Βιβλίο

Παρουσιάστηκε η “Ανθολογία Ποντιακής Ποίησης” του Ηλία Τσέχου

———

ΚΤΗΜΑ ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ – ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ

Μία όμορφη βραδιά ποντιακής ποίησης στο μαγευτικό περιβάλλον του κτήματος Κυρ-Γιάννη στο Γιαννακοχώρι, επεφύλαξε την περασμένη Τρίτη 31/5/22 η παρουσίαση του βιβλίου του Ηλία Τσέχου, Ανθολογία Ποντιακής Ποίησης η Δίγλωσσος, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ἀνάλεκτο.

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου, να γνωρίσουν την ιστορία του, να θαυμάσουν το εντυπωσιακό κελάρι και τους απέραντους αμπελώνες και να δοκιμάσουν μερικά από τα κρασιά στον τόπο παραγωγής τους, αλλά και ποντιακά πιροσκί που ετοίμασε ειδικά για την περίσταση το εστιατόριο του κτήματος.

Για τον Ηλία Τσέχο και το βιβλίο του μίλησαν ο καθηγητής βυζαντινής μουσικής, Άρχων Μαΐστωρ Μ.τ.Χ.Ε. κ. Γεώργιος Ορδουλίδης και ο διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών Α.Π.Θ. κ. Σίμος Ανδρονίδης. Τους ομιλητές προλόγισε ο εκδότης κ. Άκις Θωμαΐδης, ενώ η υπεύθυνη του κτήματος Κυρ-Γιάννη, κ. Ελπίδα Παλαμίδα, καλωσόρισε τους παρισταμένους και τους ενημέρωσε για τις επικείμενες εκδηλώσεις.

Οι ομιλητές έθιξαν τον σύνθετο χαρακτήρα του πονήματος του Ηλία Τσέχου από έποψη ιστορική, πολιτισμική, λαογραφική, μουσικολογική, εθνολογική, λογοτεχνική και γλωσσολογική. Μεταξύ άλλων ο κ. Ορδουλίδης αναφέρθηκε στο ευρύτερο ποιητικό έργο και την κοινωνική προσφορά του Ηλία Τσέχου και ο κ. Ανδρονίδης παρουσίασε μία θεωρητική προσέγγιση του τρόπου με τον οποίο η γλωσσική μεταφορά της ποντιακής ποίησης στην νεοελληνική εντάσσεται στο ευρύτερο ποιητικό περιβάλλον που έχει συγκροτήσει ο ποιητής με το έργο του.

Την βραδιά έκλεισε ο Ηλίας Τσέχος, ο οποίος διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο του και αναφέρθηκε στην προσπάθεια καλλιέργειας και διάσωσης της μητρικής ποντιακής γλώσσας, διαλέκτου, του Πόντου, ενώ ανακοίνωσε ότι εργάζεται ήδη, σε συνεργασία με την φιλόλογο και διδασκάλισσα της ποντιακής, κ. Γιώτα Ιωακειμίδου, πάνω στον δεύτερο τόμο της Ανθολογίας Ποντιακής Ποίησης, που ετοιμάζεται και αναμένεται να κυκλοφορήσει τους προσεχείς μήνες.
Εκδόσεις ”Ανάλεκτο” 2/6/2022