Υγεία

Έρευνα – Καρκίνος του προστάτη: Η καθημερινή συνήθεια που βοηθάει στη θεραπεία

————

Έρευνα αποδεικνύει πόσο επιβλαβείς μπορούν να αποδειχθούν καθημερινές συνήθειες για την αποδοτικότητα της ακτινοθεραπείας σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη

Πόσο επικίνδυνη μπορεί να αποδειχθεί η διατάραξη του βιολογικού ή κιρκαδιανού ρολογιού του οργανισμού; Σχετικές έρευνες έχουν δείξει πως ο κακός και ελλιπής ύπνος, το jet lag, ή τα βραδινά ωράρια εργασίας, παράγοντες που απορρυθμίζουν το βιολογικό ρολόι, έχουν συνδεθεί με ορισμένους τύπους καρκίνου, όπως του προστάτη.

Στην πρόσφατη μελέτη τους με στόχο την εύρεση καινοτόμων θεραπειών για τους ασθενείς με καρκίνο του προστάτη, οι επιστήμονες από το Αντικαρκινικό Κέντρο Sidney Kimmel στο Jefferson (SKCC) ανακάλυψαν ότι το γονίδιο CRY-1 του κιρκαδιανού ρυθμού προάγει την εξέλιξη του καρκίνου. «Διαπιστώθηκε αύξηση του γονιδίου στις περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη σε τελικό στάδιο με αρνητικά επακόλουθα», εξήγησε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Karen Knudsen, MBA, PhD διευθύντρια του Κέντρου SKCC.

Σύμφωνα με τα ευρήματα δημοσιεύονται στο Nature Communications, η εξήγηση βρίσκεται στη σχέση του γονιδίου CRY-1 με τα ανδρογόνα και/ή τον υποδοχέα τους. Πρόκειται για τις ορμόνες που «τρέφουν» ουσιαστικά τους όγκους στον προστάτη οδηγώντας στην εξέλιξη της νόσου, στον περιορισμό των οποίων στοχεύουν οι υφιστάμενες θεραπείες.

Το CRY-1 που παράγεται στους υποδοχείς των ανδρογόνων στους ιστούς των ασθενών εξήγησε την αυξημένη παρουσία του γονιδίου, ωστόσο τα επόμενα πειράματα υπέδειξαν έναν πιθανό τρόπο με τον οποίο το γονίδιο του βιολογικού ρολογιού προφυλάσσει τα καρκινικά κύτταρα από τις θεραπείες που στοχεύουν στο DNA και τους μηχανισμούς επιδιόρθωσής τους.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μελέτες σε καρκινικά κύτταρα, μοντέλα πειραματόζωων και ανθρώπινους ιστούς προστάτη κατά την έκθεσή τους σε ακτινοβολία. Φάνηκε ότι κατά τη διαδικασία, τα επίπεδα CRY-1 αυξήθηκαν αποδεικνύοντας απόκριση του γονιδίου σε αυτόν τον τύπο θεραπείας. Παράλληλα, το γονίδιο CRY-1 διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην επιτυχή επιδιόρθωση του DNA στα καρκινικά κύτταρα, προστατεύοντάς τα από την ακτινοθεραπεία. «Το εύρημα πιθανώς εξηγεί γιατί η ακτινοθεραπεία αποτυγχάνει στα τελευταία στάδια του καρκίνου», ανέφερε η μεταδιδακτορική ερευνήτρια Ayesha Shafi.

Οι επιστήμονες της μελέτης που αποδεικνύει ότι ακόμα και απλές αλλαγές σε συνήθειες, όπως η βελτίωση του ύπνου, μπορούν να συμβάλουν στην επιτυχία της αντικαρκινικής θεραπείας, στοχεύουν μελλοντικά στην ανακάλυψη επιτυχών μεθόδων για τον αποκλεισμό του CRY-1 και πιθανούς συνδυασμούς με υφιστάμενες θεραπείες για την παρεμπόδιση της διαδικασίας επιδιόρθωσης DNA στα καρκινικά κύτταρα.

 ygeiamou

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας