Βέροια Ειδήσεις με Διάρκεια Ρεπορτάζ

Κέντρο Αιμοδοσίας Γενικού Νοσοκομείου Ημαθίας: “Δώστε αίμα. Το χρειαζόμαστε όσο ποτέ”

Δήμητρα Σμυρνή

Η Φαρέτρα επικοινώνησε με την Διευθύντρια του Κέντρου Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Ημαθίας, την κ. Ευαγγελία Μαγουλά, η οποία μας ενημέρωσε για τις ανάγκες του Κέντρου και τη σημασία της εθελοντικής αιμοδοσίας ιδιαίτερα σήμερα.

Συγκεκριμένα η κ. Μαγουλά είπε:

Για τις ανάγκες του Νοσοκομείου: Οι ανάγκες δεν είναι αυξημένες αριθμητικά. Η έλλειψη αίματος οφείλεται κυρίως στο ότι δεν προσέρχονται οι αιμοδότες από φόβο να πλησιάσουν στο Νοσοκομείο, αλλά και στο ότι όσοι έχουν και την παραμικρή ίωση αποκλείονται. Διαλέγουμε τους αιμοδότες, ώστε να είναι πιο ασφαλές το αίμα. Για παράδειγμα αποκλείουμε ανθρώπους που έχουν έρθει από το Εξωτερικό ή είχαν επαφή με ανθρώπους που ήρθαν από άλλες χώρες. Είμαστε επιλεκτικοί.

Αιμοδοσία στο κέντρο της πόλης: Προκειμένου να μην έρχονται όσοι διστάζουν να το κάνουν στο Νοσοκομείο, αποφασίσαμε η αιμοδοσία να γίνεται και στο κέντρο της πόλης, στο ΚΑΠΗ της οδού Αριστοτέλους, απέναντι από το Δημοτικό Σχολείο. Η αιμοδοσία γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα, ώστε κι αυτοί που φοβούνται να μην έρχονται στο Νοσοκομείο, αλλά να προστατεύεται και το Νοσοκομείο από την προσέλευση πολλών ατόμων.

Πόσο ασφαλές είναι το αίμα που θα ληφθεί σε περίπτωση ασυμπτωματικού φορέα του κορωνοϊού:  Δεν έχει αποδειχθεί ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται με το αίμα. Μεταδίδεται μέσω της αναπνευστικής οδού. Εμείς βέβαια για λόγους ασφαλείας προσπαθούμε να αποκλείσουμε την κάθε πιθανότητα.

Κίνηση εθελοντών: Είμαι πολύ ευχαριστημένη από την κίνηση των αιμοδοτών στις δύο μέρες, Δευτέρα και Παρασκευή, πού κάναμε τις αιμοληψίες. Δεν περιμέναμε την ανταπόκριση που βρήκαμε από τον κόσμο. Παρόλο που σήμερα επιβλήθηκε η γενική απαγόρευση κυκλοφορίας, ο κόσμος ήρθε για να δώσει αίμα.

Ο χώρος του ΚΑΠΗ απόλυτα ασφαλής: Παίρνουμε όλα τα μέτρα, ώστε ο χώρος του ΚΑΠΗ, όπου γίνονται οι αιμοληψίες, να είναι απόλυτα ασφαλής. Είναι ένας ευχάριστος χώρος, καθαρίζεται, αποστειρώνεται, έχουμε μάσκες, γάντια και οι αιμοδότες μας είναι σε μεγάλη απόσταση ο ένας από τον άλλο. Όσοι έχουν έρθει πιστεύω ότι αισθάνθηκαν ασφαλείς με τα μέτρα που παίρνουμε.

Αποθέματα αίματος: Αυτήν τη στιγμή τα αποθέματα αίματος είναι ικανοποιητικά, δεν ξέρουμε όμως τι θα συμβεί στο μέλλον, γι’ αυτό και κάνουμε την έκκληση να ανταποκριθούν οι πολίτες, μιας και οι συνθήκες είναι ρευστές. Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή.

Ένα μήνυμα για τους ανθρώπους του Νομού μας:  Στις μέρες που ζούμε ένα μήνυμα μόνο ταιριάζει «Μένουμε  σπίτι». Μην ξεχνάμε ότι προς το παρόν είμαστε κι ένας τυχερός νομός, χωρίς κανένα κρούσμα, ενώ είμαστε περιτριγυρισμένοι από τους νομούς Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Καστοριάς και Πιερίας, που παρουσιάζουν κρούσματα. Επομένως με κάθε τρόπο πρέπει να περιφρουρήσουμε την υγεία μας.

Μείνετε σπίτι, μην κυκλοφορείτε άσκοπα, μην το διακινδυνεύετε. Δόξα τω Θεώ, στα σπίτια μας έχουμε και το φαγητό μας και τη ζέστη μας αλλά και την τηλεόραση και το τηλέφωνο, για να επικοινωνούμε.

Μόνο η ανάγκη να μας οδηγεί έξω από το σπίτι μας. Και βέβαια και η ανάγκη της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο, σε κάποιους που χρειάζονται αίμα, και που δεν ξέρουμε πότε και αν θα βρεθούμε κι εμείς στη δική τους θέση.

Μην ξεχνάμε:

Λόγω των έκτακτων επιδημιολογικών μέτρων, από Παρασκευή 20-3-2020 θα εκτελούνται αιμοληψίες στο 1ο Κ.Α.Π.Η. Βέροιας (Αριστοτέλους 3, απέναντι από το Δημοτικό Σχολείο).

Ώρες προσέλευσης αιμοδοτών: ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΕΤΑΡΤΗ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  9πμ-13μμ.

Παράλληλα εντός του Νοσοκομείου ισχύει το υπάρχον πρόγραμμα λειτουργίας της Αιμοδοσίας.

Φωτογραφίες: Από την αιμοδοσία στο ΚΑΠΗ Βέροιας  – Fb Antonios Liolios

banner-article

Ροη ειδήσεων