Κοινωνία

Λιτόχωρο – Προμήθεια 2021: Πομπή και δρώμενα στη σκιά του Ολύμπου

———

Για 25η συνεχή χρονιά τα  Προμήθεια πραγματοποιούνται στο Λιτόχωρο, στο φυσικό χώρο των Αρχαίων Θεών, στη σκιά του Ολύμπου, και κάθε χρόνο αποτελούν ένα γεγονός που προκαλεί ως ένα βαθμό το ενδιαφέρον ντόπιων και ξένων.

Τα Προμήθεια ξεκίνησαν προχθές Πέμπτη 8 Ιουλίου και χθες Παρασκευή  πραγματοποιήθηκε η πορεία και τα δρώμενα μέχρι αργά το βράδυ.

Οι εκδηλώσεις έχουν σκοπό να ενεργοποιήσουν τη μνήμη των σημερινών Ελλήνων,  ώστε να συνειδητοποιήσουν, σύμφωνα με όσα δηλώνουν οι οργανωτές τους, τη θέση της ελληνικής φυλής στον παγκόσμιο πολιτισμό και την αποφυγή της αλλοτρίωσής τους, που προχωρεί αναπότρεπτα.

Με χλαμύδες, αρχαϊκές εσθήτες και αναμμένους πυρσούς στα χέρια, οι συμμετέχοντες στα φετινά  Προμήθεια συγκεντρώθηκαν στη Πλατεία του Λιτοχώρου και  στη συνέχεια ανηφόρισαν στα στενά δρομάκια πραγματοποιώντας πορεία, την οποία ακολούθησε αρκετός κόσμος, άλλοι υποστηρίζοντας τους στόχους των εκδηλώσεων και άλλοι από απλή περιέργεια.

Δαφνοστεφανωμένοι κάποιοι, με τον ήχο ενός τύμπανου και τραγουδώντας ύμνους ολοκλήρωσαν την πορεία τους, καταλήγοντας στο μικρό υπαίθριο θεατράκι στο Πάρκο Λιτοχώρου που τους περίμενε, για να ολοκληρωθούν οι σημερινές εκδηλώσεις, με την υποστήριξη, σύμφωνα με τους διοργανωτές, του Δήμου Δίου – Ολύμπου.

Με κόσμο στις κερκίδες να παρακολουθεί το δρώμενο, πρώτη έφτασε η γιατρός Δήμητρα Τηλιανάκη, που ήρθε από την Κρήτη για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις και κάλυψε πεζοπορώντας την απόσταση Δίου – Λιτοχώρου.

Τιμώντας οι διοργανωτές, τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση διαβάστηκε ομιλία, που έδειχνε μέσα από κείμενα την έμπνευση των αγωνιστών του’21 από το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, με κείμενα του Ανώνυμου Έλληνα, του Μακρυγιάννη και του Κολοκοτρώνη.

Στη συνέχεια χορευτικά είτε του Συλλόγου Προμηθέας Πυρφόρος είτε της Ομάδας Όρχησης της Δόρας Στράτου έδωσαν τα μηνύματα της συνέχειας ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν και της αντίστασης που πρέπει να δείξει ο λαός απέναντι στην αλλοτρίωση, με κορυφαία στιγμή τον Θούριο του Ρήγα που αποδόθηκε εντυπωσιακά μέσα από τραγούδι και χορό.

Μικρό θεατρικό μονόπρακτο με ήρωα τον κυνικό φιλόσοφο Διογένη, οδήγησε σε προβληματισμούς σχετικά με το ποιος είναι και πού πηγαίνει ο σημερινός Έλληνας.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν σήμερα 10 Ιουλίου.

far

Φωτογραφίες: faretra.info