Γράμματα & Τέχνες Ρεπορτάζ

Φωτίστηκε ο Τοίχος της Μνήμης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας από την ΕΦΑ Ημαθίας

Δήμητρα Σμυρνή

Αρχές του περασμένου Οκτώβρη ξεκίνησε ο Τοίχος της Μνήμης να φέρνει στο φως τις εικόνες ενός παρελθόντος, που κάνει τη Βέροια πιο πλούσια ιστορικά, νικώντας με τη μνήμη τη λήθη.

Πριν δυο μέρες,  περπατώντας στη Λεωφόρο Ανοίξεως και πλησιάζοντας στο Αρχαιολογικό της Μουσείο, από μακριά φάνηκε πως ο Τοίχος της Μνήμης, που τον βλέπαμε να παίρνει ζωή σιγα-σιγα, ολοκληρώθηκε! Έλαμπε μέσα στη νύχτα. Μπορεί οι εργασίες να κράτησαν κάπου τρεις μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί, αλλά το αποτέλεσμα δικαίωσε όλους, όσοι εργάστηκαν, για να στηθεί.

Η γνώση, ο σεβασμός και η αγάπη στο αντικείμενο μιας τόσο υπεύθυνης και ευαίσθητης παρέμβασης στο ιστορικό και αισθητικό προφίλ της πόλης, είναι πράγματα ολοφάνερα.

Μπορεί να ακούστηκαν και να ακουστούν και πάλι αντιρρήσεις και διαφωνίες για το πώς και το γιατί έγινε έτσι κι όχι αλλιώς, εμείς όμως που γεννηθήκαμε εδώ, σ’ αυτήν την πόλη, θυμόμαστε τα μνημεία στην αυλή του μουσείου «ατάκτως εριμμένα», χωρίς τη φροντίδα που τους έπρεπε.

Μέσα στη νύχτα η αντίθεση ανάμεσα στο άσπρο και το μαύρο, το σκοτάδι και το φως, έβγαζε νικητή το  φως, αναδεικνύοντας πορτρέτα ανθρώπων που κάποτε πάτησαν αυτήν τη γη, όπως κι εμείς, κατακτώντας όμως μέσα από την Τέχνη την αθανασία.

Η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αγγελική Κοτταρίδη έγραφε 1 Οκτωβρίου, όταν ξεκινούσε ο Τοίχος της Μνήμης:

Σήμερα οι πρώτες δυο εικόνες κρεμάστηκαν στον τοίχο της μνήμης. Θα ακολουθήσουν άλλες 122! Με την αμήχανη αθωότητα της ύστερης αρχαιότητας, αν είχαν τα χρώματά τους, θα θύμιζαν τα ύστερα πορτραίτα του Φαγιούμ ή τις πρώτες εικόνες των αγίων… Τώρα τα πρόσωπά τους λάμπουν στο φως, σαν να χαίρονται που μπορούν και πάλι να απολαμβάνουν ένα ηλιόλουστο πρωινό…

Λίγο παραπέρα ετοιμάζονται οι τιμητικοί βωμοί ανδρών και γυναικών, που διακρίθηκαν και κέρδισαν τον έπαινο της πόλης και στην πίσω αυλή περιμένει έτοιμη η σαρκοφάγος… Ο Έρωτας και η Νίκη σηκώνουν ακάματοι τεράστιες γιρλάντες φθινοπωρινής αφθονίας και οι δυο φουσκομάγουλες Γοργόνες μοιάζουν να αναρωτιούνται, αν τα φιδάκια τους θα τρομάξουν επαρκώς τους θεατές…

Λίγο-λίγο, βήμα-βήμα το αρχαιολογικό μουσείο της Βέροιας πλησιάζει τον στόχο… Να βρει επί τέλους την θέση που αξίζει σαν θησαυροφυλάκιο της αυτοκρατορικής πρωτεύουσας του “Κοινού των Μακεδόνων”!…

Και 21 Δεκεμβρίου, όπως η ΕΦΑ το είχε υποσχεθεί, η Αγγελική Κοτταρίδη πρόσθεσε με χαρά για την ολοκλήρωση του Τοίχου της Μνήμης:

Είπαμε και εμείς να ανάψουμε… όχι ακριβώς τα φωτάκια του δένδρου, αλλά τα φώτα του “τοίχου της μνήμης”…
Οι προ αιώνων κεκοιμημένοι επέστρεψαν πια για τα καλά στην καθημερινότητα της γενέθλιας πόλης και αγρυπνούν “Μνήμης Χάριν”, χαρίζοντας αντίδωρο ακριβό, την πολύτιμη Α-λήθεια τους…

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων