Νάουσα

Εργατικό Κέντρο Νάουσας: “Τώρα μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού”

Το Εργατικό Κέντρο και εν μέσω πανδημίας δεν έμεινε σιωπηλό. Πήραμε πρωτοβουλίες να υπερασπίσουμε την υγεία, τη ζωή και τα εργασιακά δικαιώματα του λαού.  Απαιτήσαμε με τα σωματεία μας να παρθούν μέτρα προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Οργανώσαμε παραστάσεις σε Νοσοκομείο και ΙΚΑ Νάουσας, συσκέψεις με Έλληνες και ξένους εργάτες γης, συλλαλητήρια .

Στα πλαίσια αυτά και με απόφαση του ΔΣ συναντήσαμε υποδιοικητή Νοσοκομείου, Δήμαρχο και περιμένουμε απαντήσεις από Διοικητή,  3η ΥΠΕ κλπ. Γιατί:

  • Οι τραγικές ελλείψεις στο νοσοκομείο δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του λαού στο δήμο μας και εν μέσω πανδημίας.

  • Με 4 προσλήψεις ανειδίκευτών γιατρών για 4 μήνες, με ανειδίκευτο προσωπικό συμβασιούχων χωρίς προστασία, χωρίς κανένα πνευμονολόγο σε ολόκληρο το δήμο, με αρχικά μόνο 18 στολές προστασίας δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα.

  • Με άδειο το ΙΚΑ από γιατρούς, ενώ υπάρχει η υποδομή, με 5 μόνο περιφερειακούς γενικούς γιατρούς παθολόγους, που είναι αναγκασμένοι να καλύπτουν την πόλη της Νάουσας, τα 3 περιφερειακά ιατρεία 12 χωριών και εφημερίες σε όλες τις μονάδες υγείας του νομού.

  • Χωρίς το αναγκαίο προσωπικό και οργάνωση στη «Βοήθεια στο σπίτι».

Ακριβώς μετά τη λήξη της καραντίνας στη συνεδρίαση του ΔΣ συζητήσαμε τα εξής:

  1. Αποδείχθηκε πως οι μονάδες υγείας ήταν ανήμπορες να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τέτοια φαινόμενα. Δεν υπήρχε η ανάλογη προετοιμασία. Εκατοντάδες αναγκάστηκαν να χρυσοπληρώσουν εξετάσεις, θεραπείες και επεμβάσεις γιατί τα νοσοκομεία με εντολή δεν μπορούσαν να δεχθούν όλα τα περιστατικά.

  2. Τους θερινούς μήνες θα δουλέψουν στις επιχειρήσεις διαλογής – μεταποίησης φρούτων, κιβωτοποιίες κλπ χωρίς τη δυνατότητα τήρησης αποστάσεων.

  3. Θα βρεθούν το καλοκαίρι στην περιοχή μας επισκέπτες – παιδιά και εγγόνια που έχουν μεταναστεύσει, θα βρεθούν επίσης χιλιάδες μετακλητοί εργάτες για 3 μήνες.

Με βάση και την επιστημονική άποψη αυτή η κατάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη, άρα ΠΡΕΠΕΙ ΤΩΡΑ :

  1. Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις στο νοσοκομείο, η ανάλογη προετοιμασία. Το ΙΚΑ να λειτουργεί με γιατρούς πρωί – απόγευμα με τα εργαστήρια του, αν χρειαστεί να επιταχθούν γιατροί.

  2. Να υπάρχει καθημερινά γιατρός σε όλα τα χωριά, να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι, να αποφευχθούν μετακινήσεις, να δίνονται οδηγίες καραντίνας, αν χρειαστεί κλπ.

  3. Με ευθύνη το ΕΟΔΥ να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι σε όλους τους χώρους δουλειάς, οι γιατροί εργασίας να προστατέψουν τους εργαζόμενους, όπως και οι υπεύθυνοι τεχνικοί ασφάλειας των επιχειρήσεων. Να γίνονται συχνοί έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας και από την Τεχνική Επιθεώρηση Υγιεινής και Ασφάλειας.

  4. Για τους μετακλητούς, ξένους εργάτες γης, που αυτό το διάστημα θα εργάζονται στην περιοχή μας, υπάρχουν χώροι που μπορούν να φιλοξενηθούν, και αν παρουσιαστούν κρούσματα, υπάρχει χώρος για να τηρηθεί η 14ήμερη καραντίνα κλπ

Μπορεί και πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός για να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα με ευθύνη κυβέρνησης και ΕΟΔΥ.

Να μην μείνει κανένας εργάτης χωρίς μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη, κανένας απροστάτευτος ΓΙΑΤΙ: οι εργοδότες και στην περιοχή μας έκαναν απολύσεις, απείλησαν με οικειοθελείς αποχωρήσεις, ζήτησαν όλο ή μέρος του επιδόματος, εκατοντάδες εργαζόμενοι που αναγκάζονται να δουλεύουν ανασφάλιστοι έχασαν επιδόματα, πρόσφυγες – μετανάστες εργάζονται για 15 ευρώ την ημέρα, μεγάλες επιχειρήσεις ανακοίνωσαν εκ περιτροπής εργασία κλπ. Επίσης εκατοντάδες άνεργοι δεν δικαιούνται επίδομα με βάση τις προϋποθέσεις που όρισε η κυβέρνηση.

Είναι ανάγκη να γίνει υπόθεση όλων των φορέων και του λαού της περιοχής, να απαιτήσουμε να παρθούν μέτρα προστασίας και να μη χαθούν δικαιώματα γιατί χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πέθαναν αβοήθητοι, χιλιάδες εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς προστασία και αυτό δεν αποτελεί ατομική τους ευθύνη. Καλούμε σωματεία και φορείς να στηρίξουν την απεργία γιατρών και υγειονομικών την Τρίτη 16 Ιούνη.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας