Παιδεία Τοπικά

Ανεξάρτητος συνδυασμός – Εκπαιδευτική Παρέμβαση Ημαθίας: Όχι στην τηλεαξιολόγηση

Συνάδελφοι-σσες η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας συνεχίζει απτόητη την επίθεση της στο Δημόσιο Σχολείο και τα μαθησιακά δικαιώματα των μαθητών εκμεταλλευόμενη τις ειδικές συνθήκες της πανδημίας.

Έτσι αφού αρχικά απέρριψε τις προτάσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων με αποτέλεσμα να μετατραπούν αυτά σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού ,επιχείρησε την αντιμετώπιση του προβλήματος με το κλείσιμο τους και την επιβολή της τηλεκπαίδευσης. Και στις  9-12 με εγκύκλιο της καλεί τους εκπαιδευτικούς να αξιολογήσουν και να βαθμολογήσουν τους μαθητές σαν να μην συμβαίνει τίποτα, αγνοώντας την πίεση και το άγχος που βιώνουν καθηλωμένοι 8-10 ώρες στις οθόνες του υπολογιστή ή του κινητού τους στην καλύτερη περίπτωση, αγνοώντας ότι πολλοί μαθητές δεν έχουν πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση και είναι αντιμέτωποι με τον φόβο,την αυξανόμενη φτώχεια των οικογενειών τους ,ίσως και τον θάνατο.

Είναι κοινή πεποίθηση πως η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να θεωρηθεί επαρκής μαθησιακή διαδικασία, καταργεί τις βασικές προϋποθέσεις μάθησης, της ζωντανής διαδικασίας αφομοιώσεις των εννοιών και ανάπτυξης των ικανοτήτων των παιδιών σε όλα τα διδασκόμενα μαθήματα και επιστημονικά πεδία. Απονεκρώνει τις βασικές ψυχοκινητικές λειτουργίες των παιδιών. Εντείνει τις ανισότητες και μετατρέπεται σε ένα ακόμη ταξικό φίλτρο.

Μέσα σε αυτές τι συνθήκες υγειονομικές-οικονομικές-εκπαιδευτικές δεν είναι δυνατή οποιαδήποτε μορφή αξιολόγησης των μαθητών. Δεν υποστηρίζεται από καμιά επιστημονική και παιδαγωγική αρχή.

Η προκλητική εμμονή του Υπουργείου στην επιβολή της τηλεαξιολόγησης στόχο έχει τον ευτελισμό και γελοιοποίηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, την νομιμοποίηση της στη συνείδηση όλων της τηλεκπαίδευσης και της καθιέρωσης της ως μορφή κανονικής εκπαίδευσης, την δημιουργία εντυπώσεων για  εύρυθμη και ομαλή λειτουργία των σχολείων, αποσιωπώντας έτσι τις εγκληματικές ευθύνες της, την εμβάθυνση των ταξικών φραγμών στην μόρφωση.

Συνάδελφοι-ισσες, ας μην μας βρουν συνένοχους σε αυτό το έγκλημα.

Συσπειρωμένοι γύρο από την ΟΛΜΕ και ΕΛΜΕ διεκδικούμε:

  • Να αποσυρθεί η εγκύκλιος για την τηλεαξιολόγηση

  • Περιορισμός της διδακτέας και εξεταστέας ύλης των πανελλαδικών εξετάσεων

  • Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων

  • Λήψη μέτρων για το άνοιγμα των σχολείων και την ασφαλή λειτουργία τους

banner-article

Ροη ειδήσεων