Κοινωνία

Στέργιος Μποζίνης “Πού μπορεί να φτάσουμε χωρίς Δημόσια ΔΕΗ / Το ρεύμα θα πωλείται με κάρτες όπως σε Αφρική και Αγγλία”

——-

Στέργιος Μποζίνης*

Θα ‘ρθει η ώρα που το ρεύμα θα πωλείται με κάρτες, όπως στην Αφρική κ στην Αγγλία. Έχεις λεφτά; Αγοράζεις κάρτα των 200 ευρώ. Την τοποθετείς στη χελώνα σου και έχεις ρεύμα. Το οποίο δε ξέρεις πόσο χρεώνεται. Σε στιγμές καύσωνα π.χ. που είναι ακριβό, καλύτερα ξέχασε το . Θα σου φάει την κάρτα σε μια ώρα. Μιλάμε για… πρόοδο κ αυτοματισμό. Τώρα για τους αδύνατους να μη μιλήσουμε!

Η ΔΕΗ χάνει τον κοινωνικό της χαρακτήρα. Τα παραδείγματα στην Αγγλία στην Καλιφόρνια κ.α. δείχνουν πώς μπορεί μια ιδιωτική εταιρεία να σ’ αφήσει μέρες χωρίς ρεύμα, επειδή δε νοιάζεται για το κοινωνικό σύνολο.

Η ΔΕΗ, με όλες τις στρεβλώσεις της, παρείχε μέχρι το 2019 από τις φθηνότερες τιμές ρεύματος στην Ευρώπη. Βοηθούσε τις αδύνατες οικογένειες, τους αγρότες, τη Βιομηχανία κ.α. Έλεγχε τις τιμές της αγοράς. Οι εργαζόμενοι ήταν επί μερόνυχτα στις θεομηνίες, στα δίκτυα, για τις αποκαταστάσεις.

Κανένας δεν υποχρεώνει τον ιδιώτη να κάνει όλα τα παραπάνω. Το ρεύμα ήδη είναι από τα ακριβότερα στην Ευρώπη και συνεχώς θα ανεβαίνει, λόγω της πλήρους εξάρτησης μας από εισαγόμενα καύσιμα και εγκατάλειψης του εγχώριου λιγνίτη.

*Μέλος της Κ.Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ με τη Συμμαχία για ένα Προοδευτικό ΤΕΕ .

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας