Απόψεις Κορωνοϊός

“Ξέρετε τι είναι να αφανιστεί μια ολόκληρη οικογένεια και να μην έχουμε συγγενή να ειδοποιήσουμε;”

Σε απόγνωση οι γιατροί στη Θεσσαλονίκη ● Γεμάτες οι ΜΕΘ και οι μετακινήσεις των εντατικολόγων από την Αθήνα σταγόνα στον ωκεανό ● Σοβαρή έλλειψη γιατρών, ενώ και οι νοσηλευτές δεν ανταποκρίνονται στις προκηρύξεις θέσεων.

Με κομμένη ανάσα παρακολουθούν όλοι την εξέλιξη της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη, με το ιικό φορτίο στα λύματα να φτάνει σε τιμές κορύφωσης του περσινού τρίτου κύματος. Το «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο έκλεισε χθες εφημερία με τον ασύλληπτο αριθμό των 70 νέων εισαγωγών, στο «Παπανικολάου» μετακινούνται 5 γιατροί από την Αθήνα προκειμένου να ανοίξουν και άλλες κλίνες από τη μονάδα που έχει δωρίσει η «Επιτροπή 2021», ενώ οι γιατροί απευθύνουν εκκλήσεις στους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν.

«Ξέρετε τι είναι να αφανιστεί μια ολόκληρη οικογένεια και να μην έχουμε συγγενή να ειδοποιήσουμε; Πώς να το αντέξουμε αυτό;», λέει στην «Εφ.Συν.» η Μηλίτσα Μπιτζάνη, διευθύντρια της Α΄ ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου».

«Εμπρός στον δρόμο που χάραξε ο Νοέμβρης!», σάρκαζε στο κλείσιμο της εφημερίας στο «Ιπποκράτειο» η εντατικολόγος Χριστίνα Κυδώνα, περιγράφοντας συνοπτικά την κατάσταση: «Πέρσι τέτοια μέρα το «Ιπποκράτειο» έκανε 60 εισαγωγές Covid ασθενών. Σήμερα (σ.σ.: χτες) έκλεισε την εφημερία του με 70. Την εξέλιξη της ιστορίας την ξέρουμε καλά. Εχουμε ήδη καλέσει ενδοκρινολόγους, δερματολόγους και γενικούς γιατρούς να μας συνδράμουν. Σε λίγο έρχεται και η σειρά των γυναικολόγων και των οφθαλμιάτρων (η μεγάλη επιτυχία διαχείρισης της κρίσης του περσινού φθινοπώρου!). Αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Συνεχίζουμε ακάθεκτοι…».

Χθες το απόγευμα στην Α΄ ΜΕΘ του «Παπανικολάου» αίφνης υπήρχαν άδειες 5 κλίνες (από εξιτήρια και θανάτους δυστυχώς) αλλά προφανώς θα γέμιζαν στη διάρκεια της νύχτας, αφού υπήρχαν διασωληνωμένοι σε όλα τα άλλα νοσοκομεία εκτός ΜΕΘ. Το νέο της μετακίνησης πέντε εντατικολόγων από νοσοκομεία της Αθήνας («Αττικό», «Ιπποκράτειο», «Σωτηρία») προκειμένου να ενισχύσουν τη φροντίδα των περιστατικών Covid-19 έγινε δεκτό με ικανοποίηση μεν αλλά και πολλά ερωτήματα καθώς, όπως μας λέει η κ. Μπιτζάνη, «οι συνάδελφοι είναι τελικά μόνο τέσσερις και μόνο για 15 μέρες. Θα είναι βέβαια ανακούφιση, αλλά μετά τι θα γίνει; Δυστυχώς υπάρχει πολύ μεγάλη έλλειψη γιατρών, γίνονται προκηρύξεις και δεν εμφανίζονται κι αυτό είναι τραγικό. Κάναμε προκήρυξη για 31 θέσεις νοσηλευτών για να καλυφθούν τα κενά των αναστολών, αλλά ήρθαν μόνο έξι άτομα. Ειδικά οι εντατικολόγοι δεν υπάρχουν. Οσοι εμφανίζονται υπηρετούν ήδη σε κάποιο άλλο νοσοκομείο, δεν ενδιαφέρονται για την εντατικολογία, βλέπουν εξάλλου ότι με την πανδημία μάς βγήκε η πίστη, οπότε λένε «γιατί να εμπλακώ; Τα ίδια λεφτά θα παίρνω και σε άλλη ειδικότητα» κι έτσι έχουν μείνει λίγοι ρομαντικοί…».

Στην πλειονότητά τους όσοι νοσηλεύονται σε ΜΕΘ Covid είναι ανεμβολίαστοι. «Σε ενάμιση μήνα νοσηλεύσαμε 56 ασθενείς, μόνο οι πέντε ήταν εμβολιασμένοι, η κατάσταση των ανεμβολίαστων είναι δραματική, δεν έχει καμιά σχέση με τους ασθενείς της προηγούμενης περιόδου, τα πνευμόνια τους είναι κατεστραμμένα», σημειώνει η Mηλ. Μπιτζάνη, προσθέτοντας ότι «οι εμβολιασμένοι που νοσηλεύτηκαν είτε δεν είχαν προλάβει να αναπτύξουν ανοσία ή είχαν νοσηρότητες που δεν επέτρεψαν στο εμβόλιο να τους βοηθήσει. Ωστόσο πρέπει να υπογραμμιστεί ότι αν είχαμε φτάσει σε ένα επίπεδο 90% εμβολιασμού, η πίεση στο σύστημα δεν θα είχε καμιά σχέση με αυτό που ζούμε σήμερα. Βοηθήστε όλοι να πεισθούν οι ανεμβολίαστοι, δεν μπορεί να έρχονται στη ΜΕΘ άνθρωποι που λένε όλοι το ίδιο “ποίημα”, έρχονται προφανώς καθοδηγούμενοι και μας αντιμετωπίζουν λες και σπουδάσαμε και δουλεύουμε για να πεθαίνουμε τους ανθρώπους».

 efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων