Βέροια Ρεπορτάζ

Βέροια / Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ & Σωματεία: “Δωρεάν Δημόσιο Σύστημα Υγείας που να καλύπτει όλες τις ανάγκες”

———-

Συμμετέχοντας στην Πανελλαδική κινητοποίηση  της ΑΔΕΔΥ, για την ανάδειξη των σοβαρών προβλημάτων της υγείας εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής, το τοπικό Νομαρχιακό Τμήμα Ημαθίας, καθώς και σωματεία υγειονομικών και εκπαιδευτικών, πραγματοποίησαν σήμερα το μεσημέρι στη Βέροια, στην Πλατεία Δημαρχείου,  συγκέντρωση.

Κοινός παρονομαστής όλων των ομιλητών ήταν η ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, με το διορισμό υγειονομικών που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες, βελτιώσεις της υλικοτεχνικής υποδομής, ώστε να καλύπτει δωρεάν οι ανάγκες των πολιτών. Επίσης ζήτησαν να μην απολυθεί κανένας υγειονομικός, καθώς και την επιστροφή όλων των υγειονομικών που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

Ομιλητές στην συγκέντρωση ο πρόεδρος του Ν.Τ. Ημαθίας της ΑΔΕΔΥ Θόδωρος Κακαγιάννης, ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Ημαθίας, Γιώργος Καρτσιούνης, ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Βέροιας Ηλίας Νοβάκης, η πρόεδρος του ΣΕΠΕ Ημαθίας Σταυρούλα Μιχαηλίδου και η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ημαθίας Βαρβάρα Σαράντη.

Ανάμεσα στα αιτήματα που κυριάρχησαν στις ομιλίες ήταν και:  

  • Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με γενναία αύξηση της κρατικής Χρηματοδότησης και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού -Μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

  • Ουσιαστική, στοχευμένη επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση με ευθύνη του κράτους και με δωρεάν διαγνωστικά τεστ. Ανάκληση των οδηγιών του ΕΟΔΥ που μειώνουν τις ημέρες καραντίνας του προσωπικού.

  • Μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα σχολεία.

  • Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ και αναγνώριση του θανάτου από κορωνοϊό ως εργατικό ατύχημα. Καμία απόλυση υγειονομικού.

  • Δημιουργία εμβολιαστικών δομών στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος ειδικά για τις κλειστές δομές, τις δομές προσφύγων και μεταναστών.

  • Επίταξη του Ιδιωτικού Τομέα της Υγείας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

  • Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και τις σχολές με ευθύνη του ΕΟΔΥ.

  • Ενίσχυση του προγράμματος μαζικών εμβολιασμών. Πλατιά οργανωμένη επιστημονική ενημέρωση.

  • Όχι στις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων και την ιδιωτικοποίηση της υγείας.

  • Μόνιμες θέσεις εργασίας και όχι εργολαβίες και δουλειά με ημερομηνία λήξης στα Νοσοκομεία.

Στη συγκέντρωση διακρίναμε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας Άγγελο  Τόλκα, τον περιφερειακό σύμβουλο Κ. Μακεδονίας της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννη Τσεχελίδη, καθώς και την πρώην βουλευτή Φρόσω Καρασαρλίδου.

Μετά τις ομιλίες πραγματοποιήθηκε συμβολική πορεία έως τα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας  για την επίδοση των αιτημάτων στον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κωνσταντίνο Καλαϊτζίδη.

far

Φωτογραφίες: faretra.info

—————————————–

Σημείωση Φαρέτρας: ζητήσαμε από όλους τους ομιλητές να μας στείλουν τις ομιλίες τους. Όσες μας σταλούν θα δημοσιευτούν με τη σειρά που πραγματοποιήθηκαν στη συγκέντρωση.


 

————

Ο πρόεδρος του Ν.Τ. Ημαθίας της ΑΔΕΔΥ Θόδωρος Κακαγιάννης, είπε στην ομιλία του:

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες,

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Δυο χρόνια συμπληρώνονται από την εκδήλωση της πανδημίας covid-19 και η χώρα μας πληρώνει βαρύ το τίμημα, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής. Ήδη θρηνούμε πάνω από 22.000 νεκρούς και η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Τα νοσοκομεία και τα Κ.Υ είναι στο κόκκινο, με το προσωπικό αποδεκατισμένο, κάτω από τα όρια ασφαλούς λειτουργίας και εφημέρευσης, με υγειονομικούς εξουθενωμένους από τις αλλεπάλληλες εφημερίες και τις απανωτές βάρδιες, χωρίς ρεπό.

Την ίδια ώρα που είναι σε εξέλιξη δύο παράλληλα επιδημικά κύματα με την όμικρον να επελαύνει, τα ενεργά κρούσματα να εκτοξεύονται σε εκατοντάδες χιλιάδες, η κυβέρνηση καλλιεργεί τον εφησυχασμό για να μην πάρει μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας μας.

Την ίδια ώρα που στα τμήματα επειγόντων περιστατικών Covid σημειώνεται ρεκόρ προσελεύσεων, οι εισαγωγές Covid ασθενών έχουν αυξηθεί κατά 35% μέσα σε λίγες μόνο μέρες, Covid ασθενείς στοιβάζονται σε ράντζα και φορεία στο τέλος κάθε εφημερίας, περιμένοντας ώρες μέχρι και ολόκληρα 24ωρα να διακομιστούν σε άλλα νοσοκομεία ή να επιστρέψουν στο σπίτι, η κυβέρνηση δε διστάζει να διαδίδει επικίνδυνα σενάρια ότι πλησιάζει το τέλος της πανδημίας.

Για μία ακόμη φορά στο ίδιο έργο «θεατές».

  • Αντί για τη στελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, η κυβέρνηση προσπαθεί να μπαλώσει τα κενά με μεθόδους επισφαλείς και επικίνδυνες για υγειονομικούς και ασθενείς, με τη μείωση της καραντίνας σε 5 μέρες, με μετακινήσεις προσωπικού και κλείσιμο χειρουργείων. Νοσούντες, μεταδοτικοί υγειονομικοί αναγκάζονται να εργάζονται, εκθέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τόσο των ίδιων όσο και των ασθενών, μετατρέποντας τα νοσοκομεία σε χώρους υπερμετάδοσης του ιού, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να απολύσει 6.000 υγειονομικούς που είναι σε αναστολή, με πρόσχημα ότι αποτελούν «κίνδυνο» για τους ασθενείς.

Είναι προκλητικοί οι όροι της μίσθωσης των μόλις 300 κρεβατιών του ιδιωτικού τομέα υγείας τα οποία θα αποζημιώνονται με το διπλάσιο νοσήλιο του ΕΟΠΥΥ, για να νοσηλεύουν ασθενείς «χωρίς σοβαρή νόσο» και οι οποίοι δε χρειάζονται αντιμετώπιση από άλλες ειδικότητες όπως χειρουργικοί ασθενείς, με έμφραγμα του μυοκαρδίου, έγκυοι κ.λπ..

Αυτή είναι η περίφημη «συνεισφορά» του ιδιωτικού τομέα υγείας.

  • Αντί για ουσιαστική επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση με μαζικά δωρεάν επαναλαμβανόμενα διαγνωστικά τεστ, οι ασθενείς αναγκάζονται να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα εξαιτίας της τεράστιας αναμονής στις δημόσιες μονάδες και της έλλειψης αντιδραστηρίων για μοριακό έλεγχο.

  • Αντί για γενναία αύξηση της χρηματοδότησης έχουμε μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στον προϋπολογισμό του 2022 κατά 139 εκ. για τα δημόσια νοσοκομεία και κατά 52% για την ΠΦΥ.

  • Αντί για πρωτόκολλα περιορισμού της διασποράς στους χώρους δουλειάς, στα ΜΜΜ, στα σχολεία και τις σχολές, εφαρμόζονται πρωτόκολλα υπερμετάδοσης του ιού που υπαγορεύονται από την κυβέρνηση, το κράτος και την εργοδοσία με γνώμονα τις αντοχές της οικονομίας των λίγων.

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες,

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Η υπεράσπιση της υγείας και της ζωής μας βρίσκονται στα χέρια μας, είναι δική μας υπόθεση.

Εμείς εδώ, με την παρουσία μας, αλλά και σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, αναδεικνύουμε τα προβλήματα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και  διεκδικούμε:

  • Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με γενναία αύξηση της κρατικής Χρηματοδότησης και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού -Μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

  • Ουσιαστική, στοχευμένη επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση με ευθύνη του κράτους και με δωρεάν διαγνωστικά τεστ. Ανάκληση των οδηγιών του ΕΟΔΥ που μειώνουν τις ημέρες καραντίνας του προσωπικού.

  • Μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα σχολεία.

  • Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ και αναγνώριση του θανάτου από κορωνοϊό ως εργατικό ατύχημα. Καμία απόλυση υγειονομικού.

  • Δημιουργία εμβολιαστικών δομών στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος ειδικά για τις κλειστές δομές, τις δομές προσφύγων και μεταναστών.

Επίταξη του Ιδιωτικού Τομέα της Υγείας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις

————————————————

 

Ο Ηλίας Νοβάκης,  πρόεδρος των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Βέροιας είπε:

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ

Ημέρα Πανελλαδικής Δράσης για την υγεία σήμερα, που χαρακτηρίζεται από τις κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν από την Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων σε συνεργασία με την ΠΟΕΔΗΝ, ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕ/ΠΦΥ, ΠΟΣΕΥΠ/ΠΦΥ, προκειμένου να αναδειχθούν και να επισημανθούν για ακόμη μία φορά τα προβλήματα  στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Ένα σύστημα του οποίου η προσφορά είναι αδιαμφισβήτητη, από την ημέρα συστάσεως του έως και σήμερα και αυτό επιβεβαιώνεται καθημερινά, κυρίως τα τελευταία δύο έτη με τις αντοχές που επέδειξε στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ωστόσο οι διαχρονικές παθογένειες που χαρακτηρίζουν το ΕΣΥ εξακολουθούν να υφίστανται, με σημαντικότερες την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση. Παθογένειες που εντάθηκαν ακόμη περισσότερο, κατά την περίοδο της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, αφού το ΕΣΥ υπέστη πολιτικές περικοπών με δεδηλωμένη πρόθεση την συγκράτηση της δημόσιας δαπάνης για την υγεία.

Ο συνδυασμός απουσίας οργανωμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ανύπαρκτης Πρόληψης, οδηγεί ένα σημαντικό ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού στα νοσοκομεία, επιβάλλοντας έτσι ένα νοσοκομειοκεντρικό χαρακτήρα στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Αποτέλεσμα είναι οι μεγάλες αναμονές στις αίθουσες των επειγόντων περιστατικών μέχρι την τελική εξυπηρέτηση των ασθενών. Βέβαια δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια για την αντιμετώπιση των αυξημένων απαιτήσεων σε παροχές υγείας, λόγω του Covid-19, τα νοσοκομεία λειτούργησαν ως μονοθεματικά μιας νόσου για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα απανωτά κύματα της πανδημίας.

Τα διαχρονικά αυτά προβλήματα για να πάψουν να υφίστανται χρειάζεται να ληφθούν γενναίες αποφάσεις σχετικά με την χρηματοδότηση για την υγεία. Χρήματα που θα επενδυθούν κυρίως σε νέες κτιριακές εγκαταστάσεις και υποδομές, καθώς και σε νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον παλαιό και ξεπερασμένης τεχνολογίας. Από την άλλη χρειάζονται γενναίες προσλήψεις σε νοσηλευτικό ιατρικό και λοιπό προσωπικό. Η ηλικιακή γήρανση, λόγω μη προσλήψεων νέου προσωπικού και η εργασιακή κόπωση που συσσωρεύτηκε, κυρίως τα τελευταία δύο χρόνια, με την υπερπροσπάθεια που κατέβαλε και συνεχίζει να καταβάλει το προσωπικό στην πανδημία, οι αποχωρίσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων, το προσωπικό που νοσεί και τίθεται σε καραντίνα αλλά και οι αναστολές μάχιμων εργαζομένων, μείωσαν την δυναμικότητα του υγειονομικού προσωπικού. Σύμφωνα με την εκτίμηση της ομοσπονδίας δημοσίων νοσοκομειακών υπαλλήλων ΠΟΕΔΗΝ το ανθρώπινο δυναμικό μειώθηκε κατά περίπου 10.000 άτομα. Προσωπικό το οποίο είναι απαραίτητο στο ΕΣΥ τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.

Όσων αφορά το Νοσοκομείο της Βέροιας, σε σχέση με τα διαχρονικά προβλήματα που αναφέραμε παραπάνω, οφείλουμε ως εργαζόμενοι και στο κομμάτι της προσφοράς που μας αναλογεί, να επισημάνουμε τα εξής. Τα τελευταία δύο χρόνια, οι συντονισμένες ενέργειες του Διοικητή του Νοσοκομείου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, την 3 ΥΠΕ, το Υπουργείο Υγείας και τις Κτιριακές Υποδομές απέδωσαν όσων αφορά την οργάνωση σε κτιριακές υποδομές και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Αυτό είναι κάτι το οποίο φαίνεται και λειτουργεί προς όφελος του λαού της Ημαθίας . Ήδη έχει δοθεί σε λειτουργία η νέα ΜΕΘ καθώς και νέες κλινικές και τμήματα στην νέα πενταόροφη πτέρυγα. Ταυτόχρονα έχουν δοθεί σε λειτουργία και τα νέα ΤΕΠ. Αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός ολίγου και τα νέα υπερσύγχρονα χειρουργεία οπότε θα μπορούμε να μιλάμε για πλήρη ανάπτυξη και λειτουργία της νέας πτέρυγας. Σίγουρα οι παροχές υγείας έχουν αναβαθμιστεί και θα αναβαθμιστούν ακόμη περισσότερο. Από την πλευρά όμως της υποστελέχωσης με ανθρώπινο δυναμικό, της ραχοκοκαλιάς δηλαδή κάθε οργανισμού τι γίνεται; Εκεί χρειαζόμαστε περισσότερους συναδέλφους για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Αν και τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού νέες συμβάσεις και ανανεώσεις παλαιών συμβάσεων σε μεγάλο αριθμό, πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του νοσοκομείου της Βέροιας, παρά ταύτα όπως έχουμε ήδη αναφέρει και παραπάνω, έχουμε απώλειες σε υγειονομικό δυναμικό και χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερο. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε και αυτό διεκδικούμε και ως σωματείο εργαζομένων, συνδράμοντας στις προσπάθειες του διοικητή του νοσοκομείου κ. Πλιόγκα, ο οποίος δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία σε αυτό το θέμα και διεκδικεί με οποιοδήποτε τρόπο και προς οποιαδήποτε κατεύθυνση την εξασφάλιση και άλλων υγειονομικών υπαλλήλων.

Ταυτόχρονα ως εργαζόμενοι υγειονομικοί υπάλληλοι στο ΕΣΥ δεν παύουμε να διεκδικούμε σε πανελλαδικό επίπεδο

  • Δωρεάν Πρωτοβάθμια Περίθαλψη

  • Συνταγογράφηση τεστ κορωνοϊού

  • Δωρεάν τεστ

  • Ενίσχυση των Νοσοκομείων με μόνιμες προσλήψεις προσωπικού.

  • Επιστροφή συναδέλφων που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας

  • Ανάκληση οδηγιών ΕΟΔΥ που μειώνουν τις ημέρες καραντίνας του προσωπικού.

  • Τακτικά προληπτικά τεστ στο προσωπικό.

  • Ενίσχυση του Δημόσιου Τομέα Υγείας.

  • Ένταξη στα ΒΑΕ

  • Αύξηση Μισθών Ωρομίσθιων και Εξαιρέσιμων.

  • Μείωση της φορολογίας εφημεριών των γιατρών

  • Παροχή κινήτρων για να παραμείνουν οι γιατροί στο ΕΣΥ και να περιοριστεί η φυγή τους προς τον ιδιωτικό τομέα ή σε άλλες χώρες.

  • Μονιμοποίηση Συμβασιούχων

  • Εργατικό ατύχημα

  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα άνευ όρων και προϋποθέσεων

Διεκδικήσεις εκ των οποίων άλλες είναι διαχρονικές και άλλες έχουν προκύψει λόγω της πανδημίας, οι οποίες όμως θα βοηθήσουν στην αναβάθμιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

 


Η Σταυρούλα Μιχαηλίδου πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας στην ομιλία της είπε:              

Δύο χρόνια συμπληρώνονται από την εκδήλωση της πανδημίας και η κυβερνητική πολιτική έχει τεράστιες  ευθύνες για την διαχείριση της πανδημίας. Καθημερινά μετράμε δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες κρούσματα κορωνοϊού.

Η κυβέρνηση αντί να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους και το λαό, κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση.

Απογειώνει τη λογική της ατομική ευθύνης, με την οποία προσπάθησε να ρίξει το βάρος και το κόστος της αντιμετώπισης στις πλάτες μας.

Μόνο έτσι μπορούν να εξηγηθούν τα ανύπαρκτα ή διαφοροποιημένα μέτρα για την προστασία της υγείας σε χώρους δουλειάς, σε ΜΜΜ, στα σχολεία.

Οι ουρές στις κρατικές δομές για ένα τεστ είναι ατελείωτες, σπρώχνοντας μας στους ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στην υγεία.

Τα νοσοκομεία έχουν ήδη μετατραπεί σε μονάδες αντιμετώπισης μιας νόσου με αποτέλεσμα να επιδεινώνονται άλλα νοσήματα που δεν αντιμετωπίζονται. Η ανυπαρξία μέτρων ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας είναι πλέον εγκληματική.

Στην ίδια λογική εντάσσονται και οι αποφάσεις για την επαναλειτουργία της εκπαίδευσης χωρίς ουσιαστικά μέτρα. Οι εκπαιδευτικοί καλούνται να επιστρέψουν στις αίθουσες που στοιβάζονται 25 μαθητές.

Παρά την ηρωική προσπάθεια των χιλιάδων συναδέλφων να κρατήσουν όρθια τα σχολεία όσο παραμένουν σε ισχύ τα πρωτόκολλα υπερμετάδοσης του κορωνοΐου, όπως  το απαράδεκτο 50%+1 για το κλείσιμο τμήματος, ή ο περιορισμός της καραντίνας σε 5 ημέρες, τα σχολεία θα μετατρέπονται σε εστίες υπερμετάδοσης. Τις δυο πρώτες ημέρες λειτουργίας των σχολείων πάνω από 25 χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί βρέθηκαν θετικοί! Τα κενά εκπαιδευτικών είναι τεράστια.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση ο ΣΕΠΕ Ημαθίας μαζί με τις υπόλοιπες Ομοσπονδίες και σωματεία μπαίνει μπροστά για να υπερασπιστεί την υγεία, τη ζωή και τα δικαιώματα όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας, όλων των εργαζομένων.

Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση  για να απαιτήσουμε να γίνουν τώρα πράξη τα δίκαια αιτήματά μας.

Για μια ακόμη φορά απαιτούμε:

  • Άμεση αλλαγή του υγειονομικού πρωτοκόλλου

  • Δωρεάν παροχή του αναγκαίου υγειονομικού υλικού με υψηλό δείκτη προστασίας(π.χ. μάσκες).

  • Δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ (rapid και μοριακά) για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

  • Πάγιο αίτημά μας τόσο για παιδαγωγικούς όσο πλέον και για υγειονομικούς λόγους οι 15 μαθητές ανώτατο όριο ανά τμήμα.

  • Ανάκληση όλων των συγχωνεύσεων του προηγούμενου διαστήματος.

  • Άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών ώστε να καλυφθούν τα ήδη υπάρχοντα κενά καθώς και αυτά που θα προκύψουν από την κορύφωση της πανδημίας.

  • Προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας

  • Χορήγηση αδειών στους εκπαιδευτικούς που διαπιστώνονται θετικοί με ταυτόχρονη κάλυψη των κενών.

  • Χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού σε όλους τους εκπαιδευτικούς γονείς-γονείς που τα παιδιά τους νοσούν.

  • Αντιμετώπιση των μορφωτικών ελλειμμάτων και των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία στους μαθητές με συγκεκριμένα μέτρα (μείωση, αναδιάταξη της ύλης κ.α.), κατάργηση του μέτρου των πανελλαδικών εξετάσεων (PISA) στην ΣΤ΄ Δημοτικού.

  • Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με προσλήψεις του αναγκαίου υγειονομικού προσωπικού και αύξηση των ΜΕΘ.


————-

Στην ομιλία της η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ημαθίας Βαρβάρα Σαράντη, είπε:

Παιδεία και Υγεία: παράλληλοι δρόμοι στην πανδημία που οδηγούν στην απαξίωση και τη διάλυση του δημόσιου χαρακτήρα τους.

Η αλλαγή του χρόνου μπορεί να συνοδεύτηκε, ως είθισται, με ευχές και ελπιδοφόρα μηνύματα όμως η πραγματικότητα μας προσγειώνει απότομα.

Μπήκαμε στη νέα χρονιά:

  • Με τον κορονοϊό να συνεχίζει να είναι εδώ, τους νεκρούς να ξεπερνούν πλέον τις 28.000 και τα κρούσματα να ξεπερνούν τις 20.000 την ημέρα, με τις νέες μεταλλάξεις του ιού να είναι μεταδοτικότερες και να συνυπάρχουν με παλαιότερες, με ατελείωτες ουρές πολιτών να δημιουργούνται στους χώρους διενέργειας διαγνωστικών ελέγχων που είναι ελάχιστοι  και δεν επαρκούν για την εξυπηρέτησή τους .

  • Με το σύστημα υγείας  εδώ και καιρό να έχει ξεπεράσει τα όριά του, με τις ελλείψεις στο χώρο της υγείας (ανεπαρκής αριθμός ΜΕΘ, ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό κτλ), με σημαντικό κομμάτι από το υγειονομικό προσωπικό να έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, με την αύξηση των ποσοστών νόσησης στο εναπομείνον προσωπικό των νοσοκομείων τις τελευταίες μέρες, με τις ΜΕΘ να μην επαρκούν και να διασωληνώνονται ασθενείς εκτός αυτών. Βεβαίως γι’ αυτό το τελευταίο “δεν υπήρχε μελέτη που να αποδεικνύει πως οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ κινδυνεύουν περισσότερο”(!) . Όμως η μελέτη υπήρχε, είχε τεθεί σε γνώση της κυβέρνησης, αλλά δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού και όταν αυτό έγινε ήταν απλά…. Παρασκευή.

Η κυβέρνηση παρά την έξαρση της πανδημίας αποφάσισε το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Γενάρη προσαρμόζοντας τις εισηγήσεις των επιστημόνων στις δικές  ης επιλογές και προσπαθώντας να πείσει ότι δήθεν έχει προετοιμάσει τα σχολεία για το άνοιγμα τους. Στην πραγματικότητα τα μέτρα που πρότεινε  όχι μόνο δεν διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία των σχολείων και την απρόσκοπτη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αλλά αντίθετα αφήνουν έκθετους τους μαθητές/μαθήτριες, τις οικογένειες τους και τους εκπαιδευτικούς στις συνέπειες της πανδημίας. Για του λόγου το αληθές, τα κρούσματα στην εκπαιδευτική κοινότητα έχουν πολλαπλασιαστεί ( μόνο την πρώτη ημέρα ήταν 15.000). Αποδεικνύεται ότι τα σχολεία είναι χώρος υπερμετάδοσης της νόσου.

Αξιοσημείωτο είναι πώς το Υπουργείο Παιδείας πλέον απορρίπτει την τηλεκπαίδευση, αποδεχόμενο πως αυτή σε καμιά περίπτωση δε μπορεί να αντικαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία, ενώ τα προηγούμενα χρόνια τη χρησιμοποίησε κατά κόρον χωρίς να λάβει υπόψη τις ψυχοκοινωνικές συνέπειές της στην εκπαιδευτική κοινότητα. Το πιο εξοργιστικό όμως είναι πως στα “νέα μέτρα” δεν υπάρχει κανένα νέο μέτρο! Η κυβέρνηση, υποτιμώντας και τα τραγικά  επιδημιολογικά δεδομένα και τη νοημοσύνη μας, απλά ανακοίνωσε αυξημένο testing χωρίς καν να εξασφαλίζει τη σίγουρη διενέργειά του. Έτσι εγγυάται την ασφαλή επιστροφή στα σχολεία και αποδεικνύει  πως πλέον συντάσσεται στη γραμμή “ανοσίας της αγέλης” κι όποιον πάρει ο χάρος! Μια γραμμή που υπηρέτησε πιστά ο Τράμπ στις ΗΠΑ και συνεχίζει να υπηρετεί ο Μπολσονάρου στη Βραζιλία με ολέθρια αποτελέσματα.

Σε αυτή την ανάλγητη και επικίνδυνη πολιτική απαντάμε με την αναγκαιότητα λήψης πραγματικών μέτρων για το ασφαλή λειτουργία των σχολείων:

  • Αυξημένα, δωρεάν tests για όλες/όλους που θα πραγματοποιούνται στα σχολεία από  κλιμάκια του ΕΟΔΥ, πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού. Αύξηση των κέντρων όπου διενεργούνται οι έλεγχοι νόσησης.

  • Αντιμετώπιση του συνωστισμού σε αίθουσες διδασκαλίας και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Μέγιστος αριθμός οι 15 μαθητές/μαθήτριες ανά τάξη. Πρόσληψη του αναγκαίου αριθμού εκπαιδευτικών.

  • Δωρεάν χορήγηση σε εκπαιδευτικούς, μαθητές/μαθήτριες και προσωπικό των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας (ενδεικνυόμενες  μάσκες, αντισηπτικά κτλ) .

  • Κατάργηση της ρύθμισης «50%+1» νοσούντων μαθητών/μαθητριών για τη διακοπή λειτουργίας σχολικού τμήματος. Διακοπή της λειτουργίας τμήματος από το πρώτο κρούσμα για χρονικό διάστημα που θα καθορίσει η Επιστημονική Επιτροπή του ΕΟΔΥ τεστ και ιχνηλάτηση με την ευθύνη του ΕΟΔΥ για όλους/ες και υποχρεωτική επανέναρξη των μαθημάτων, αφού πρώτα όλοι οι μαθητές/ μαθήτριες υποβληθούν σε δωρεάν μοριακό τεστ ώστε να “σπάσει” η αλυσίδα της μεταδοτικότητας

Η ΕΛΜΕ Ημαθίας στηρίζει την κινητοποίηση που οργανώνουν η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ σε συνεργασία με τις Ομοσπονδίες του χώρου Υγείας και διεκδικούμε μαζί με τους υγειονομικούς.

  • Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με γενναία αύξηση της κρατικής Χρηματοδότησης και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού -Μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

  • Ουσιαστική, στοχευμένη επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση με ευθύνη του κράτους και με δωρεάν διαγνωστικά τεστ. Ανάκληση των οδηγιών του ΕΟΔΥ που μειώνουν τις ημέρες καραντίνας του προσωπικού.

  • Μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα σχολεία.

  • Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ και αναγνώριση του θανάτου από κορωνοϊό ως εργατικό ατύχημα. Καμία απόλυση υγειονομικού.

  • Δημιουργία εμβολιαστικών δομών στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος ειδικά για τις κλειστές δομές, τις δομές προσφύγων και μεταναστών.

  • Επίταξη του Ιδιωτικού Τομέα της Υγείας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Απαιτούμε την ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ και της δημόσιας Υγείας και στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών!

—————————–

banner-article

Ροη ειδήσεων