Πολιτισμός

Λιτόχωρο / Ο “Θούριος του Ρήγα”. Μια εντυπωσιακή προσέγγιση από την ομάδα μελέτης αρχαίας όρχησης του θεάτρου Δόρα Στράτου

———–

Στο Λιτόχωρο, ενταγμένος στα δρώμενα των εκδηλώσεων “Προμήθεια 2021” ο Θούριος του Ρήγα πραγματικά εντυπωσίασε το κοινό που παρακολούθησε το δρώμενο το αφιερωμένο στα 200 χρόνια της Επανάστασης.

Ο Θούριος -έργο πρωτοποριακό για την εποχή του, ενός οράματος που δεν πήρε σάρκα και οστά- αποτέλεσε από τότε μέχρι και σήμερα όχι μόνο εθνεγερτήριο σάλπισμα, αλλά και ύμνο συναδέλφωσης των καταπιεσμένων λαών.

Η Άννα Λάζου με το αρχαιοελληνικό της τύμπανο τραγούδησε – ερμήνευσε υποβλητικά τον Θούριο, ενώ ομάδα μελέτης αρχαίας όρχησης του θεάτρου Δόρα Στράτου  το απέδωσε με τον χορό δημιουργώντας με τις ανάλογες κινήσεις πλήθος εικόνων.

Η κυρία Λάζου μάς  είπε σχετικά ότι:

«Τα “σκλαβωμένα αγάλματα” είναι απόσπασμα παρουσίασης από ένα μεγαλύτερο αφιέρωμα στην επέτειο του 1821 “Ωδή στο ’21”, στο οποίο η ομάδα μελέτης αρχαίας όρχησης του θεάτρου Δώρα Στράτου θα συμμετέχει από κοινού με ομάδες θεάτρου και μουσικής του Δήμου Βύρωνα το Σεπτέμβριο 2021 (17/9) στο θέατρο Άννας Συνοδινού. Η ομάδα λειτουργεί ως έρευνα του αρχαίου ελληνικού χορού στο θέατρο Δώρα Στράτου και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1991 καταλήγοντας σε μια μέθοδο προσέγγισης και διδασκαλίας της θεωρίας και πράξης. Στο αποψινό δρώμενο η προετοιμασία αφορούσε στην απόδοση του Θούριου του Ρήγα, το έργο του οποίου ενέπνευσαν αρχαιοελληνικά ιδεώδη.»

Την επιστημονική και καλλιτεχνική διεύθυνση της ομάδας μελέτης αρχαίας όρχησης του θεάτρου Δόρα Στράτου έχει η Άννα Λάζου επίκουρη καθηγήτρια του ΕΚΠΑ. Αναλυτικό βιογραφικό της οποίας μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.

far

Σημείωση Φαρέτρας: Ρεπορτάζ από τα “Προμήθεια 2021” μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ

———–

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας