Βέροια Ιστορία

Γιάννης Μοσχόπουλος / Βιβλιοκρισία: “Η Βέροια στην Κατοχή και τον Εμφύλιο 1940-1949”

——

Νικόλαος Ι. Καλλιγάς, «Η ΒΕΡΟΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ 1940-1949», εκτύπωση Κ.Ξ.Γ. Λέξις, εκδόσεις Super Course, Μάρτιος 2022.

Γιάννης Μοσχόπουλος

Ο συγγραφέας (μετά θάνατον) μας ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο στη Βέροια του 1940-1949 και μας οδηγεί σ’ ένα θησαυρό ιστορικών πληροφοριών για τις οδυνηρές ανατροπές στην καθημερινότητα της πόλης. Με αφοπλιστική απλότητα, σοφία και αίσθημα δικαιοσύνης μιλάει για σκληρά γεγονότα αποδίδοντας στους εναλλασσόμενους προσωρινούς Καίσαρες εκείνης της εποχής όσα τους αναλογούν θετικά ή αρνητικά. Δεν χαρίζεται σε κανέναν προκειμένου να διακηρύξει το ασίγαστο πάθος του για την ειρήνη, ομοψυχία, δικαιοσύνη  και ανάπτυξη.

Υποκλίνομαι στη δύναμη των απομνημονευμάτων του, που θεωρώ ότι αποτελούν την φωνή του «ανώνυμου πλήθους» της Βέροιας εκείνης της εποχής απέναντι στη βαρβαρότητα του πολέμου και θυμίζουν στους τότε πρωταγωνιστές ότι μόνο πόνο και οπισθοδρόμηση προκάλεσαν οι απάνθρωπες επιλογές τους.

Η Βέροια είναι τυχερή διότι εκείνη τη σκοτεινή δεκαετία της την φωτίζει πλέον το βιβλίο του Ν. Καλλιγά, που μόλις κυκλοφόρησε.-

ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΣ     mosio@otenet.gr / 21.3.2022

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας