Κόσμος

Ιρίνα Καραμάνος: Η ελληνικής καταγωγής σύντροφος του νέου προέδρου της Χιλής

Μία δυναμική γυναίκα ελληνικής καταγωγής βρίσκεται στο πλευρό του Γκαμπριέλ Μπόριτς, του νικητή των προεδρικών εκλογών στη Χιλή, ο οποίος επικράτησε με πρόγραμμα που εξαγγέλλει την κοινωνική και φορολογική μεταμόρφωση της χώρας ενώ έχει υποσχεθεί «περισσότερα κοινωνικά δικαιώματα» αλλά και μια κυβέρνηση «δημοσιονομικά υπεύθυνη».

Η Ιρίνα Καραμάνος, είναι κόρη του Τζορτζ Καραμάνος που για πολλά χρόνια ήταν πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας του Σαντιάγκο. Σύμφωνα μάλιστα με ΜΜΕ της Χιλής τόσο ο Τζορτζ Καραμάνος όσο και η κόρη του έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη νίκη του Μπόριτς.

Ιρίνα Καραμάνος / Η ελληνικής καταγωγής σύντροφος του αριστερού προέδρου της Χιλής | Αυγή

Η Ιρίνα είναι 32 ετών, έχει σπουδάσει Ανθρωπολογία και Επιστήμες Επικοινωνίας στη Γερμανία, μιλά τέσσερις γλώσσες (ισπανικά, ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά) και είναι μέλος του κόμματος στο οποίο ανήκει ο σύντροφός της, το Convergencia Social, στο οποίο ηγείται του Φεμινιστικού Μετώπου.

Τα Μέσα ενημέρωσης της χώρας την χαρακτηρίζουν ως μια «σοβαρή», «συγκρατημένη» και «χαμηλού προφίλ» γυναίκα η οποία μάλιστα έχει ιδιωτικό τον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram.

Μάλιστα σε παλαιότερη συνέντευξη της προεκλογικά είχε δηλώσει ότι μόλις ο σύντροφος της κερδίσει τις εκλογές, εκείνη θα παραιτηθεί από το αξίωμα της «πρώτης κυρίας» της χώρας.

Για το θέμα είχε πει χαρακτηριστικά: «Δεν μπορεί να υπάρχουν θέσεις στην Πολιτεία που να σχετίζονται με τη σχέση του Προέδρου ή με οποιονδήποτε». Ενώ συνέχισε: «Η θέση της πρώτης κυρίας αξίζει να επανεξεταστεί γιατί βρισκόμαστε σε διαφορετικούς καιρούς, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει και πρέπει να ξανασκεφτούμε τη δύναμη και τις σχέσεις που προκύπτουν από αυτήν».

Και ο ίδιος ο Μπόριτς έχει τοποθετηθεί πάνω στο θέμα λέγοντας ότι «Δεν μπορεί να υπάρχουν θέσεις στην Πολιτεία που να έχουν σχέση ή να σχετίζονται με τη σύντροφο του προέδρου ή με οποιονδήποτε. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα παράδειγμα που να είναι διαφανές, ανάλογα με τις αξίες και τη σταδιοδρομία του καθενός, και όχι σύμφωνα με δεσμούς αίματος ή συγγένειας με τον πρόεδρο».

ertnews.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων