Βέροια Ρεπορτάζ

Με σφοδρές αντιπαραθέσεις το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο της Βέροιας του ’16, μετά την κοπή της βασιλόπιτας

Δήμητρα Σμυρνή

Με την κοπή της βασιλόπιτας ξεκίνησε η πρώτη συνεδρίαση του Δ. Συμβουλίου της Βέροιας, που έγινε σε κλίμα σύμπνοιας και γενικής ευφορίας.

Ο Πρόεδρος του Δ. Σ, Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου, ευχήθηκε η καινούργια χρονιά να μην είναι χειρότερη από την προηγούμενη, γιατί δυστυχώς προέβλεψε πως δε θα είναι καλύτερη.

Το φλουρί της βασιλόπιτας έπεσε στον Αντιδήμαρχο Θεόφιλο Κορωνά, ο οποίος εκπροσωπούσε τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου.

Στη συνέχεια, στα προ ημερησίας, οι τόνοι ανέβηκαν αμέσως μετά την ενημέρωση του Δημάρχου, ο οποίος επικεντρώθηκε στο θέμα του Τελωνείου και στην προσφορά επιχειρηματιών της Βέροιας να στηρίξουν τις κτιριακές του εγκαταστάσεις. «Οι επιχειρηματίες δεσμεύτηκαν ότι θα συγκεντρώσουν το ποσό των 350.000 ευρώ, για την αποκατάσταση του κτιρίου» είπε ο Δήμαρχος.IMG_4489

Απόντος του επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κ. Καραπαναγιωτιδη, ο οποίος καθυστέρησε, γιατί ήταν σε τηλεοπτικό κανάλι, ερωτήματα διατύπωσε ο Γιάννης Παπαγιάννης με καταγγελτικό λόγο. Αναφέρθηκε στον Πρόεδρο του Δ. Σ και στην καθυστέρησή του να φέρει το θέμα του Νοσοκομείου της Βέροιας στο Συμβούλιο, αλλά και στην παράλειψη της Δημοτικής Αρχής να ενημερώσει για τη γέφυρα Κούσιου, για την ολοκλήρωση των αναπλάσεων και του parking, για την τελική διαμόρφωση της Πλατείας Ωρολογίου, για το τι ποσό δαπανήθηκε στο Κυνοκομείο, για την αναλγησία απέναντι σε συμβασιούχους, σε ενοικιαστές κυλικείων, και καθηγητές Δημοτικού Ωδείου.

«Οι μόνοι που δεν ευθύνονται είναι οι σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης. Καταγγέλλουμε την πρακτική σας και γι αυτό θα αποχωρήσουμε» είπε ο Γ. Παπαγιάννης.IMG_4492

Ο Νίκος Μπέκης έθεσε ερωτήματα σχετικά με το θέμα του Στρατοπέδου, του Δικαστικού Μεγάρου και του Κυνοκομείου, για τον τρόπο λειτουργίας του οποίου έχουν διαφωνίες οι φιλοζωικές οργανώσεις, αλλά και για την ετοιμότητα στην αντιμετώπιση σφοδρής κακοκαιρίας

Ο Αντώνης ΜαρIMG_4494κούλης εξέφρασε την απορία του τι θα γίνει αν οι επιχειρηματίες δε συγκεντρώσουν το ποσό για το Τελωνείο, θα παραμείνει στη Βέροια;

Ζήτησε επίσης από το Σώμα να πάρει θέση υπέρ των κινητοποιήσεων, που θα γίνουν μέσα στο Γενάρη και Φλεβάρη, στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματα των απεργών με ψηφίσματα του Συμβουλίου.

Ο Γιώργος Μελιόπουλος κάλεσε το Σώμα σε συμπαράσταση στις προσεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις, καταθέτοντας δύο ψηφίσματα της Λαϊκής Συσπείρωσης, ένα για τους αγρότες και το άλλο για το ασφαλιστικό.IMG_4501

Την αγωνία του για τους αγρότες κατέθεσε και ο Θ. Αγγελίνας, μαζί με ψήφισμα για την υπεράσπιση του αγώνα τους. «Οι αγρότες είναι στους δρόμους. Απειλείται με κατάργηση ο ΟΓΑ, που είναι η Ιστορία των αγροτών και η ταυτότητά τους. Οι αγρότες θα αγωνιστούν, πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι.»

Ερωτήσεις σχετικές με την Κυριώτισσα και την Πλατεία Αγίων Αναργύρων, κατέθεσε η Σ. Ελευθεριάδου, μαζί με πρόταση για την όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση από το Δήμο του χώρου της Λίμνης του Αλιάκμονα, που μπορεί να αποτελέσει μεγάλο τουριστικό πόλο έλξης, μελλοντικά.

Ο Ζ. Πατσίκας επιτέθηκε στη Δημοτική Αρχή για τις καθυστερήσεις σε έργα, όπως η γέφυρα Κούσιου, και το έργο στο Άνω –Κάτω Σέλι. «Τα χρόνια περνούν. Πότε θα ολοκληρωθεί η γέφυρα; Ζητάμε απαντήσεις. Γιατί ξεφεύγετε;»

Ο Αντιδήμαρχος Α. Σιδηρόπουλος απάντησε πως μέχρι στιγμής δεν πήρε λεφτά ως επιχορήγηση για το Κυνοκομείο και πως υπάρχει διάθεση για συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία, αλλά όχι διάθεση να δεχτεί από την πλευρά τους επιβολή των δικών τους απόψεων.

Ο Αντιδήμαρχος Γ. Σοφιανίδης επισήμανε ότι κάποια από τα κυλικεία έχουν συμβάσεις του ’11 κι άλλα του ’15, πράγμα που δημιουργεί προβλήματα. Όσο για τις καθαρίστριες, το αίτημά τους μόνο από το Υπουργείο μπορεί να γίνει δεκτό. «Δε μπορούμε να πληρώσουμε εμείς τις απώλειες εισοδήματος» κατέληξε.

003

Ο Αντιδήμαρχος Α. Λαζαρίδης επισήμανε ότι για τη γέφυρα Κούσιου τελειώνει η σύμβαση με τον παλιό εργολάβο, ξεκινώντας από την αρχή. Όσο για το κολυμβητήριο χρειάζεται χρηματοδότηση από την Αθήνα και φυσικά κρίνεται από ‘κει ως ασύμφορο το έργο.

Για το Τελωνείο έγινε μια πρώτη κοστολόγηση. Θα κάνει το έργο η ομάδα των επιχειρηματιών και θα δοθεί προς χρήση. Για την Πλατεία Ωρολογίου θα γίνει αρχιτεκτονική μελέτη με στοχευμένη επέμβαση, ώστε να βελτιωθεί η μορφή της.

Για τον τουριστικό οδηγό της Βέροιας, που μόλις κυκλοφόρησε, μίλησε ο Αντιδήμαρχος Β. Λυκοστράτης, ο όποιος οδηγός πέρασε από την έγκριση της Αρχαιολογίας και του ΕΟΤ με το λογότυπο «Βέροια, σταυροδρόμι πολιτισμών και θρησκειών».

Για τη στάθμευση τουριστικών λεωφορείων εξετάζεται η κατασκευή parking στα εβραίικα μνήματα, με την επιφύλαξη μήπως δε δοθεί άδεια από Εβραϊκό Συμβούλιο.

Όσο για την αξιοποίηση του Αλιάκμονα προσκρούει στη δικαιοδοσία της ΔΕΗ, επισήμανε, για να προσθέσει καταλήγοντας «Έχουμε σχέδια για την αξιοποίηση ενός κομματιού του.»

Ο Αντιδήμαρχος Β. Παπαδόπουλος, αφού κατέθεσε τις εμπειρίες του από το συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Αλεξανδρούπολη, δήλωσε την αντίθεση της Δημοτικής Αρχής στην ιδιωτικοποίηση του έργου, που επιτελούν οι Δήμοι ως προς τη διαχείριση απορριμμάτων.

Όσο για την ετοιμότητα σε περίπτωση σφοδρής κακοκαιρίας δήλωσε πως ο Δήμος έχει πάρει όλα τα μέτρα.
«Οι υπηρεσίες καθαριότητας παραδίδουν κάθε πρωί την πόλη καθαρή» πρόσθεσε. «Η εικόνα που παρουσιάζει η πόλη τη νύχτα οφείλεται στη νοοτροπία των πολιτών.»IMG_4469

Στις βολές Παπαγιάννη για το Νοσοκομείο απάντησε ο Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου με τη φράση «Το Νοσοκομείο είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και δεν προσφέρεται για αντιπολίτευση». Εξήγησε πως πρέπει το θέμα να έρθει στο Δ. Σ αφού διαμορφωθεί η καλύτερη άποψη μετά από συγκερασμό πολλών απόψεων, όπως και γίνεται. «Προς τι η κινδυνολογία; Όσο με αφορά λειτουργώ όχι παρασκηνιακά, όχι παραγοντίστικα» κατέληξε.

Την οργή του Δημάρχου προκάλεσε η αποχώρηση Παπαγιάννη, τον οποίο κατηγόρησε ότι προσπαθεί να περάσει την πρόταση Χατζηαθανασίου ως δική του πρόταση.

Για το Δικαστικό Μέγαρο πληροφόρησε το Σώμα πως, για να δοθεί απάντηση από την Πολιτεία ως προς την παραχώρησή του, χρειάζεται η κατάθεση κάποιων ακόμη στοιχείων.

Εκείνο όμως που ανέβασε το θερμόμετρο στη συνεδρίαση ήταν η σφοδρή αντιπαράθεση του Δημάρχου με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ΚIMG_4487ώστα Καραπαναγιωτιδη, ως προς τις κατηγορίες που εκτόξευσε κατά της Δημοτικής Αρχής, σε πρόσφατη συνέντευξή του, αποκαλώντας την ανίκανη.

«Ήσασταν ανίκανος, όταν ασκήσατε διοίκηση και διεκόπη κάποιο έργο; Πληρώσαμε στην Τράπεζα 1.750.000 ευρώ, χωρίς να έχουμε πάρει δάνειο. Ξέρετε τι θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει μ’ αυτά τα λεφτά! Νομίζω ότι παρασυρθήκατε κ. Καραπαναγιωτιδη.»

«Γνωρίζω καλά τα θέματα, ακριβώς επειδή άσκησα διοίκηση» είπε ο κ. Καραπαναγιωτίδης, «γι αυτό και απορώ με την καθυστέρηση των έργων. Όποιος ασκεί πολιτική πρέπει να λειτουργεί διαφορετικά. Ίσως εσείς σκέφτεστε την επόμενη θητεία. Πάρτε αποφάσεις, μην αφήνετε τα πράγματα να αιωρούνται. Η Δημοτική Αρχή πρέπει να είναι κάθετη.»

Στη συνέχεια ψηφίστηκαν τα ψηφίσματα συμπαράστασης και το Δ. Σ πέρασε στα τακτικά θέματα.

Μια συνεδρίαση που ξεκίνησε μέσα σ’ ένα εξαιρετικό κλίμα, για να εξελιχθεί στην πορεία σε σφοδρή αντιπαράθεση.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας