ολόκληρα τρόφιμα. Αυτό εξηγεί το γιατί περισσότερο από το 70% όλων των συσκευασμένων τροφίμων που πωλούνται στις ΗΠΑ θεωρούνται UPF. Αυτά τα τρόφιμα αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% όλων των θερμίδων που καταναλώνονται στις ΗΠΑ!

Οι 8 τροφές που αυξάνουν το άγχος και την κατάθλιψηΜετά από σχετική ανάλυση επί των διατροφικών αρχείων πάνω από 10.000 ανδρών και γυναικών ηλικίας 18 ετών και άνω, οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στις οκτώ τροφές UPF που καταναλώνονται πιο συχνά στις ΗΠΑ.

Αυτές είναι:

 1. Ζαχαρούχα ροφήματα
 2. Επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος
 3. Συσκευασμένα σνακ
 4. Τσιπς
 5. Δημητριακά πρωινού
 6. Μπισκότα
 7. Κέικ
 8. Ψωμί

Οι ερευνητές συνέλεξαν επίσης δεδομένα από τους συμμετέχοντες για να μετρήσουν τρία συγκεκριμένα συμπτώματα ψυχικής υγείας:

 • γενική ήπια κατάθλιψη
 • αριθμό ημερών άγχους και
 • αριθμό ψυχικά ανθυγιεινών ημερών

Διαπίστωσαν ότι εκείνοι οι συμμετέχοντες που φέρεται να κατανάλωναν τα περισσότερα UPF είχαν σημαντικά υψηλότερο ποσοστό ήπιας κατάθλιψης και ανέφεραν σημαντικά περισσότερες αγχώδεις και ψυχικά ανθυγιεινές ημέρες.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι τα πρόσθετα στα UPF τρόφιμα, όπως τα τεχνητά γλυκαντικά και οι γαλακτωματοποιητές, συνδέονται με αλλαγές στον εγκέφαλο, αυξημένη φλεγμονή και αλλοιωμένο μεταβολισμό.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι εκείνοι που στερούνται βασικών θρεπτικών συστατικών στη διατροφή τους και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη διατρέχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν κατάθλιψη και άγχος σε σύγκριση με εκείνους που ακολουθούν μια πιο υγιεινή διατροφή, όπως μια διατροφή μεσογειακού τύπου που είναι υψηλότερη σε φυσικά, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα, με τροφές όπως θαλασσινά, λαχανικά, ελαιόλαδο, όσπρια και ξηροί καρποί.

  iatropedia

banner-article

Ροη ειδήσεων