Βέροια Ρεπορτάζ Υγεία

Κέντρο Υγείας Βέροιας και Μουσικό Σχολείο έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Με το σύνθημα «Αγαπάμε τη ζωή φροντίζουμε τον εαυτό μας  –  Επειδή η ζωή είναι η ωραιότερη μελωδία», σήμερα, Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου, το Κέντρο Υγείας Βέροιας  οργάνωσε  εκδήλωση  που είχε σαν στόχο να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα για την πρόληψη του  καρκίνου του μαστού. Ένα μήνυμα προς κάθε γυναίκα.  Η μαστογραφία σε ετήσια βάση και  η έγκαιρη διάγνωση αποτελούν την καλύτερη προστασία.  Ο  καρκίνος του μαστού εφόσον διαγνωστεί έγκαιρα και αντιμετωπιστεί σωστά, αποτελεί σε πολύ μεγάλο βαθμό ιάσιμη νόσο.

Μέσα  σ’ ένα κατάλληλα διακοσμημένο χώρο, στον πρώτο όροφο του Κέντρου Υγείας,  μπροστά σε ένα κοινό γιατρών, νοσηλευτών , αλλά και ασθενών,  ένα από τα σύνολα  Ευρωπαϊκής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου της Βέροιας έδωσε συναυλία ενισχύοντας και με αυτόν τον τρόπο το μήνυμα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, το μήνυμα ζωής.

Την όλη  προσπάθεια για την τόσο σημαντική αυτή ενημέρωση  εκτός από το Ακτινολογικό Εργαστήριο του Κέντρου Υγείας Βέροιας, που είχε και την πρωτοβουλία, στήριξαν  και στηρίζουν ενεργά ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας  και η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία, Παράρτημα Βέροιας .

Την πολύ καλή παρουσία του Μουσικού Συνόλου, που ερμήνευσε κομμάτια κλασικής μουσικής και Χατζιδάκι,   με υπεύθυνη την  καθηγήτρια  Έλσα Ιωαννίδου τόνισαν τόσο  η Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας  Μαρία Χατζή, καθώς και η Διευθύντρια του Ακτινολογικού Εργαστηρίου, Βασιλική Καραδήμου, στην οποία και οφείλεται  η πρωτοβουλία της όλης εκδήλωσης.  Επιπλέον ευχαρίστησαν όλους τους παράγοντες του Σχολείου και  εξήραν  το σημαντικό ρόλο που παίζει το Μουσικό  Σχολείο στα δρώμενα της πόλης  μας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το χώρο της εκδήλωσης  διακόσμησε άψογα με έμπνευση και μεράκι, αλλά και σεμνότητα,  η νοσηλεύτρια του Κέντρου Υγείας Χριστοφορούλα Γεωργίου, η οποία και διέθεσε από τον προσωπικό της χρόνο, για να πετύχει αυτό το σημαντικό αποτέλεσμα.

Το Μουσικό Σύνολο  αποτελούσαν οι μαθητές:  Μαριάννα Δαλιγκάρου , Ανδρέας Καραμούτης,  Χριστίνα Καταφυγιώτη  Άννα Κουτσιμανή  και Ρόπη Πλασάρη.

Για την όλη εκδήλωση αλλά και  για τον αγώνα της πρόληψης του καρκίνου του μαστού είπαν στη faretra.info:

Μαρία Χατζή, Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Βέροιας: «Η σημερινή εκδήλωση είναι μια συνδιοργάνωσή με τον Ιατρικό Σύλλογο, την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, Παράρτημα Βέροιας, και το Ακτινολογικό Εργαστήριο του ΚΥ Βέροιας.

Σκοπός μας είναι να δοθεί το μήνυμα στις γυναίκες για ένα τόσο σημαντικό θέμα. Να μην ξεχνούν την ετήσια μαστογραφία τους.

Σήμερα τιμά την εκδήλωσή μας το Μουσικό Σχολείο. Αυτά τα παιδιά δίνουν το μήνυμα της πρόληψης στις μητέρες και σ’ όλες τις γυναίκες.

Θέλω να ευχαριστήσω το Διευθυντή του Σχολείου, που στήριξε αυτήν την προσπάθεια, την κ. Καραδήμου και φυσικά όλο το προσωπικό που ήταν πίσω από την εκδήλωση, τους αφανείς ήρωες που δούλεψαν για να γίνει.»

Βασιλική Καραδήμου, Ακτινοδιαγνώστρια, Διευθύντρια του Ακτινολογικού Εργαστηρίου: «Είμαστε πραγματικά ευτυχείς που έχουμε σήμερα στο ΚΥ το Ευρωπαϊκό Μουσικό σύνολο του Μουσικού Σχολείου Βέροιας. Ευχαριστούμε θερμά τα παιδιά που συμμετείχαν, τον Διευθυντή, τον Υποδιευθυντή, τον Σύλλογο Διδασκόντων, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων που επέτρεψαν στα παιδιά να συμβάλουν μ’ αυτόν τον υπέροχο τρόπο, ώστε να διαδώσουν το σημαντικότερο μήνυμα, που είναι αυτό της πρόληψης και της ενημέρωσης των γυναικών κατά του καρκίνου του μαστού.

Κάθε χρόνο χρησιμοποιούμε την ενημέρωση συνδέοντάς την με την Τέχνη. Αυτήν τη φορά διαλέξαμε το Μουσικό Σχολείο Βέροιας, γιατί είμαστε περήφανοι για τις δράσεις του και πιστεύουμε ότι έδωσε μια ιδιαίτερη μελωδική διάσταση στο χώρο μας, πιστεύοντας φυσικά ακράδαντα πως η ωραιότερη μελωδία είναι η ζωή, γι’ αυτό και πρέπει να την προσέχουμε.

Προγραμματίστηκαν εξετάσεις κι αυτό το διήμερο θα γίνουν 30 περίπου μαστογραφίες και μπορεί και άλλες μέσα στο Νοέμβριο. Οι λίστες που ανακοινώθηκαν    μέσω του τύπου έχουν ήδη κλείσει. Είμαστε πολύ χαρούμενοι όλοι για τη συμμετοχή των γυναικών κι ευελπιστούμε ότι κι εμείς αλλά και άλλοι φορείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τέτοιες δράσεις.

Είναι πολύ απλό για όλες τις γυναίκες να έχουν ένα παραπεμπτικό και να κλείσουν το ραντεβού τους. Και φυσικά το βασικό είναι πως η εξέταση είναι δωρεάν.»

Βαγγέλης Παπαχαραλάμπους, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, εξειδικευμένος στη Γυναικολογική Ογκολογία, Πρόεδρος του παραρτήματος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Βέροιας : «Τα συγχαρητήριά μου στο Κέντρο Υγείας Βεροίας και στο Ακτινολογικό Εργαστήριο γι’ αυτήν την εξαιρετική πρωτοβουλία.

Ειδικά συγχαρητήρια στην κ. Βάσω Καραδήμου, η οποία ήταν και η εμπνεύστρια της εκδήλωσης. Η ουσία της σημερινής δράσης είναι ότι γνωρίζουμε πως ο καρκίνος του μαστού αποτελεί ένα φαινόμενο πάρα πολύ έντονο, υπό την έννοια ότι μια στις οχτώ γυναίκες κάποια στιγμή νοσούν απ’ αυτόν τον καρκίνο. Αυτό σημαίνει ότι αυτό αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα υγείας τόσο για τις ίδιες τις γυναίκες όσο και για τις οικογένειές τους και την κοινωνία.

Η ευαισθητοποίηση λοιπόν του πληθυσμού, όσον αφορά στον προληπτικό έλεγχο, ο οποίος μπορεί να γίνει μόνο με την ετήσια μαστογραφία και τον υπέρηχο, είναι απαραίτητος.

Γι’ αυτό, λοιπόν, δίνω τα συγχαρητήριά μου γι’ αυτήν τη συγκεκριμένη εκδήλωση. Επίσης δεν πρέπει να ξεχάσουμε ν’ αναφερθούμε στο γεγονός ότι το Μουσικό Σχολείο Βέροιας έδειξε για μια ακόμη φορά την ευαισθησία του μ’ αυτήν την υπέροχη συναυλία.»

Κώστας Ρίζος, Ουρολόγος, Δημοτικός Σύμβουλος Βέροιας: «Ο καρκίνος είναι μία πάθηση, όπως όλες οι συνηθισμένες παθήσεις. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε μ’ αυτόν και να λέμε το όνομά του χωρίς φόβο.

Ένα πολύ σωστό απόφθεγμα που διάβασα είναι ότι η μόνη επάρατη νόσος  είναι η άγνοια! Επίσης η πρόληψη είναι ο πρωταρχικός στόχος όλων μας, όσων έχουμε σχέση με την Υγεία.

Η σημερινή εκδήλωση οργανώνεται από το Ακτινολογικό Τμήμα, στο οποίο προΐσταται η κ. Καραδήμου. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μία εξαιρετική προσπάθεια από το Τμήμα στον τομέα της πρόληψης του καρκίνου του μαστού.

Είμαστε δίπλα σ’ όλη αυτήν την προσπάθεια και τη στηρίζουμε μ’ όλες μας τις δυνάμεις.»

Ανδρέας Κοτρίδης, Υποδιευθυντής του Μουσικού Σχολείου Βέροιας: «Ευχαριστούμε το Ακτινολογικό Εργαστήριο Βέροιας για την πρόσκλησή του που πραγματικά μας τιμά, γιατί μας έδωσε κι εμάς την ευκαιρία να συμμετέχουμε μ’ ένα Ευρωπαϊκό Σύνολο  Μουσικής του Σχολείου μας στη δράση κατά του καρκίνου του μαστού.

Τέτοιες ενέργειες πρέπει να γίνονται, ώστε να ευαισθητοποιείται η κοινωνία για θέματα Υγείας κι εμείς πάντα θα είμαστε διαθέσιμοι να συμμετέχουμε σε δράσεις, όπως αυτή.»

Έλσα Ιωαννίδου, καθηγήτρια του Μουσικού Σχολείου Βέροιας: «Το πρόγραμμα του Συνόλου μας περιελάμβανε κλασική μουσική και Χατζιδάκι. Θέλω να ευχαριστήσω το Ακτινολογικό Εργαστήριο Βέροιας για την πρόσκληση που μας απηύθυνε και να τονίσω πως όλη αυτή η παρουσίαση του ρεπερτορίου που είδατε προϋποθέτει πειθαρχία, ώρες δουλειάς και πολλή ευαισθησία. Ευχαριστώ τα παιδιά που μας υποστήριξαν και τέλος να ευχηθούμε στο Κέντρο Υγείας της Βέροιας καλή επιτυχία στο δύσκολο αυτό δρόμο της πρόληψης.»

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας