Άρθρα Κοινωνία Οικονομία

Η ΔΕΗ να γίνει πάλι ΔΗΜΟΣΙΑ

Στέργιος Μποζίνης*
Ποιος πάροχος έχει το φθηνότερο κόστος παραγωγής σήμερα;
Μα φυσικά η ΔΕΗ. Διότι στο μείγμα που παράγει, διαθέτει τα Υδροηλεκτρικά, που δεν έχουν κόστος πάνω από 20 €/Mwh. Ασχέτως αν μέσα στον τελευταίο νόμο αυτό φαίνεται πάνω από 100 €/MWh. Στην τελευταία έκθεση της ΡΑΕ για τα υπερκέρδη των εταιρειών, το μεταβλητό κόστος των υδροηλεκτρικών εκτιμήθηκε σε 4€/MWh!
Ομοίως τα λιγνιτικά εργοστάσια , στην ίδια έκθεση για το Δεκ 2021 δεν είχαν κόστος πάνω από 150 €/MWh.
Το κόστος των ΑΠΕ εκτιμάται επισήμως σε 80€/MWh .
Εκεί που γίνεται μεγάλη παραμόρφωση του κόστους είναι στις μονάδες φυσικού αερίου, που η αποζημίωση τους βγαίνει από ένα υποθετικό κόστος, που θα είχαν οι πιο παλιές κοστοβόρες μονάδες και με βάση την τιμή του φυσικού αερίου TTF στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ. Οι νέες όμως μονάδες που έχει η ΔΕΗ, έχουν πολύ υψηλότερη απόδοση και δεν καταναλώνουν τόσο φυσικό αέριο, όσο προβλέπεται στον “τύπο” αποζημίωσης τους.
Επίσης οι εταιρείες έχουν κλεισμένα διμερή συμβόλαια, με τιμές πολύ χαμηλότερες από αυτές του χρηματιστηρίου.
Τότε γιατί η ΔΕΗ προσφέρει τιμές 780€/ MWh;
Mα διότι είναι πλέον Ιδιωτική και κοιτάει το συμφέρον των μετόχων της.
Τι πρέπει να γινει;
1. Η ΔΕΗ να επανακρατικοποιηθεί άμεσα. (Όπως στη Γαλλία, Ιταλία. Γερμανία κα). Έτσι θα ελέγχονται οι τιμές υπέρ των καταναλωτών και της Βιομηχανίας.
2. Όλες οι εταιρείες να ελέγχονται λογιστικά κάθε μήνα, ως προς το αληθινό τους κόστος και να υπάρχει ένα λογικό περιθώριο κέρδους της τάξης του 5%.
3. Να καταργηθεί το χρηματιστήριο Ενέργειας όπως λειτουργεί σήμερα.
4. Να φορολογηθούν τα πραγματικά υπερκέρδη των εταιρειών, περιόδου Ιουλίου 2021 – Ιουνίου 2022, που υπολογίζονται σε 2.2 δισ. ευρώ, βάσει της Έκθεσης της ΡΑΕ (που τα εκτίμησε σε 927 εκ. για ένα εξάμηνο όμως). Και να επιστραφούν αναλογικά σε αυτούς που τα πλήρωσαν.

*Μεταλλειολόγος Μηχανικός ΕΜΠ

Πρώην Δ\ντης Ανθρ. Δυναμικού ΛΚΔΜ στη ΔΕΗ
Μέλος της Κ.Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ με τη Συμμαχία για ένα Προοδευτικό ΤΕΕ

—————–
Σημείωση Φαρέτρας: Το “προφητικό” κείμενο στου Στέργιου Μποζίνη που ακολουθεί αναρτήθηκε στη Φαρέτρα σχεδόν πριν ένα χρόνο.
banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας